El mes de març de l’any 2020 la pandèmia global provocada per la COVID-19 va generar una crisi sanitària internacional. A Catalunya, com a molts altres indrets, els serveis sanitaris es van veure desbordats i van entrar en risc de col·lapse, no només per donar resposta als estralls causats per la nova malaltia sinó per atendre altres situacions, com ara l’atenció a les dones embarassades abans, durant i després del part. En aquest context, les mesures adoptades en els serveis de salut van alterar els processos d’atenció a la maternitat tal i com es venien realitzant fins el moment i, fins i tot, algunes veus van denunciar que els drets sexuals i reproductius de les dones en situació d’embaràs, part o postpart s’havien vist subordinats a les exigències de la gestió de la pandèmia.
Partint de l’interès en entendre la mesura i la manera en què es va veure afectada l’atenció sanitària a les dones en un moment tan fonamental de les seves vides, des del Grup de Recerca Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives (SopCI) i la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya vam impulsar el projecte de recerca Drets sexuals i reproductius en temps de pandèmia: maternitat i COVID-19 a Catalunya. El projecte va rebre inicialment el finançament del Ministeri d’Igualtat (Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere/Pacto de Estado contra la Violencia de Género). Posteriorment també va rebre suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (2017SGR0657). L’estudi va estar aprovat pel Comitè d’Ètica per a la Recerca de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
El projecte de recerca té com a objectius analitzar els impactes que la pandèmia de la COVID-19 ha tingut en l’atenció a les dones embarassades abans, durant i després del part per part del sistema sanitari a Catalunya i recollir l’experiència de les dones d’aquests canvis. Per tal d’assolir aquests objectius, es van dissenyar una enquesta dirigida a dones que havien estat embarassades i/o han donat a llum entre el mes de gener de 2018 i el mes d’octubre de 2021 (moment de finalització de la recollida de dades).
Aquí podreu trobar la següent informació i documentació del projecte d’investigació: