UVIC UCC
[:ca]Patricia Celi Medina: “És important publicar resultats en revistes indexades, però és insuficient si no en puc parlar amb la gent que els protagonitza”[:es]Patricia Celi Medina: “Es importante publicar resultados en revistes indexades, pero es insuficiente sino puedo hablar con las personas que los protagoniza¨[:en]Patricia Celi Medina: “ It’s important to publish my results in index-linked reviews, but its insufficient if I can’t talk about my discoveries with the people concerned[:]
[:ca]Patricia Celi Medina és equatoriana i viu a Barcelona des del 2017. És investigadora predoctoral al Programa Interuniversitari d’Estudis de Gènere: Cultura, Societat i Polítiques de la UVic-UCC i forma part del grup de recerca Societat, Polítiques i Comunitats Inclusives (SoPCI) i de la Càtedra de la UNESCO, Dones, Desenvolupament i Cultures. Les seves investigacions s’han basat en qüestions relacionades amb l’economia feminista i la cura remunerada o no de les persones grans, sobretot en àmbits familiars i comunitaris. Ha guanyat el premi “La teva tesi en 4 minuts” i representarà la UVic.

Per què et vas presentar al concurs “La teva tesi en 4 minuts”?

Em vaig presentar perquè trobava un gran desafiament el treball de síntesi i de capacitat divulgativa per a un públic no expert que el concurs representa. Sempre m’havia costat moltíssim poder explicar de forma breu i entenedora què investigo. Així doncs, m’ho vaig prendre com una oportunitat per proposar-me deixar els tecnicismes acadèmics i traduir la teoria a un llenguatge amigable. Un llenguatge que pogués ser entès no solament per gent especialitzada, sinó també per les i els protagonistes del meu àmbit d’estudi.

Com et sents ara que has guanyat?

Estic molt orgullosa i feliç perquè en certa manera he aconseguit tot allò que em vaig proposar a l’hora de decidir concursar. Els altres companys que van participar van presentar treballs fabulosos, però em satisfà que el jurat hagi valorat la connexió personal, acadèmica i política que vaig plantejar de la meva investigació. També m’alegra moltíssim haver pogut transmetre al públic la rellevància en la meva investigació de l’abordatge de la centralitat de les cures per al sosteniment de la vida. Centralitat que fins i tot ha estat evidenciada com mai en aquests temps, donat el context covid-19 i els reptes que ens ha plantejat per tornar a col·locar les cures al centre de les decisions socials, polítiques i econòmiques.

Explica’ns en un paràgraf de què va la teva recerca…

En la meva tesi faig un estudi comparatiu entre Quito i Barcelona, de programes de cures comunitaris per a gent gran impulsats per les administracions públiques. Són programes que detecten situacions de soledat no desitjada d’aquest grup poblacional i estableixen diferents estratègies per combatre-les. Els objectius que guien aquesta investigació són dos. El primer és explorar en quina mesura aquests programes es prenen seriosament la soledat no desitjada de la gent gran i l’atenen de forma col·lectiva entre institucions i comunitat, alleujant el pes d’aquesta responsabilitat que generalment han hagut de resoldre les famílies sense comptar amb gaire recursos ni capacitats adequades per fer-ho. El segon és examinar si aquests programes repliquen estereotips sobre el suposat do cuidador de les dones que fa que tinguin una major implicació a l’hora de cuidar. A cada ciutat analitzo dos programes en els quals estic realitzant entrevistes a persones usuàries, treballadores i voluntàries. Gràcies a aquesta investigació busco fer propostes de política pública que donin respostes oportunes a les situacions de la soledat no desitjada de la gent gran i plantegin alternatives a la distribució desigual de les cures.

A la teva tesi compares programes públics per combatre la soledat de les persones grans a Catalunya i a l’Equador. Quines són les diferències més importants que has trobat en els dos àmbits?

