DESXIFRANT ENIGMA, PROJECTE DE BIOINFORMÀTICA EDUCATIVA

Material didàctic i multimedia per introduir la Bioinformàtica a batxillerat, CFGS i secundària

La Bioinformàtica és una disciplina que utilitza l’estadística i la computació per abordar problemes biològics complexos.

El projecte DESXIFRANT ENIGMA té com a objectiu impulsar la Bioinformàtica en l’àmbit de l’educació secundària, batxillerat i CFGS i d’aquesta manera fomentar les vocacions STEM.

La iniciativa sorgeix d’un grup d’estudiants i professors de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

L’equip està format per:

Malu Calle, coordinadora del projecte, catedràtica de Bioestadística i Bioinformàtica, coordinadora del Grup de Recerca Bi-squared: Bioinformatics and Bioimaging i del  Màster en Anàlisi de Dades Òmiques de la UVic-UCC.

Meritxell Pujolassos, professora de Bioestadística i Bioinformàtica

Josep M. Serrat, professor de Genètica Molecular i Genòmica, departament de Biociències

Olfat Khannous, Marina Murillo, Oscar Baeza, Ariadna Cilleros, estudiants de Biotecnologia

 

[row][column size=”1/2″ center=”no” class=””] DESXIFRANT ENIGMA és el títol d’una pel·licula, en anglès titulada THE IMITATION GAME, sobre el matemàtic britànic Alan Turing, famós per haver desxifrat els codis secrets nazis continguts a la màquina Enigma, la qual cosa va ser determinant en el desenllaç a favor dels Aliats de la II Guerra Mundial (1939-1945) (filmaffinity).

De la mateixa manera que la criptografia va permetre desxifrar els codis nazis i guanyar la guerra, la BIOINFORMÀTICA ens ha de permetre desxifrar els codis de la informació genètica i avançar en la lluita contra les malalties:

UNLOCK THE SECRET, WIN THE WAR
[/column][column size=”1/4″ center=”no” class=””]
[/column][column size=”1/4″ center=”no” class=””]
[/column][/row]

 

Centres de secundària que participen en el projecte:

  • INS Jaume Callís: Realització de l’activitat “L’anèmia falciforme vista des de la bioinformàtica”
  • Vedruna Escorial Vic: Realització de l’activitat “Fibròsi quística”