Aquí fem un recull de diferents articles sobre la gestió de vídeos perquè, de manera senzilla i sense massa coneixements tècnics, qualsevol pugui enregistrar, editar i compartir vídeos.
Enregistrar
- Enregistrament de vídeos a casa. Escenografia i recursos: consells sobre escenografia (la disposició dels elements, el vestuari, la il·luminació, etc.) per l’enregistrament de vídeos des de casa
- Grabación de clips de vídeo en un ordenador portátil: comparativa de quatre programes accessibles i populars per a l’enregistrament de vídeos (Screencastify, Screencast-o-matic, Nimbus i Loom)
- Com utilitzar Screencastify per enregistrar vídeos: explicació de com instal·lar i utilitzar aquest programa que permet fer vídeos de manera gratuïta de fins a 5 minuts
- MS Teams: com combinar les opcions de compartir la pantalla i d’enregistrar una videotrucada per fer un vídeo (que es pot fer servir com a material docent)
- Enregistrament de vídeos – OBS Studio: explicació de com configurar aquest programa per enregistrar, fer streaming i editar vídeos
- Loom (llicències educatives). En les darreres setmanes (maig del 2020), Loom ha posat a disposició dels docents universitaris llicències professionals de manera gratuïta.
Editar
- Avidemux. Encara no tenim cap entrada publicada sobre aquest programa, però us el recomanem per retallar vídeos. Està disponible a les Aplicacions virtualitzades.
- Edició de vídeos – OpenShot Video Editor: explicació de com retallar, unir dos clips, afegir una careta d’inici i de fi, i exportar un vídeo amb aquest programa.
Allotjar
Una vegada tinguem el vídeo preparat, l’hem de posar en algun lloc perquè es pugui visualitzar. A les aules Moodle hi hauria la possibilitat de penjar-lo com a recurs, però aquesta opció no és gens recomanable. (Els vídeos ocupen molta memòria, dificultant la còpia i la restauració de l’aula, es carreguen lentament, i només estan disponibles d’entrada a l’aula on els hem compartit).
Per això, és preferible allotjar el vídeo en algun repositori des d’on el puguem enllaçar. Us en suggerim tres:
- MS Stream: és l’espai de MS Office 365 de vídeos en el núvol. Si enregistrem un vídeo des de MS Teams, directament s’allotjarà a MS Stream
- YouTube
- MS OneDrive: és l’espai de MS Office 365 de documents en el núvol
Compartir
- Compartir un vídeo a l’aula virtual: explicació de com obtenir l’enllaç a un vídeo allotjat a MS Stream o a MS OneDrive per poder-lo incloure a l’aula
- WeTransfer: programa gratuït per enviar vídeos sense topar amb els límits de fitxers adjunts del correu electrònic
Altres
També poden ser interessants aquests altres recursos relacionats amb els vídeos:
- Plantilles de caretes de videos: document MS PowerPoint amb la base per elaborar la careta d’inici i la de finalització d’un vídeo. Cal exportar cada diapositiva com a imatge.
- Plantilla d’inici de sessions Zoom: recomanacions a compartir a l’inici d’una sessió amb Zoom
- Plantilla d’inici de sessions MS Teams: recomanacions a compartir a l’inici d’una sessió amb MS Teams
- Aplicacions virtualitzades: com s’utilitzen les aplicacions virtualitzades a la UVic-UCC
- Com limitar els permisos en les reunions de MS Teams. D’aquesta manera, els participants no poden apagar els micròfons de la resta ni compartir la seva pantalla.
El 08/05/2020 vam fer una sessió de suport a la docència no presencial sobre la gestió de vídeos, en la que vam parlar de tots aquests temes.