Els resultats preliminars indiquen fins ara dues diferències importants. La primera té a veure amb el lloc en el qual se situen les polítiques locals a l’atenció a les situacions de soledat no desitjada de la gent gran, en termes de drets que han de complir-se o necessitats no primordials que en algun moment s’atendran. A Barcelona, donat l’accelerat envelliment demogràfic, he trobat programes que es preocupen exclusivament de les persones grans que se senten soles i en risc d’aïllament, i això és possible perquè hi ha, alhora, serveis públics que en altres àmbits també donen resposta a altres demandes de la gent gran. En canvi, a Quito no hi ha programes públics comunitaris que prioritzin únicament l’atenció a situacions de soledat, per tant, els que jo analitzo inclouen aquest eix com una entre les seves tantes àrees de treball, la qual cosa marca bretxes a l’hora de garantir recursos i cobertura d’atenció.

La segona diferència fa referència al lloc que ocupa la comunitat en la seva interacció amb el públic a l’hora d’organitzar els programes de cures. A Quito la comunitat està implicada en la feina quotidiana, però ocupa un lloc bastant marginal al voltant dels recursos i el lloc que les polítiques locals li destinen. Mentrestant, a Barcelona la comunitat està àmpliament implicada en la gestió dels programes i hi ha voluntat d’escoltar-la i treballar en conjunt. No obstant això, en funció d’un o altre programa, també pot ser un repte com s’aconsegueix aquesta implicació, pensant que no totes les comunitats en tots els barris tenen les mateixes condicions.

Què has après de teu pas per aquest concurs?

Vaig aprendre que un dels deures de l’acadèmia i de la investigació científica és aconseguir que un dels valors agregats del nostre treball sigui la comunicació divulgativa per a tothom. És important publicar els resultats en revistes indexades i intercanviar discussions amb persones enteses i que treballen en aquests àmbits, però és insuficient si no puc parlar de les meves troballes amb la gent que les protagonitza. El concurs va ser un exercici molt valuós per acostar-me a la gent dels barris que cuida la gent gran dels seus veïnats, els familiars que cuiden els avis a casa seva, o les mateixes persones grans que se senten soles, i perquè entenguin que les seves experiències poden ser una aportació per construir un estudi que busca alternatives per generar unes altres condicions possibles, més dignes per viure.[:es]Patricia Celi Medina es ecuatoriana y se encuentra radicada en Barcelona desde 2017. Es investigadora predoctoral en el Programa Interuniversitario de Estudios de Género: Cultura, Sociedad y Políticas de la UVic-UCC y forma parte del grupo de investigación Sociedad, Políticas y Comunidades Inclusivas (SoPCI) y de la Cátedra de UNESCO, Mujeres, Desarrollo y Culturas de la misma universidad. Sus investigaciones se han basado en cuestiones relacionadas con la economía feminista y el cuidado remunerado y no remunerado de las personas mayores, sobre todo en ámbitos familiares y comunitarios. Ha ganado el premio “La teva tesi en 4 minuts” y representará a la UVic

¿Por qué te presentaste al concurso de la Teva tesi en 4 minuts?

Me presenté porque encontraba un gran desafío el trabajo de síntesis y de capacidad divulgativa para un público no experto que involucra el concurso. Siempre me había costado muchísimo poder explicar de forma breve y comprensible qué investigo. Entonces tomé esto como una oportunidad para proponerme dejar los tecnicismos académicos y traducir la teoría a un lenguaje amigable.  Un lenguaje que pudiera ser entendido no solo por gente especializada, sino también por las y los protagonistas de mi ámbito de estudio.

¿Cómo te sientes ahora que has ganado?

Estoy demasiado orgullosa y feliz porque en cierta forma logré todo aquello que me propuse al decidir concursar. Lxs otrxs compañerxs que participaron presentaron trabajos fabulosos, pero me satisface que el jurado haya valorado la conexión personal, acadèmica y política de mi investigación que planteé en el vídeo. También me alegra muchísimo haber podido transmitir al público la relevancia en mi investigación del abordaje de la centralidad de los cuidados para el sostenimiento de la vida. Centralidad que incluso ha sido evideciada como nunca en estos tiempos, dado el contexto COVID-19 y los retos que éste nos han planteado para volver a colocar a los cuidados en el centro de las decisiones sociales, políticas y económicas.

