UVIC UCC
[:ca]Un projecte liderat per Marta G. Rivera entre els 11 beneficiaris de la darrera convocatòria per impulsar projectes de reflexió al Palau Macaya de la Fundació “la Caixa”[:es]Un proyecto liderado por Marta G. Rivera entre los 11 beneficiarios de la última convocatoria para impulsar proyectos de reflexión en el Palau Macaya de la Fundación “la Caixa”[:en]A project led by Marta G. Rivera among the 11 beneficiaries of the last call to promote reflection projects at the Palau Macaya of the “la Caixa” Foundation[:]
[:ca]Al Palau Macaya de la Fundació “la Caixa”   s’ han presentat aquest dilluns els projectes seleccionats a la darrera convocatòria creada per impulsar projectes de reflexió, entre els quals es troba un projecte presentat per la Fundació Universitària Balmes (UVic-UCC). Aquests es desenvoluparan al Palau Macaya durant el curs vinent, des del setembre de 2020 al juny de 2021.

A la convocatòria s’hi van presentar un total de 79 entitats del les quals, finalment, han obtingut finançament onze projectes. Les entitats beneficiades són la Fundació Universitària Balmes (UVic-UCC), Habitat 8 Impuls, l’ONG Nutrición sin Fronteras, la Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Visió per Computador-UAB, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, la Fundació Interarts per a la Cooperació Cultura i Internacional, Ecoservei i la Fundació Vicky Bernadet.

El projecte liderat per Marta G. Rivera, directora de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris i investigadora del grup de recerca Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives (SoPCI) de la UVic-UCC, que ha obtingut finançament en aquesta convocatòria es titula “L’agroecologia com a resposta sistèmica i sostenible en contextos de desplaçament forçat”.  Aquest projecte pretén contribuir al procés d’evolució de l’acció humanitària i el desenvolupament cap a marcs més sistèmics que abordin les problemàtiques de les persones refugiades i desplaçades des d’una perspectiva sòcio-ecològica.

Estem en un moment en què la sostenibilitat social i econòmica convergeixen. La producció agroecològica en espais de refugi millora la seguretat alimentària i nutricional de les persones desplaçades, redueix la dependència i enforteix la resiliència, fomentant la creació d’activitats generadores d’ingressos. A més, compleix una funció social, generant un espai de trobada i cohesió social segur per a les dones, reducció dels conflictes, i millora de la salut mental, tal com demostren els estudis.

El repte principal d’aquest projecte és establir una comunitat de pràctica i coneixement internacional orientada a la recerca sobre el paper de l’agroecologia en la seguretat alimentària i adaptació al canvi climàtic en contextos de desplaçament forçós.

El projecte es desenvoluparà a través de 8 activitats que tindran lloc els dies 23, 24 i 25 de novembre de 2020 i el dia 28 de gener de 2021 al Palau Macaya de la Fundació “la Caixa”. Dues d’aquestes activitats s’obriran al públic com a conferències divulgatives del projecte. La resta, sis activitats, seran a porta tancada en format de seminaris i sessions de treball amb diferents actors polítics i administracions públiques, organitzacions socials diverses, entitats privades i comunitat investigadora. Les activitats previstes al mes de novembre comptaran amb persones expertes i ponents de rellevància internacional.

 

Nota de premsa de la Fundació “la Caixa”.

 

 [:es]El Palau Macaya de la Fundación “la Caixa” ha presentado este lunes los proyectos seleccionados en la última convocatoria creada para impulsar proyectos de reflexión, entre los que se encuentra un proyecto presentado por la Fundación Universitaria Balmes (UVic-UCC). Estos se desarrollarán en el Palau Macaya durante el próximo curso, desde septiembre de 2020 a junio de 2021.

A la convocatoria se presentaron un total de 79 entidades de los que, finalmente, han obtenido financiación once proyectos. Las entidades beneficiadas son la Fundación Universitaria Balmes (UVic-UCC), Habitat 8 Impuls, la ONG Nutrición sin Fronteras, la Universidad Rovira i Virgili, el Centre de Visió per Computador-UAB, la Universidad Autónoma de Barcelona, ​​el Barcelona Supercomputing Center , la Fundación  Interarts per a la Cooperació Cultura i Internacional, Ecoservei y la Fundación Vicky Bernadet.

El proyecto liderado por Marta G. Rivera, directora de la Cátedra de Agroecología y Sistemas Alimentarios e investigadora del grupo de investigación Sociedades, Políticas y Comunidades Inclusivas (SOPCI) de la UVic-UCC, que ha obtenido financiación en esta convocatoria, se titula ” La agroecología como respuesta sistémica y sostenible en contextos de desplazamiento forzado “. Este proyecto pretende contribuir al proceso de evolución de la acción humanitaria y el desarrollo hacia marcos más sistémicos que aborden las problemáticas de las personas refugiadas y desplazadas desde una perspectiva socio-ecológica.

Estamos en un momento en que la sostenibilidad social y económica convergen. La producción agroecológica en espacios de refugio mejora la seguridad alimentaria y nutricional de las personas desplazadas, reduce la dependencia y fortalece la resiliencia, fomentando la creación de actividades generadoras de ingresos. Además, cumple una función social, generando un espacio de encuentro y cohesión social seguro para las mujeres, reducción de los conflictos, y mejora de la salud mental, tal como demuestran los estudios.

El reto principal de este proyecto es establecer una comunidad de práctica y conocimiento internacional orientada a la investigación sobre el papel de la agroecología en la seguridad alimentaria y adaptación al cambio climático en contextos de desplazamiento forzoso.

El proyecto se desarrollará a través de 8 actividades que tendrán lugar los días 23, 24 y 25 de noviembre de 2020 y el día 28 de enero de 2021 en el Palau Macaya de la Fundación “la Caixa”. Dos de estas actividades se abrirán al público como conferencias divulgativas del proyecto. El resto, seis actividades, serán a puerta cerrada en formato de seminarios y sesiones de trabajo con diferentes actores políticos y administraciones públicas, organizaciones sociales diversas, entidades privadas y comunidad investigadora. Las actividades previstas en el mes de noviembre contarán con expertos y ponentes de relevancia internacional.

Nota de prensa de la Fundación “la Caixa”.[:en]This Monday, the Palau Macaya of the “la Caixa” Foundation presented the projects selected in the last call created to promote reflection projects, including a project presented by the Balmes University Foundation (UVic-UCC). These will take place at the Macaya Palace during the next academic year, from September 2020 to June 2021.

The project led by Marta G. Rivera, director of the Chair of Agroecology and Food Systems and researcher of the research group Societies, Policies and Inclusive Communities (SoPCI) of UVic-UCC, which has obtained funding in this call is entitled ” Agroecology as a systemic and sustainable response in contexts of forced displacement ”. This project aims to contribute to the process of evolution of humanitarian action and development towards more systemic frameworks that address the problems of refugees and displaced persons from a socio-ecological perspective.

The project will be developed through 8 activities that will take place on November 23rd, 24th and 25th, 2020 and on January 28th, 2021 in the Macaya Palace of the “la Caixa” Foundation. Two of these activities will be open to the public as informative conferences on the project. The rest, six activities, will be behind closed doors in the form of seminaries and working sessions with different political actors and public administrations, various social organizations, private entities, and the research community. The activities planned for November will feature experts and speakers of international relevance.

Press release from the “la Caixa” Foundation.

 [:]

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *