Manteniment bàsic del PC

with No hi ha comentaris

Tot usuari pot realitzar un petit manteniment del seu equip. Recomanem de fer-ho periòdicament per poder aconseguir el màxim rendiment del teu ordinador. A continuació us deixem una seria de passes senzilles per fer.

 

És normal que amb el pas del temps l’ordinador deixi de comportar-se amb la rapidesa i rendiment que teniem al principi. Per evitar-ho i optimitzar el seu rendiment us deixem un consells pràctics per seguir.

Quan esborrem un arxiu, tot i que desaparegui, segueix ocupant memòria al nostre disc dur. Per això et recomanem que, de tant en quant, revisis la paperera de reciclatge de Windows. Comprova el que hi ha a la paperera i clica a buidar la paperera de reciclatge.

Són arxius i carpetes generats automàticament quan s’instal·la / desinstal·la un programa o també pel normal funcionament de Windows. Eliminar aquests arxius ens ajudarà a disposar de més espai al nostre disc dur.

Per eliminar-los podem utilitzar una eina de Windows anomenada “Eliminar archivos temporales” (cercant el programa a Windows es pot trobar fàcilment) o sinó també podem instal·lar algunes eines externes per fer neteja d’arxius temporals com és el cas de CCleaner.

En el sistema d’arxius de Windows, se sol dispersar els arxius en parts i, al cap d’un temps, aquesta dispersió afecta negativament el seu rendiment.

Al Windows 10 aquesta tasca es fa automàticament, també dir que si és disposa d’un disc dur sòlid (SSD) aquesta tasca no és necessària. Per a una versió de Windows anterior cal entrar en les propietats del disc dur, buscar la pestanya “herramientas” i clicar a “desfragmentar disco”.

Abans de desfragmentar el disc dur es recomana haver dut a terme les dues accions anteriors: buidar la paperera i eliminar arxius i carpetes temporals.

Per alliberar el nostre ordinador també ens pot resultar interessant repassar els programes que tenim instal·lats i revisar si ens són útils o si els podem eliminar. Per fer-ho només cal entrar al panell de control i clicar “Desinstalar un programa”, ens sortirà una llista amb tots els programes que tenim instal·lats en el nostre ordinador. Per acabar seleccionem un programa que ja no ens sigui útil i cliquem desinstal·lar.

Així com és important mantenir el nostre ordinador net d’arxius i programes que no utilitzem també és molt important revisar i tenir al dia el nostre sistema operatiu. Això ens permetrà estar al dia amb les últimes directrius de seguretat i també ens facilitarà que els nostre ordinador pugui donar el màxim de si.

 

Comprovar que totes les actualitzacions estiguin instal·lades, això t’ajudarà a millorar el funcionament i la seguretat del teu ordinador. A la configuració de Windows ja t’apareix l’apartat “Actualització i seguretat” on pots comprovar que l’ordinador estigui al dia amb totes les actualitzacions.

Hi ha certs programes que, al instal·lar-los, s’afegeixen automàticament (o afegeixen assistents) a la llista d’inici de Windows perquè, al iniciar Windows, també s’iniciïn. La majoria són inofensius però a la llarga, si no portem algun tipus de control, poden acabar alentint l’inici de Windows.

Recomanem revisar la llista i mantenir només els programes que ens interessa que també s’iniciïn amb Windows.

Per accedir a la llista hem d’anar al Administrador de tasques (control+alt+supr) i clicar a la pestanya “inici”. Allà tenim la llista per gestionar-la.

Encara que sembli molt bàsic també és important reiniciar l’ordinador de forma periòdica (si sempre el deixem engegat). No només per instal·lar actualitzacions sinó perquè així també fem que l’ordinador tanqui processos errants i faci neteja de la memòria RAM.

Mantenir oberts sols els programes que ens calen per treballar amb l’ordinador. Com més programes tinguem oberts més memòria necessitarà l’ordinador i menor serà la velocitat de processament de l’ordinador.

 

Sempre és recomanable fer còpies de seguretat del contingut del teu disc dur (cada setmana o cada mes, depen dels arxius que tinguis a l’ordinador). Entre les diverses formes de fer-ho la més comuna és utilitzant un disc dur extern, utilitzant les eines per defecte de Windows o acudint a programes de tercer (depenen de les prestacions que necessitis per fer la còpia de seguretat).

Pots fer còpia de seguretat de tot el sistema o sols dels teus arxius. El més funcional és tenir còpies de seguretat dels teus arxius, així en cas d’error del sistema sempre pots reinstalar el Windows de fàbrica i altres programes conservant els arxius personals.

Hi ha tot una sèries de programes amb intencions malicioses què cal evitar: trojans, cucs, rootkits, ransomware i altres tipus de malware.

Ens convé tenir un antivirus actualitzat i el tallafocs actius, a més de vigilar amb les pàgines que visitem, les descàrregues, els missatges i els documents adjunts. Només accedir a continguts verificats i segurs.

S’han de fer anàlisis profundes de l’ordinador de forma periòdica per assegurar que els nostres equips no estan infectats.

Un spyware és un programa maliciós que té com a objectiu recopilar informació de l’usuari. Hi ha varis programes gratuïts que són específics contra aquest tipus d’amenaces.

La revisió contra spyware s’ha de fer setmanalment.

El Phishing és un mètode per enganyar-te i fer que comparteixis contrasenyes, nombres de targeta de crèdit i altres informacions confidencials, fent-se passar per institucions de confiança, amb la intenció d’usurpar aquestes dades i utilitzar-les amb benefici propi.

Per major seguretat recomanem no utilitzar sempre la mateixa contrasenya per a tot, sinó en cas de que ens la robin estarem facilitant l’accés dels pirates a tots els nostres comptes personals.

Convé tenir diverses contrasenyes, amb majúscules, minúscules i caràcters. Si ens cal ajuda podem trobar diferents programes generadors de contrasenyes segures i també aplicacions de bancs de contrasenya per ajudar a recordar-les de forma segura.

Evitar connectar-se a xarxes Wi-Fi si no en coneixem l’origen. Les xarxes d’internet obertes poden ser un risc per a la seguretat dels nostres equips personals.