El projecte Caretta a la Vista és un projecte que es va iniciar el 2016 arrel de la necessitat de donar a conèixer la tortuga babaua al ciutadà en general, i donar-li eines per actuar correctament en cas de trobar-se amb una tortuga marina nidificant, amb tortugues petites sortint del niu o amb un rastre de tortuga. El projecte de divulgació científica va sorgir arran de la presència creixent a les platges de la península ibèrica de femelles nidificants d’aquesta espècie, i de la necessitat de poder gestionar correctament aquestes nidificacions.

Durant els anys 2016 i 2017, les acciones del projecte han anat encaminades tant al ciutadà en general com a tècnics d’administracions que per la seva feina siguin potencials observadors/gestors d’un esdeveniment d’aquest tipus. Així, s’han realitzat xerrades, formacions, tallers per nens i exposicions itinerants, i elaboració de materials divulgatius, que han permès fer arribar la informació de manera directe a milers de persones.

Durant aquest 2018 les activitats realitzades han estat les següents:

  • Xerrades i tallers per nens, amb més de 200 assistents.
  • Exposició itinerant, que ha visitat les poblacions de Sitges (Barcelona), Colera (Girona), Malgrat de Mar (Barcelona), el Port de Sitges (Barcelona), Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (Girona), amb més de 300 assistents.
  • Difusió de materials divulgatius, que s’han repartit en els diferents esdeveniments d’anidació i en fires celebrades a Mataró, amb la col·laboració de SOS Maresme.
  • Elaboració i instal·lació de cartells a platja, on s’informa sobre esdeveniments de nidació que s’han produït a diferents municipis i es donen instruccions sobre com actuar en cas de veure una tortuga marina o un rastre. Aquest 2018 s’han instal·lat cartells a Premià de Mar, Mataró i al Parc Natural de Calblanque (Murcia).
  • Difusió de vídeos divulgatius creats durant 2017, amb més de 5.700 visualitzacions al canal de YouTube.

Com a novetat respecte a altres edicions, el projecte Caretta a la Vista ha creat un APP que té per objectiu facilitar la comunicació entre els ciutadans que detectin una activitat de nidació i els tècnics i l’administració responsable de gestionar aquest esdeveniment, de manera que es millorin els protocols d’actuació i es redueixi el temps de reacció entre l’avís i l’actuació. S’espera que per la temporada 2019 l’APP estigui completament implementada en col·laboració amb l’administració local i regional que hi tingui interès, coma eina de detecció o gestió d’esdeveniments.

Durant aquest 2018 s’han registrat 10 esdeveniments a les costes de la península ibèrica, incloent rastres, femelles en platja i cries de tortuga observades a la platja, destacant que hi ha hagut la posta de 4  nius només a Catalunya. Per més informació sobre tots els esdeveniments es pot consultar la pàgina web del projecte: http://mon.uvic.cat/caretta-a-la-vista/historic/,

El fet que els ciutadans sàpiguen com actuar davant aquests esdeveniments és clau per poder millorar la seva gestió i col·laborar en recerca i conservació de l’espècie.

El projecte Caretta a la Vista està finançat a través de la Convocatòria d’ajuts pel foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2017 de la Fundación para la Ciencia y la Tecnología – Ministero de Ciencia, Innovación y Universidades, i per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

Font: Caretta a la Vista