UVIC UCC
[:ca]Marta Rivera: ‘El sistema alimentari està directament relacionat amb el canvi climàtic i l’emergència de les pandèmies’[:es]Marta Rivera: “El sistema alimentario está directamente relacionado con el cambio climático y la emergencia de las pandemias”[:en]Marta Rivera: ‘The food system is directly related to climate change and the emergence of pandemics’[:]
[:ca]Marta Rivera, integrant de l’SoPCI i directora de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC, va participar en el debat “Covid-19, un repte de salut planetària”, sobre la relació entre la salut planetària i la pandèmia de la Covid-19. La taula rodona formava part d’un cicle de sis debats a l’entorn de l’impacte de la crisi sanitària actual en la nostra societat, organitzat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) conjuntament amb Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible (CADS).

En la xerrada, celebrada el dijous 21 de maig a través de la plataforma Zoom, es van tractar temes com què és la salut planetària i quina relació té amb les pandèmies, què opinen els científics sobre les causes de la Covid-19 i la seva propagació, o quina relació hi ha entre el canvi climàtic i les pandèmies i quins reptes ens planteja això en el futur. Els ponents convidats, a més de Rivera, van ser l’investigador principal a ISGlobal i catedràtic de Medicina a la Universitat Pompeu Fabra, Josep M. Antó, i el professor en Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i investigador de l’IRBio, Jordi Serra.

Vincular la salut de les persones amb la salut del planeta

Marta Rivera va fer una anàlisi de la situació actual dels sistemes alimentaris, fent èmfasi en la necessitat de tenir una perspectiva analítica que permeti vincular la salut de les persones i el planeta, més enllà de fixar-se només en els límits planetaris biofísics que garanteixin la vida. Segons Rivera, “el sistema alimentari està directament relacionat amb el canvi climàtic i l’emergència de les pandèmies”, perquè fenòmens com la desforestació, la fragmentació d’hàbitats, la intensificació de l’agricultura, l’increment de la globalització o la pèrdua de biodiversitat contribueixen als processos de zoonosis que originen pandèmies com la de la Covid-19. La seva ponència i tot el debat es poden recuperar en el següent enllaç.

Una ponència sobre el paper del camp en la crisi sanitària i ambiental

El passat 20 de maig, Marta Rivera també va participar en el debat “Como agua de mayo: el papel del campo en las crisis sanitaria y ambiental”, organitzat per Greenpeace. La taula rodona es va centrar a analitzar el paper dels camps en l’actual crisi sanitària i ambiental i en altres crisis, com els incendis, les sequeres, les pràctiques intensives com macrogranges o l’abús d’agroquímics. El debat es pot recuperar aquí.

Nota de premsa de UDivulga

 

[:es]Marta Rivera, integrante del SoPCI y directora de la Cátedra de Agroecología y Sistemas Alimentarios de la UVic-UCC, participó en el debate “Covid-19, un reto de salud planetaria“, sobre la relación entre la salud planetaria y la pandemia del Covid-19. La mesa redonda formaba parte de un ciclo de seis debates en torno al impacto de la crisis sanitaria actual en nuestra sociedad, organizado por el Centro de Estudios de Temas Contemporáneos (CETC) conjuntamente con el Departamento de Vicepresidencia, Economía y Hacienda de la Generalidad de Cataluña y el Consejo Asesor para el Desarrollo Sostenible (CADS).

En la charla, celebrada el jueves 21 de mayo a través de la plataforma Zoom, se trataron temas como: ¿qué es la salud planetaria y qué relación tiene con las pandemias?, ¿qué opinan los científicos sobre las causas de la Covid-19 y su propagación?, o ¿qué relación existe entre el cambio climático y las pandemias y qué retos nos plantea esto en el futuro?. Los ponentes invitados, además de Rivera, fueron el investigador principal en ISGlobal y catedrático de Medicina en la Universidad Pompeu Fabra, Josep M. Antó, y el profesor en Biología Evolutiva, Ecología y Ciencias Ambientales de la Universidad de Barcelona e investigador del IRBio, Jordi Serra.

Vincular la salud de las personas con la salud del planeta

Marta Rivera hizo un análisis de la situación actual de los sistemas alimentarios, haciendo énfasis en la necesidad de tener una perspectiva analítica que permita vincular la salud de las personas y el planeta, más allá de fijarse sólo en los límites planetarios biofísicos que garanticen la vida. Según Rivera, “el sistema alimentario está directamente relacionado con el cambio climático y la emergencia de las pandemias”, dado que fenómenos como la deforestación, la fragmentación de hábitats, la intensificación de la agricultura, el incremento de la globalización o la pérdida de biodiversidad contribuyen a los procesos de zoonosis que originan pandemias como la del Covid-19. Su ponencia y todo el debate se pueden recuperar en el siguiente enlace.

Una ponencia sobre el papel del campo en la crisis sanitaria y ambiental

El pasado 20 de mayo, Marta Rivera también participó en el debate “Como agua de mayo: el papel del campo en las crisis sanitaria y ambiental”, organizado por Greenpeace. La mesa redonda se centró en analizar el papel de los campos en la actual crisis sanitaria y ambiental y en otras crisis, como los incendios, las sequías, las prácticas intensivas co o el abuso de agroquímicos. El debate se puede recuperar aquí.

Nota de prensa de UDivulga[:en]Marta Rivera, member of the SoPCI and director of the Chair of Agroecology and Food Systems at UVic-UCC, participated in the debate “Covid-19, a planetary health challenge”, on the relationship between planetary health and the Covid-19 pandemic. The round table was part of a series of six debates on the impact of the current health crisis on our society, organized by the Center for Contemporary Studies (CETC) in conjunction with the Department of Vice Presidency, Economy and Treasury of the Generalitat de Catalunya and the Advisory Council for Sustainable Development (CADS).

 

The talk, held on Thursday 21 May via the Zoom platform, addressed issues such as what planetary health is and how it relates to pandemics, what scientists think about the causes of Covid-19 and its spread, or what the relationship is between climate change and pandemics and what challenges this poses for us in the future. The guest speakers, in addition to Marta Rivera, were the main researcher at ISGlobal and Professor of Medicine at Pompeu Fabra University, Josep M. Antó, and the professor of Evolutionary Biology, Ecology and Environmental Sciences at the University of Barcelona and researcher of the IRBio, Jordi Serra.

A paper on the role of the field in the health and environmental crisis

On May 20th, Marta Rivera also participated in the debate “Like May water: the role of the field in health and environmental crises,” organized by Greenpeace. The roundtable focused on analyzing the role of the fields in the current health and environmental crisis and in other crises, such as fires, droughts, intensive practices such as macro-farms or agrochemical abuse. Find the debate here

UDivulga press release[:]

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *