Curs 2015/16 (9a Edició de les TLC)

A la següent taula es mostra la planificació de les activitats per al curs 2015/16:

Data
Conferenciant
Llibre
Activitat
21/10/2015
De 10.30 a 12h
Carme Torras La mutació sentimental La interacció amb robots ens portarà a una mutació sentimental?
25/11/2015
Activitat anul·lada en data de 13/10/2015
Es proposarà pel  curs 2016/17 Lynn Margulis. Vida y legado de una científica rebelde (De Dorion Sagan) Lynn Margulis: La teoria endosimbiòtica
16/12/2015
Sessió1: 8.45-10.15h
Sessió2: 10.30-12h
Toni Gabaldón La digestión es la cuestión (De Giulia Enders) Menjant amb els nostres microbis
16/02/2016
De 10 a 11.30h
Albert Bosch Viure per sentir-se viu Viure per sentir-se viu
24/02/2016
Sessió1: 10-11h
Sessió2: 11-12h
M. Pilar Gil Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada 4a Edició Premi Llegim Ciència
16/03/2016
Activitat anul·lada en data de 15/10/2015
Inny: projectes de vida singulars Projecte Inny Innycia’t!
1 de febrer – 27 març 2016.
Al Museu de l’Art de la Pell de Vic
Coordinador: Vladimir Zaiats Selecta Ferran Sunyer i Balaguer. Ed IEC, 2012 EXPOSICIÓ: La superació d’un matemàtic. Ferran Sunyer i Balaguer (1912 – 1967)

Aquestes activitats estan finançades per la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (FECYT) – Ministero de Economía y Competitividad i també compten amb el patrocini de la Societat Catalana de Biologia (SCB), que hi ha donat suport des de la primera edició.


Activitats extraordinàries durant el curs 2015/16

Data
 Activitat
2 de novembre – 4 de desembre del 2015

Exposició: Papiro-Biologia
Lloc: Biblioteca del campus Torre dels Frares
Horari: De dilluns a divendres de 9 a 21 h

 

30 de juny de 2016

Entrega de Premis de les Beques Fundació Espavila 

Lloc: Aula Segimon Serrallonga de la UVic-UCC

Horari: A les 19h

Cartell exposició Papiro-Biologia:  Cartell Papiro-Biologia

Cartell papiro-Biologia

Tríptic de les activitats de les TLC Curs 2015/16
Tríptic TLC 2015/16 – Format PDF

Díptic 4a edició Premi Llegim Ciència
Díptic Premi Llegim Ciència 15/16

tríptic1

tríptic2

A continuació es detallen alguns aspectes de cadascuna de les activitats de les TLC 2015/16:

1) Llibres que es proposen (ordenats per ordre de cada activitat)

► TORRAS, Carme. La mutación sentimental. Ed. Milenio, 2012 (Versió en castellà)
TORRAS, Carme. La mutació sentimental. Pagès editors, 2008 (Versió en català)

► SAGAN, Dorion. Lynn Margulis. Vida y legado de una científica rebelde. Ed. Tusquets, 2014.

► ENDERS, Giulia. La digestión es la cuestión. Ed. Urano, 2015.

► BOSCH, Albert. Viure per sentir-se viu. S.A. Ediciones B, 2013.

► GIL, M. Pilar. Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada. Bambú editorial, 2011.

logoTLC
2) Descriptor dels llibres d’assaig proposats i breu informació de les persones conferenciants.

TORRAS, C. La mutación sentimental. Ed. Milenio, 2012.
La mutación sentimental

La Cèlia, una nena de tretze anys a qui criogenitzaren perquè patia una malaltia terminal, és tornada a la vida al segle XXII per a ser adoptada. A més dels seus records, s’ha portat una altra cosa del passat: sentiments i emocions inexistents ara. Aquest és un tresor que li interessa molt a la Silvana, una dona madura, massatgista emocional de professió, a qui atrauen les sensacions perdudes pels humans, i a en Leo, un enginyer que està projectant un aparell per potenciar la creativitat de les persones i treballa per a l’empresa líder del mercat, CraftER, dirigida per l’enigmàtic Doctor Craft. En aquesta novel·la, premi Pedrolo 2007, l’interès científic es fon amb el literari en una societat futura on els robots personals han modificat el pensament, les relacions i els sentiments, per millorar-los o empitjorar-los segons l’apreciació de cadascú.

Conferenciant: Carme Torras Genís.
Carme Torras Genís
compagina l’escriptura literària amb la recerca científica. És Doctora en Informàtica i professora d’investigació a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC). En l’àmbit científic, ha publicat llibres i articles sobre models neuronals, visió per computador, intel·ligència artificial i robòtica.
Dossiers per treballar: http://mon.uvic.cat/tlc/llibres-recomanats-tlc/dossiers/

SAGAN, D. Lynn Margulis. Vida y legado de una científica rebelde. Ed. Tusquets, 2014.

Los interesPortada de Lynn Margulis. Vida y legado de una científica rebeldees científicos y la energía intelectual de la bióloga Lynn Margulis (Chicago, 1938-Massachusetts, 2011) parecían no tener límite. Conocida ante todo por sus trabajos con las células eucarióticas, la hipótesis de Gaia y la simbiogénesis como fuerza rectora de la evolución, las investigaciones que Margulis llevó a cabo han transformado para siempre nuestra manera de entender la vida en la Tierra. En esta colección de ensayos, Dorion Sagan reúne el testimonio de amigos y colegas que exponen aspectos poco conocidos de su vida así como el extraordinario legado científico que dejó tras su inesperada muerte. Descubrimos en estas páginas la importancia de su temprana colaboración con James Lovelock (el creador de la hipótesis de Gaia), la polémica que mantuvo en Oxford con el neodarwinista Richard Dawkins o la fascinación con que leía la poesía de Emily Dickinson. Margulis fue elegida miembro de la Academia Nacional de Ciencias en 1983 y en 1999 recibió la prestigiosa Medalla Nacional de la Ciencia.

Conferenciants: Isabel Esteve

ENDERS, G. La digestión es la cuestión. Ed. Urano, 2015.

Firmado por la joven científica Giulia Enders, cuya conferencia La digestión es la cuestión fue un fenómeno en YouTube. Las últimas investigaciones científicas han demostrado que el cuidado del intestino es la clave para la salud integral de las personas. Una explicación sencilla y entretenida, muy agradable de leer y comprensible para todos. El intestino, ese gran desconocido, la oveja negra entre los órganos, que quizá hasta ahora nos parecía más bien desagradable. Pero esta imagen, estimado lector, está a punto de cambiar. El sobrepeso, las depresiones y las alergias están estrechamente relacionados con una alteración del equilibrio de la flora intestinal. O dicho de otro modo: si queremos sentirnos bien en nuestro cuerpo, vivir más y ser más felices, debemos cuidar nuestro intestino. Así lo sugieren las investigaciones más recientes. En este libro, la joven científica Giulia Enders explica de forma entretenida cuán maravilloso y altamente complejo es el intestino. Es la clave del cuerpo y el alma, y nos aporta una perspectiva totalmente nueva… desde la puerta trasera de nuestro organismo.

Conferenciant: Toni Gabaldón.
Dr. Biologia. Professor ICREA al centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona.
Projecte Microbioma Bucal – Toni Gabaldón:  http://www.sacalalengua.org/sobre-el-proyecto/

BOSCH, A. Viure per sentir-se viu. S.A. Ediciones B, 2013.

Albert Bviure per sentir-se viu-albert bosch-9788466652506osch és un aventurer vital que no es conforma amb somiar projectes, sinó que intenta sempre posar-los en pràctica, per viure així una vida intensa i interessant. Després d’’una llarga trajectòria d’’aventures, el 4 de gener del 2012 va culminar la travessa integral de l’’Antàrtida, des del mar fins al Pol Sud geogràfic. Seixanta set dies d’expedició sense rebre cap subministrament exterior, quatre dels quals va passar avançant amb el seu company, quinze bloquejat en una tenda a causa d’’una gran tempesta, i quaranta-vuit totalment sol, tirant un trineu de cent trentaquatre quilos de pes fins assolir l’’objectiu. En total, 2.304.400 passes fins a la fi del món. A partir de la narració d’aquesta experiència extrema, Albert Bosch ens aporta una reflexió apassionant sobre el propi lideratge en els nostres projectes vitals i la nostra possibilitat de dur a terme accions extraordinàries, en un llibre adreçat a tots aquells que no renuncien, ni renunciaran mai, a tenir una existència especial, coherent amb els propis somnis i pensada com un camí per a l’’evolució personal a través de l’’acció compromesa.

Conferenciant: Albert Bosch.
Albert Bosch va estudiar Ciències Empresarials i M.B.A. a E.S.A.D.E. És un personatge híbrid amb una llarga trajectòria com Aventurer i Emprenedor.
És emprenedor des dels 26 anys, i el 2004 va fundar INVERGROUP, com a plataforma per a gestionar i promoure projectes en l’àmbit de l’energia i el medi ambient. Li agrada plantejar-se grans reptes, preparar-se a fons per aconseguir-los, i organitzar tot el projecte per a obtenir el millor resultat tant en la part de repte esportiu, com a nivell professional o personal, i sempre amb un compromís sincer de sostenibilitat i obtenció de resultats, sensibilització o difusió d’actituds de lideratge responsable i de respecte cap al medi ambient.

GIL, M. Pilar. Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada. Bambú editorial, 2011.
978-84-8343-152-8_g
A Praga, al principi del segle XVII, dos homes treballen junts per desentranyar els misteris de l’Univers. Un d’ells és l’astrònom Tycho Brahe. L’altre, el seu deixeble, el matemàtic Johannes Kepler. Quan Brahe mori en estranyes circumstàncies, una remeiera misteriosa investigarà les causes de la seva mort per demostrar la seva pròpia innocència.

Conferenciant: M. Pilar Gil.
Dra. en Ciències Químiques, investigadora en la Brown University i escriptora.

PROJECTE INNY

INNY és una organització sense ànim de lucre formada per un grup de joves d’entre 15 i 25 anys. La seva missió principal és esdevenir un punt d’intercanvi de projectes de vida singulars i juvenils.
S’alimenten de l’esperit emprenedor personal, acadèmic i professional que rau en cadascun d’ells.

Està adreçat a alumnes de qualsevol modalitat de batxillerat, Cicles Formatius, Formació Professional, i 4t i 3r d’ESO. Es faran tres ponències de 15 minuts, hi haurà un torn de preguntes/respostes de caràcter general de mitja hora.

 http://www.inny.cat/

EXPOSICIÓ: La superació d’un matemàtic. Ferran Sunyer i Balaguer
Data: De l’1 de febrer al 27 de març de 2016
Lloc:
Al Museu de l’Art de la Pell de Vic.
Coordinador: Vladimir Zaiats (Professor UVic-UCC).
Més informació a: Una exposició reivindica el llegat científic del matemàtic Ferran Sunyer i Balaguer

Ferran Sunyer i Balaguer


M.Pilar Gil – 4a Edició Premi Llegim Ciència – 24/02/16

En aquesta 4a edició del Premi Llegim Ciència s’ha decidit la lectura de la següent novel·la:

Data entrega de premis
Autor/a
Novel·la
Activitat
24 de febrer de 2016 M. Pilar Gil Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada. 4a Edició Premi Llegim Ciència

►GIL, M. Pilar. Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada. Bambú editorial, 2011

El dia 24 de febrer de 2016 es va dur a terme a l’aula magna de la UVic, la quarta edició del Premi Llegim Ciència, i es va comptar amb la presència de la Dra. M. Pilar Gil . L’activitat es va realitzar en dues sessions: la sessió 1, de 10 a 11h per a la categoria 1 (estudiants de 3r d’ESO), i la sessió 2, de 11 a 12h, per a la categoria 2 (estudiants de 4t d’ESO).

_DSC0049   _1106385

En aquesta quarta edició es va treballar la novel·la Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada de la reconeguda científica i escriptora M. Pilar Gil, i es proposà als estudiants la redacció d’un relat que respongués a una de les dues preguntes de les modalitats que es presenten a continuació.

Modalitat A: resposta a la pregun­ta:
– Escriu un final alternatiu al del llibre que encaixi amb la historia de Brahe i Kepler.

Modalitat B: resposta a la pregun­ta:
– Creus que els avenços científics ajuden a desmuntar supersticions, o bé penses que preferim atribuir a causes sobrenaturals allò que ens és difícil d’explicar i entendre? Pots posar algun exemple.

978-84-8343-152-8_g
A Praga, al principi del segle XVII, dos homes treballen junts per desentranyar els misteris de l’Univers. Un d’ells és l’astrònom Tycho Brahe. L’altre, el seu deixeble, el matemàtic Johannes Kepler. Quan Brahe mori en estranyes circumstàncies, una remeiera misteriosa investigarà les causes de la seva mort per demostrar la seva pròpia innocència.

En cada sessió, la científica i escriptora M.Pilar Gil va parlar sobre Praga, les supernoves i ens va exposar algunes curiositats sobre la novel·la com són: per què (a la novel·la) en Jepp va matar en Tycho Brahe i aspectes relacionats amb la portada de la pròpia novel·la.

Quan es disposi de la versió digital aportada per Canal UVic, aquí es podrá visibilitzar:  Pendent

NOVETATS DE L’ESCRIPTORA:
La M. Pilar Gil està escrivint una col·lecció de contes per a joves d’entre els quals es troben: http://www.salvatella.com/index.php?id_product=1801&controller=product&id_lang=2
Són per joves de 8 a 13 anys i en català.
Si teniu ocasió de fer-ho saber a escoles que ben segur podrien fer llegir Ciència-Literatura i descobrir personatges que han influït molt en la ciència!
Podeu  contactar amb l’exriptora email: pilar@mpilargil.com o bé amb contactar l’editorial per demanar qualsevol cosa, l’e-mailés: joan@salvatella.com, i el seu nom es Joan Salvatella.

REGALS:

En aquesta edició vam tenir el plaer de poder comptar amb diverses entitats que van fer regals pels premis dels relats seleccionats així com l’escriptora de la novel·la, M. Pilar Gil, qui va donar part del segon premi i per tant es va fer entrega de més premis als estudiants seleccionats. En definitiva, els regals pels premis per cada categoría i modalitat entregats van ser:

1r premi: un diploma, una tauleta, gentilesa de la Fundació Espavila. http://www.espavila.cat/ 
i una postal emblemàtica per gentilesa de l’autora M. Pilar Gil.
2n premi: un diploma, un regal sorpresa per part de M.Pilar Gil, un rellotge reproducció de Praga http://cienciesilletres.com/ , un paquet de 4 entrades per una visita al Món Sant Benet del Bages (monstbenet.com) per gentilesa de Fundació – Catalunya La Pedrera – http://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/es/home 
3r premi:  un diploma, un llibre, per gentilesa de l’Editorial Bambú http://www.editorialcasals.com/inicio/ i un paquet de quatre entrades per visitar el Monestir St. Pere de Casserres d’Osona, per gentilesa del Consell Comarcal d’Osona. https://www.ccosona.cat/ 
4t premi: un diploma, un llibre per gentilesa de l’Editorial Bambú http://www.editorialcasals.com/inicio/ .
5è premi: un diploma, un llibre per gentilesa de l’Editorial Bambú http://www.editorialcasals.com/inicio/.

A la primera sessió vam comptar amb l’assistència de 215 estudiants de 3r d’ESO. I a la segona sessió amb l’assistència d’uns 333 estudiants de 4t d’ESO.

En total es van valorar 96 relats, 31 relats escrits per estudiantat de 3r curs d’ESO, i  65 relats escrits per estudiantat de 4t curs d’ESO. Es van presentar a aquest concurs de Relats un nombre de 20 instituts d’arreu de Catalunya, que són:

ferttrg

Quadre d’honor dels finalistes Categoria 1 (3r ESO)

VEREDICTE FINAL DEL PREMI LLEGIM CIÈNCIA – llibre Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada  – escriptora M. Pilar Gil

Categoria 1: Dirigit a 3r d’ESO. 24 de febrer de 2016. Sessió de 10.00 a 11.00h. Aula Magna de la UViC.

descriptor

A continuació es poden llegir els relats dels 10 primers guanyadors de la Categoria 1 (3r ESO)

CATEGORIA 1 (3r d’ESO) – MODALITAT A

1r premi – Modalitat – A – Red Coat. Nom estudiant guardonat: Queralt Ventura – Institut de Vic (Professorat:Toni Vallbona) – Relat Red Coat
2n premi –Modalitat – A – Hope. Nom estudiant guardonat: Clara Maresma – Escola Brianxa de Tordera (Professorat: Albert Dellundé Fulladosa) –Relat Hope
3r premi – Modalitat – A – Letins. Nom estudiantat guardonat: Queralt Oliveras –Institut Pla de l’Estany de Banyoles (Professorat: Dolors Pujol) –Relat Letins
4t premi – Modalitat – A – Lami. Nom estudiantat guardonat: Alejandra Camila Fernández–Institut Castellbisbal (Professorat: Montsina Roca) –Relat Lami
5è premi – Modalitat – A – Cordes de Ciència. Nom estudiantat guardonat: Marta Sunyer–Institut Pla de l’Estany de Banyoles (Professorat: Dolors Pujol) –Relat Cordes de Ciencia

Taula resum dels relats que s’han classificat dins les primeres 10 posicions de la Categoria 1 (3r ESO) – Modalitat A:

Categoria 1- modaA

CATEGORIA 1 (3r d’ESO) – MODALITAT B

1r premi – Modalitat – B – Jordi  Xumetra. Nom estudiant guardonat: Xavier Marcé – IE Sant Joan de les Abadesses(Professorat:Imma Tarradelles i Neus Cantos) Relat Jordi Xumetra
2n premi –Modalitat – B –Galileo Galilei. Nom estudiant guardonat: Marc Teixidor – Institut Pla de l’Estany de Banyoles (Professorat: Dolors Pujol) –Relat Galileo Galilei
3r premi – Modalitat – B – Ponent. Nom estudiantat guardonat: Xènia Freixa Ferrer –Escola Brianxa de Tordera (Professorat: Albert Dellundé Fulladosa) –Relat Ponent
4t premi – Modalitat – B – Evetts. Nom estudiantat guardonat: Eva Maestre–IE Sant Joan de les Abadesses (Professorat: Imma Tarradelles i Neus Cantos) –Relat Evetts
5è premi – Modalitat – B – Gastec. Nom estudiantat guardonat: Israel Jiménez López–Institut Antoni Ballester, Mont-roig del Camp ( Tarragona) (Professorat: David Garcia) –Relat Gastec

Taula resum dels relats que s’han classificat dins les primeres 10 posicions de la Categoria 1 (3r ESO) – Modalitat B:

Categoria 1 - modaB

Fotografies de la sessió 1 de 10 a 11h a l’aula Magna de la UVic – Categoria 1 (3r ESO)

_1106254 _1106258 _1106274

_1106275 _1106287 _1106411

_1106419 _1106426 _1106436

_1106441 _1106449 _1106454

Quadre d’honor dels finalistes Categoria 2 (4t ESO)

VEREDICTE FINAL DEL PREMI LLEGIM CIÈNCIA – llibre Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada  – escriptora M. Pilar Gil

Categoria 2: Dirigit a 4t d’ESO. 24 de febrer de 2016. Sessió de 11.00 a 12.00h. Aula Magna de la UVic.

descriptor

A continuació es poden llegir els relats dels 10 primers guanyadors de la Categoria 2 (4t d’ ESO)

CATEGORIA 2 (4t d’ESO) – MODALITAT A

1r premi – Modalitat – A – Berserker. Nom estudiant guardonat: Laura Galera – Institut Pla de l’Estany de Banyoles (Professorat: Mani Cunill i Dolors Pujol)Relat Berserker
2n premi –Modalitat – A – Falciot negre. Nom estudiant guardonat: Jana Lüscher- Escorial de Vic (Professorat: Margarita Casanovas i Raquel Vazquez) –Relat Falciot negre
3r premi – Modalitat – A – Nunaina16. Nom estudiantat guardonat: Nouhaila El Bouinany–Institut de Vic (Professorat: Montse Ballús) –Relat Nunaina16
4t premi – Modalitat – A – Stone. Nom estudiantat guardonat: Soukayna El Abdi Fakchrich– Escola Vedruna Ripoll (Professorat: Ma. Josep Fernández i M. Dolors Riu) –Relat Stone
5è premi – Modalitat – A – Arctic Monkey. Nom estudiantat guardonat: Mireia Garcia Cornellà –Escola Vedruna Ripoll (Professorat: Ma. Josep Fernández i M. Dolors Riu) – Relat Arctic Monkey

Taula resum dels relats que s’han classificat dins les primeres 10 posicions de la Categoria 2 ( 4t ESO) – Modalitat A:

categoria 2. moda2

CATEGORIA 2 (4t d’ESO) – MODALITAT B

1r premi – Modalitat – B – Fora d’òrbita. Nom estudiant guardonat: Marina Feliu Hernández – Institut del Vilablareix ( Professorat: Toni Arrufat) –Relat Fora d’òrbita
2n premi –Modalitat – B – Pepa la porqueta. Nom estudiant guardonat: Biel Moll Aricha– Institució Montserrat SCCL(Professorat: Josep Llopart i Gema Herrero) –Relat Pepa la porqueta
3r premi – Modalitat – B – Flea collar. Nom estudiantat guardonat: Gemma Auladell–Institut del Voltreganès (Professorat: Mercè Sau) –Relat Flea Collar
4t premi – Modalitat – B – Odrap aicul. Nom estudiantat guardonat: Lucía Pardo–Institut Manuel Carrasco i Formiguera (Professorat: Irene Rocamora, Esperança Gil i Yolanda Ferran) –Relat Odrap Aicul
5è premi – Modalitat – B – Aniol. Nom estudiantat guardonat: Pol Gràcia – Col·legi la Presentació d’Arenys de Mar (Tutor: Albert Gràcia ) –Relat Aniol

Taula resum dels relats que s’han classificat dins les primeres 10 posicions de la Categoria 2 ( 4t ESO) – Modalitat B:

categoria 2.modaB

Fotografies de la sessió 2 de 11 a 12h a l’aula Magna de la UVic – Categoria 2 (4t ESO)

_DSC0086 _DSC0085 _DSC0084

_DSC0083 _DSC0082 _DSC0080

_DSC0079 _DSC0078 _DSC0075

_DSC0047 _DSC0059 _DSC0060

_DSC0061 _DSC0062 _DSC0064

_DSC0065 _DSC0067 _DSC0068

_DSC0069 _DSC0070 _DSC0074

_DSC0072

Per més informació clica a :  4a Edició Premi Llegim Ciència


Albert Bosch – Viure per sentir-se viu – 16/02/16

Llibre: Viure per sentir-se viu

Xerrada-debat:
Viure per sentir-se viu

El passat dia 16 de febrer de 2016, en el marc de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) es va dur a terme l’activitat “Viure per sentir-se viu” a càrrec de l’aventurer i emprenedor Albert Bosch, a propòsit del seu llibre Viure per sentir-se viu.

El seu llibre et fa reflexionar sobre la importància i la necessitat de tenir objectius a la vida tan a nivell personal com profesional i en la seva xerrada-debat ens ho va voler transmetre. Animà a aprendre noves capacitats i a preparar-nos per assolir els nostres objectius entre d’altres.

Albert Bosch va estudiar Ciències Empresarials i M.B.A. a E.S.A.D.E. És un personatge híbrid amb una llarga trajectòria com Aventurer i Emprenedor.

_1104745

És emprenedor des dels 26 anys, i el 2004 va fundar INVERGROUP, com a plataforma per a gestionar i promoure projectes en l’àmbit de l’energia i el medi ambient. Li agrada plantejar-se grans reptes, preparar-se a fons per aconseguir-los, i organitzar tot el projecte per a obtenir el millor resultat tant en la part de repte esportiu, com a nivell professional o personal, i sempre amb un compromís sincer de sostenibilitat i obtenció de resultats, sensibilització o difusió d’actituds de lideratge responsable i de respecte cap al medi ambient.

L’activitat ” Viure per sentir-se viu” es va realitzar en una sessió presentada per Carme Viladecans, professora de la Facultat d’Empresa i Comunicació i coordinadora del grau d’ADE de la UVic-UCC.

Imatge de Julita Oliveras, Carme Viladecans i Albert Bosch

Hi van assistir estudiants de la universitat i 4 centres de secundària:
– Escorial de Vic
– Institut del Voltreganès, de les Masies de Voltregà
– Institut la Plana de Vic
– Institut de Vic

A continuació es mostren tot un seguit de fotos dels grups que van assistir a l’activitat impartida per Albert Bosch el dia 16/02/2016:

_1104677 Estudiants del grau d’ADE de la UVic-UCC

_1104710 Escorial de Vic

_1104691 Institut del Voltreganès, de les Masies de Voltregà

_1104693 Institut de Vic

_1104705 Institut la Plana de Vic

Esperem que hagi estat del vostre interés i que estigueu encoratjats a viure aventures i a lluitar pels vostres propòsits gràcies a les paraules de l’emprenador Albert Bosch. Agraïm molt la participació del públic.
Si teniu Twitter podeu seguir-nos a  https://twitter.com/uvic_TLC/

Toni Gabaldón – Menjant amb els nostres microbis – 16/12/15

Llibre: La digestión es la cuestión (De Giulia Enders)

Xerrada-debat:
Menjant amb els nostres microbis

El passat dia 16 de desembre  de 2015, en el marc de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) es va dur a terme la segona activitat pel curs 2015/16 amb l’activitat “Menjant amb els nostres microbis” a càrrec del científic Toni Gabaldón, a propòsit del llibre la digestión es la cuestión de Giulia Enders.

Fa segles que sabem que al nostre cos hi viuen microbis, però només des de fa uns pocs anys hem sigut capaços d’adonar-nos de la seva importància i de la seva capacitat d’influir en la nostra salut. Gràcies a tècniques d’anàlisi genòmica hi podem analitzar quina és la composició del complex i dinàmic ecosistema microbià que ens acompanya. Toni Gabaldón proposà un petit viatge a dintre de nosaltres mateixos i ens explicà el projecte que coordina ” Treu la llengua” http://www.sacalalengua.org/sobre-el-proyecto/

Toni Gabaldón és científic, Dr. en Biologia i professor ICREA al centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona. Està treballant en el Projecte Microbioma Bucal:  http://www.sacalalengua.org/sobre-el-proyecto/

L’activitat ” Menjant amb els nostres microbis” es va realitzar en dues sessions:
La sessió 1, de 8.45 a 10.15h presentada per Dra. Míriam Torres , coordinadora del grup de recerca d’Alimentació, Salut i Benestar de la Facultat de Ciències de la Salut de la UVic-UCC. Hi van assistir 4 centres de secundària:
– Col·legi Sant Miquel dels Sants, de Vic.
– Institut Jaume Callís, de Vic.
– Institut la Plana, de Vic.
– Institut de Vic.

Imatge de la presentació amb Julita Oliveras, Míriam Torres i Toni Gabaldón:

presentacio-miriam

La sessió 2, de 10.30 a 12h, presentada per Dra. Malu Calle, coordinadora del Grup de Recerca en Bioinformàtica i Estadística Mèdica de la Facultat de Ciències i Tecnologia ( UST- de la UVic-UCC) de la Universitat de Vic. Hi van assistir universitaris i 2 centres de secundària:
– Universitaris de Biociències, en particular del Grau en Enginyeria Biomèdica, Grau en Biologia, Grau en Biotecnologia i Grau en Ciències Ambientals.
– Escola Vedruna Tona.
– Institut de Tona.

Imatge de la presentació amb Julita Oliveras, Malu Calle i Toni Gabaldón:

presentacio-malu

En total hem comptat amb una assistència d’uns 461 estudiants durant tot el matí.

A continuació es mostren tot un seguit de fotos dels grups dels centres de secundària que van assistir a l’activitat impartida per Toni Gabaldón el dia 16/12/2015:

Sant Miquel dels Sants
Col·legi Sant Miquel dels Sants, de Vic

Institut Jaume Callis grup sencer
Institut Jaume Callís, de Vic

Institut Jaume Callis
Institut Jaume Callís, de Vic

Institut la Plana
Institut la Plana, de Vic

Institut de Vic
Institut de Vic

Institut de Tona
Institut de Tona

Vedruna Tona
Escola Vedruna Tona

Podreu veure el vídeo,que en breu es penjarà, de la xerrada-debat per part de Toni Gabaldón al Canal UVic clicant a: http://mon.uvic.cat/tlc/videos/

Desitgem que hagi estat del vostre interès i agraïm molt la participació del públic i que els universitaris responguéssiu la fitxa que us vam entregar a l’inici.
Esperem poder continuar gaudint del projecte de les TLC a la UVic.
Si teniu Twitter podeu seguir-nos a https://twitter.com/uvic_TLC/

Podeu llegir el què el científic Toni Gabaldón va escriure per U-Divulga clicant a: http://mon.uvic.cat/udivulga/2015/12/15/el-microbioma-huma/

 


Carme Torras – La interacció amb robots ens portarà a una mutació sentimental? – 21/10/15

Llibre: La mutació sentimental

Xerrada-debat: La interacció amb robots ens portarà a una mutació sentimental?

El passat dia 21 d’octubre de 2015, de 10.30 a 12h, en el marc de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) es va dur a terme la primera activitat pel curs 2015/16 amb l’activitat ” La interacció amb robots ens portarà a una mutació sentimental?” a càrrec de la científica Carme Torras, a propòsit del seu llibre La mutació sentimental.

DSC01136 copyDSC01138 copy

Carme Torras Genís Llicenciada en Matemàtiques i doctora en Informàtica, Carme Torras es troba al capdavant d’un projecte de robot humanoide pensat per ser un assistent de cuina en un futur. Armar és més que un electrodomèstic evolucionat, un robot cognitiu desenvolupat per un consorci europeu format per un equip d’investigadors multidisciplinaris. Torras, a més, va publicar una novel·la en què reflexiona sobre un futur robotitzat, etc.

DSC01142 copy

Carme Torras, persona de tracte afable i gran conversadora, ens ha parlat en aquesta xerrada-debat del present i, per descomptat, del futur de la robòtica. A més a més, ha platejat tot un ampli seguit de qüestions ètiques les quals generen molta controvèrsia i en què s’ha de pensar, com per exemple: És lícit dissenyar robots que creïn addició o podrien els robots ser usats per controlar les persones?

El públic ha opinat que la xerrada-debat ha estat magnífica i molt entenedora, ja que hem tingut l’oportunitat de conèixer els últims avenços en el camp de la Robòtica social i hem pogut reflexionar amb els aspectes ètics que comporta.

La xerrada ha estat un èxit i ha assistit tant professorat i estudiantat de la Universitat de Vic, com el centre de secundària  Col·legi Sant Miquel dels Sants.

A continuació es mostra la foto de grup del centre de secundària en la xerrada impartida per la científica Carme Torras el dia 21/10/2015:

DSC01155 copy

Podeu trobar informació de la xerrada-debat i de la científica a: Xerrada-debat Carme Torras

Podeu veure l’entrevista feta a Carme Torras clicant a: Entrevista Carme Torrras