La genètica de la visió del color

Els gens que produeixen els 3 tipus de pigments (opsines) sensibles a diferents colors són els gens OPN1LW, OPN1MW i OPN1SW, on la L, M i S indica el tipus de longitud d’ona a la qual són sensibles.

Les longituds d’ona llarga (L) corresponen al color vermell, les longituds d’ona curtes (S) corresponen al color blau i les longituds d’ona mitjana (M) al color verd.

El cervell combina la informació que li arriba dels 3 tipus de colors o longituds d’ona i produeix la visió de tot l’espectre de colors que l’ull humà pot captar.

 

Les mutacions en aquests gens poden causar deficiències en la percepció del color. Per obtenir-ne més informació et proposem que visitis a una pàgina sobre malalties genètiques humanes i els gens que les originen:

Genetics Home Referencehttps://ghr.nlm.nih.gov/

Escriu color vision deficiency a la finestra de cerca.

  • Amplia la primera imatge que trobaràs (també la pots obrir en aquest enllaç https://ghr.nlm.nih.gov/art/large/color-vision-deficiency-test.jpeg ). Pots veure els números en cadascun dels 6 cercles?
  • No pateixis si no els pots veure, les anomalies en la visió del color són molt freqüents, especialment entre els homes. Ves a l’apartat Frequency i indica quina és la freqüència d’anomalies en la visió dels colors verd i vermell entre els homes i entre les dones d’ascendència nord-europea.
  • Per què és una anomalia molt més freqüent en homes? Per respondre aquesta pregunta ves a l’apartat Inheritance Pattern.
  • Si vols més informació sobre diferents patrons d’herència pots consultar la pàgina següent: https://learn.genetics.utah.edu/content/disorders/inheritance/ 

 

Segueix amb l’activitat: 3.El gen OPN1LW

o torna a la pàgina anterior