Explícanos en un párrafo de qué va tu investigación

En mi tesis hago un estudio comparativo entre Quito y Barcelona, de programas de cuidados comunitarios para personas mayores impulsados por las administraciones públicas. Son programas que detectan situaciones de soledad no deseada de este grupo poblacional y establecen distintas estrategias para combatirlas.  Los objetivos que guían esta investigación son dos. El primero es explorar en qué medida estos programas se toman en serio la soledad no deseada de las personas mayores y la atienden de forma colectiva entre instituciones y la comunidad, aliviando el peso de esta responsabilidad que generalmente han tenido que resolver las familias, sin contar siempre con recursos y capacidades adecuadas para hacerlo.  El segundo es examinar si, estos programas replican estereotipos sobre el supuesto don cuidador de las mujeres que provocan su mayor implicación a la hora de cuidar. En cada ciudad analizo dos programas en los que estoy realizando entrevistas a personas usuarias, trabajadoras y voluntarias. Gracias a esta investigación busco hacer  propuestas de política pública que den respuestas oportunas a las situaciones de la soledad no deseada de las personas mayores y planteen alternativas a la desigual distribución de los cuidados.

En tu tesis comparas programes públicos para combatir la soledad de las personas mayores en Catalunya y Ecuador. ¿Cuáles son las diferencias más importantes que has encontrado en los dos ámbitos?

Los resultados preliminares indican hasta ahora dos diferencias importantes. La primera tiene que ver con el lugar en el que sitúan las políticas locales a la atención a las situaciones de la soledad no deseada de las personas mayores, en términos de derechos que deben cumplirse o necesidades no primordiales que en algún momento se atenderán. En Barcelona, dado el acelerado envejecimiento demográfico, ha sido factible encontrarme con programas que se preocupan exclusivamente de las personas mayores que se sienten solas y en riesgo de aislamiento, y esto es posible porque existen a la par servicios públicos que en otros ámbitos también dan respuestas a otras demandas de la gente mayor. En cambio, en Quito, no hay programas públicos comunitarios que prioricen únicamente la atención a situaciones de soledad, por tanto, los que yo analizo incluyen este eje como uno entre sus tantas áreas de trabajo, lo cual marca brechas a la hora de garantizar recursos y cobertura de atención.

La segunda diferencia se vincula al lugar que ocupa la comunidad en su interacción con lo público a la hora de organizar los programas de cuidados. En Quito la comunidad está implicada al momento del trabajo cotidiano, pero ocupa un lugar bastante marginal en torno a los recursos y lugar que las políticas locales le destinan. Mientras tanto en Barcelona la comunidad está ampliamente implicada en la gestión de los programas y hay una voluntad de escucharla y trabajar en conjunto. No obstante, en función de uno u otro programa puede también ser un reto cómo se logra esa implicación, pensando que no todas las comunidades en todos los barrios tienen las mismas condiciones.

¿Qué has aprendido de tu paso por este concurso?

Aprendí que una de las deudas de la academia y de la investigación científica es conseguir que uno de los valores agregados de nuestro trabajo sea la comunicación divulgativa para la gente ¨común¨. Es importante publicar mis resultados en revistas indexadas e intercambiar discusiones con personas entendidas y que trabajan en estos ámbitos, pero es insuficiente si no puedo hablar de mis hallazgos con la gente que los protagoniza. El concurso fue un ejercicio muy valioso para proponer acercarme a la gente de los barrios que está en el día a día cuidando a las personas mayores de sus vecindarios, las personas familiares que cuidan a sus parientes mayores en sus casas, o las propias personas mayores que se sienten solas, y permitirles entender el significativo aporte de sus experiencias, a fin de construir un estudio que busca alternativas para generar otras condiciones posibles más dignas para vivirlas.

 

 [:en]Patricia Celi Medina is from Ecuador and has been living in Barcelona since 2017. She is a pre-doctoral investigator at the interuniversities program of Gender Studies: Culture, Society and Politics at UVic-UCC and takes part in the Research Group on Inclusive Societies, Politics, and Communities (SoPCI) and the Chair UNESCO Women, Development and Cultures of the same University. Her research is based on questions linked to feminist economies and paid and unpaid care of the elderly, but particularly in familiar and community fields. She won the contest “Your thesis in 4 minutes” and represents the UVic.

Why did you submit at the contest Your thesis in 4 minutes?

I submitted my thesis because I saw a big challenge in this work of synthesis and in the capacity of giving information to the non-expert public involved in the contest. I had always been struggling explaining briefly what I was working on so I took this contest as an opportunity to let all of the academical technicism go and translate the theory in a language more approachable. A language that could be understood not only by specialized people but also by the protagonists of my field of studies.

How do you feel, now that you won?

I’m really proud and happy, because I managed to do everything I wanted to achieve when I decided to participate in the contest. My other fellow participants presented fabulous works, but I get satisfaction thinking that the jury valued the personal, academical and political connection of my investigation in the approach of the centrality for life sustainability. Centrality which has been highlighted like never in our days, given the context of COVID-19 crisis and the challenges it had brought to put in place again centers of social, political and economical decisions.

Tell us in one paragraph what your investigation is about?

In my thesis, I’m doing a comparative study between Quito and Barcelona on community care programs created by public administrations for elderly people. Those are programs detecting unwanted situations of loneliness of this demographic group and establish strategies to fight them. There are two objectives in that investigation. The first one is to know in what extend those programs take seriously elderly people’s loneliness and deal with it collectively with institutions and communities, helping lifting the weight of this responsibility which is usually dealt by families, without necessarily having the resources and capacities. The second one is to analyze if those programs spread stereotypes of the hypothetical caregiver gift of women which make them take more part in the caring process. In every city, I analyzed two programs and did interviews with their users, workers and volunteers. Thanks to that research, I’m seeking to do public policy propositions that give appropriate answers to situations of the elderly’s unwanted loneliness and create alternatives to the unequal distribution of care.

In your thesis, you compare public programs to fight against elderly people’s loneliness in Catalonia and Ecuador. What are the most important differences you found in those two environments?

The preliminary results indicate until now two important differences. The first one is linked where local policies on the elderly people’s unwanted loneliness situations are located, in terms of rights they have to fulfill or non primary needs that they would handle at some point. In Barcelona, given the accelerating demographic aging, it has been easy to find programs that exclusively take care of old people who feel lonely or are in isolation risk because there exist a lot of public services that also answer to other type of old people’s needs. On the other hand, in Quito, there is no public community programs which only prioritize the attention of loneliness situations, therefore, those I analyzed act in that field as in one out of many working tasks, which creates breaches when guaranteeing resources and care coverage. 

The second difference is connected to the space that the community is taking in its interaction with the public space when organizing care programs. In Quito, the community is involved in the daily work, but occupies quite a marginal place in the resources and local policies the local policies give them. Meanwhile, the community in Barcelona is widely involved in the gestion of programs and there is a will to listen and work together. However, regarding a program or an other, it can be a challenge to know how an involvement can succeed, thinking that not all of the communities in every district have the same conditions.

What did your learn about your career through this contest?

I learnt that one of the debts of te academy and of scientific investigation is to manage to make the informational communication for “common” people one of the added values of our work. It’s important to publish my results in index-linked reviews and exchange with experts who work in these fields, but its insufficient if I can’t talk about my discoveries with the people concerned. The contest was a valuable exercise to get closer to people in some districts who take care everyday of the elderly of their neighborhood, families that take care of their older relatives at home, or even old people themselves who feel lonely and permitting them understand the importance of their experiences, with the aim to construct a study that seeks alternatives to create more decent conditions to live them.[:]

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *