Premi Llegim Ciència (PLC-UVic)
Premi Llegim Ciència – (PLC-UVic): en aquest projecte es treballa una novel·la científica diferent en cada edició. El professorat acompanya a l’alumnat per la lectura d’una novel·la i un cop llegida, escriuen relats que responen a una de les dues modalitats formulades segons cadascun dels tríptics on hi ha les bases del certamen literari. Posteriorment fan entrega dels relats i els presenten i el jurat fa una exhaustiva valoració a fi de fer l’entrega dels guardons als millors relats de cada modalitat i categoria, en una data concreta on es convida a l’autoria, a l’aula magna de la UVic-UCC. El PLC-UVic va dirigit a 3r i 4t d’ESO.
La professora Núria Fusté, de Vedrunes Gràcia de Barcelona, comparteix una experiència liderada per ella, a partir de la participació en el Premi Llegim Ciència (PLC) el curs 2022/23 al llegir i proposar a l’aula la novel·la “ L’evolució de Calpurnia Tate. Jackeline Kelly
l’enllaç a un video-presentació que ha fet la professora Núria Fusté per poder presentar l’experiència d’aprenentatge relacionada amb el PLC d’aquest curs a ENTI (Escola de noves tecnologies interactives) per encàrrec d’un dels professors del Màster de gamificació.
Us animem ca convertir-vos en Arquitectes d’Experiències Educatives i a compartir-les!
A veure què us sembla!! Gràcies per tot
opinions de la novel.la:
L’evolució de Calpurnia Tate. Jackeline Kelly
Jordi Surinyac i Albareda, Departament d’Enginyeries, Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries- UVic-UCC. opinió del 18/7/22
Aquest llibre és bàsicament un relat costumista de la Texas profunda de finals del segle XIX, narrat en primera persona i des del punt de vista d’una nena/noia de gairebé dotze anys, filla única d’una família nombrosa que té una plantació de cotó. No hi ha un argument especialment ben definit. Costums familiars i socials que podem trobar allunyats -o no tant-, però associats al lloc i a l’època. Encara que aquest tema explícitament no interessi, per simple curiositat i per com està narrat, enganxa. L’autora, tot i ser neozelandesa i viure un temps al Canadà, finalment va anar a parar a Texas i es pot pressuposar la versemblança dels fets.
Es van desgranant amb comptagotes qüestions naturalistes. Però són molt bàsiques i tampoc no n’hi ha massa. El pes de la ciència hi és present d’una manera subtil, en el fons, en la manera d’actuar de la protagonista més que no pas en les anècdotes descrites. En cap cas el considero un llibre de divulgació. En certs moments m’ha fet pensar en l’estil i temàtica de Gerald Durrell quan descriu la vida de la seva família i dels seus animals a Corfú.
Són interessants les preguntes -presumptament innocents- que va deixant anar de tant en tant com si fossin anotacions al seu diari; també m’agradaria comprovar si els paràgrafs que hi ha a l’inici de cada capítol són en realitat textos de Darwin: ho semblen però no s’indica.
Però el llibre va més enllà d’això. També mostra l’evolució de la protagonista -sense que arribi a ser un viatge iniciàtic- : des de noia “estranya”, curiosa de l’entorn fins a possible científica i protofeminista.
Resumint, el llibre és una barreja de:
– Costums. Constitueixen la major part del llibre
– El naixement d’una naturalista (a contracorrent)
– Apunts de ciència. Molt diversos, comentats de passada
– Aspectes tecnològics puntuals, alguns posats amb calçador
Potser el fet que l’autora no es centri en cap d’aquests temes i vagi saltant entre ells sigui el seu principal avantatge: no avorreix en absolut el lector. Tot plegat fa que sigui difícil catalogar aquest llibre però no li treu cap mèrit. A mi m’ha enganxat i l’he llegit d’una tirada -també el segon, que tindria una ressenya virtualment igual-. Per cert, hi ha cinc llibres més que segueixen la vida de la Calpurnia, però em sembla que no estan traduïts.
OPINIONS de la novel.la:
- FRANCESCA DE BARCELONA (premi Nèstor Luján 2022). Laia Perearnau. Columna edicions. 2022
CATALÀ – OPINIÓ en data de 03/01/2021 de Julita Oliveras Masramon, Coordinadora del PLC i de les TLC- Professora UVic-UCC
Opinió dia 23/8/22: m’ha encantat, és una novel.la amb ritme i el fet de tenir capítols que et porten sempre per nous camins m’ha atrapat. Una història on aprenem com es vivia a Barcelona al s. XIV, com es guaria amb herbes remeieres, la passió per la medicina, les malalties, la bondat, l’amor…. les dones sàvies, el valor dels llibres…. com vivien les dones en aquella època…
És una novel·la sobre el segle XIV amb veu de dona. La història d’una dona entossudida a dedicar-se a la medicina, una professió que en aquella època era reservada exclusivament als homes. És un relat de ficció basat en la vida real de Francesca Satorra, que va ser autoritzada per Joan I a exercir la medicina.
Entrevista amb l’escriptora: Laia Perearnau va guanyar el premi Nèstor Luján amb ‘Francesca de Barcelona’, la història d’una metgessa del segle XIV, basada en un personatge real
————–
OPINIONS de la novel.la:
La Bestia. Carmen Mola. Editorial Planeta. 2021. Premio Planeta 2021
seguidament hi ha les opinions de
- OPINIÓ 1 – Julita Oliveras Masramon
CATALÀ – OPINIÓ en data de 03/01/2021 de Julita Oliveras Masramon, Coordinadora del PLC i de les TLC- Professora UVic-UCC – la novela: “La Bestia. Carmen Mola. Editorial Planeta. 2021. Premio Planeta 2021”
que està situada “al Madrid del segle XIX, el del còlera, una història del passat…” Una delícia de novel·la entretinguda per passar bones estones de lectura, la recomano amb gran alegria! El meu entusiasme per avançar en aquesta novel·la és significatiu, atès que està molt ben documentada, presenta un ritme trepidant, molt ben escrita, ens fa entrar a un món i una època històrica que val la pena conèixer i contextualitzar. Ens permet comprendre la màxima pobresa i alhora la riquesa de pocs privilegiats en una ciutat, Madrid, que entra en situacions de total bogeria. Transporta els lectors pels carrers, les clavegueres, la ciutat fosca….
Interpel·la els lectors per comprendre aspectes de la ciència com ara 1) una epidèmia de nom “el còlera” quina podria ser la causa… El 1834 no es podia comprendre l’origen de tal epidèmia, 2) com els metges intentaven comprendre detalls rellevants de recerca científica, per conèixer l’origen d’una mostra, a partir d’un material de laboratori bàsic, i amb l’ajuda de textos que descriuen les primeres tècniques per fer tincions…
Per acabar en aquesta novel·la s’apel·la als sentiments bàsics de les persones, des de fer front a la mort dels éssers més estimats, descriure l’amor, la comprensió, la compassió, l’amistat, la maldat, etc.
Per aquestes raons i més, li dono les Gràcies als escriptors, Agustín Martínez (Lorca), Jorge Díaz (Alacant) i Antonio Mercero (Madrid), amb el seu pseudònim “Carmen Mola” fantàstic, i sobretot els felicito per aquesta obra que es mereix el Premi Planeta 2021 – Proposta de novel·la com a lectura en alguna edició del PLC-Uvic
El Tríptic del PLC-UVic d’aquest curs, per tenir-ne una idea https://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/files/2021/12/Triptic-PLC-10e-CONCURS-RELATS-definitu.pdf
blog del PLC https://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/10a-edicio-del-premi-llegim-ciencia-plc-uvic/
“La Bestia. Carmen Mola. Editorial Planeta. 2021. Premio Planeta 2021”
És una novel·la entretinguda, però de qualitat i que intenta estar el més a prop possible del lector. M’ha sabut molt greu acabar la lectura de la novel.la, seguiria !
Una novel·la amb una trama que permet continuar llegint amb emocions diverses durant els diversos capítols. Al Premi Llegim Ciència (PLC-UVic) ens plau dirigir el certamen literari amb l’ambició que el professorat permeti i dirigeixi la lectura als estudiants de 3r i de 4t cursos de l’ESO. L’oportunitat d’escriure un relat breu derivat de la novel·la, i sobretot el dia del lliurament de premis poder conèixer i escoltar l’autoria de l’obra.
CASTELLANO –OPINION en la fecha de 03/01/2022 de Julita Oliveras Masramon, Coordinadora del PLC i de les TLC– Profesora UVic-UCC
la novela: “La Bestia. Carmen Mola. Editorial Planeta. 2021. Premio Planeta 2021”
que està situada “en el Madrid del siglo XIX, el del cólera, una historia del pasado…” Una delicia de novela entretenida para pasar buenos ratos de lectura, la recomiendo con gran alegría! Mi entusiasmo para avanzar en esta novela es significativo, dado que está muy bien documentada, presenta un ritmo trepidante, muy bien escrita, nos hace entrar en un mundo y una época histórica que vale la pena conocer y contextualizar. Nos permite comprender la máxima pobreza y al mismo tiempo la riqueza de pocos privilegiados en una ciudad Madrid que entra en situaciones de total locura. Transporta a los lectores por las calles, las cloacas, la ciudad oscura….
Interpela a los lectores para comprender aspectos de la ciencia como por ejemplo 1) una epidemia de nombre “el cólera” cual podría ser la causa… En 1834 no se podía comprender el origen de tal epidemia, 2) como los médicos intentaban comprender detalles relevantes de investigación científica, para conocer el origen de una muestra, a partir de un material de laboratorio básico, y con la ayuda de textos que describen las primeras técnicas para realizar tinciones…
Para terminar en esta novela se apela a los sentimientos básicos de las personas, des de afrontar la muerte de los seres más queridos, describir el amor, la comprensión, la compasión, la amistad, la maldad, etc
Por estas razones y más, le doy las Gracias a los escritores, Agustín Martínez (Lorca), Jorge Díaz (Alicante) y Antonio Mercero (Madrid), con su seudónimo “Carmen Mola” fantástico, y sobre todo les felicito por esta obra que se merece el Premio Planeta 2021 – Propuesta de novela como lectura en alguna edición del PLC-Uvic
El Tríptico del PLC-UVic de este curso, para tener una idea del mismo https://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/files/2021/12/Triptic-PLC-10e-CONCURS-RELATS-definitu.pdf
Los detalles en el blog del PLC https://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/10a-edicio-del-premi-llegim-ciencia-plc-uvic/
“La Bestia. Carmen Mola. Editorial Planeta. 2021. Premio Planeta 2021”
Es una novela entretenida, pero de calidad y que intenta estar lo más cerca posible del lector. Lástima que he terminado la lectura de la novela, ¡seguiría!
Una novela con una trama que permite seguir leyendo con emociones diversas durante los diversos capítulos. En el Premio Leemos Ciencia (PLC-Uvic) nos place dirigir el certamen literario con la ambición que el profesorado permita y dirija la lectura a los estudiantes de 3º i de 4º cursos de la ESO. La oportunidad de escribir un breve relato derivado de la novela, y sobre todo el día de la entrega de premios poder conocer y escuchar a la autoría de la obra.
OPINIONS de la novel.la:
SIN PERMISO DEL REY. Maria Teresa Telleria. ed. S.L.U. ESPASA LIBROS. 2021
seguidament hi ha les opinions de
-
OPINIÓ 1 – Julita Oliveras Masramon
-
OPINIÓ 2 – Núria Fusté
-
OPINIÓ 3 – Marga Oliveras
-
OPINIÓ 4 – Montse Vall Mayans
-
OPINIÓ 5 – Jordi Surinyac
OPINIÓ 1 – Julita Oliveras Masramon
CATALÀ – OPINIÓ en data de 31/07/2021 de Julita Oliveras Masramon, Coordinadora del PLC i de les TLC- Professora UVic-UCC -la novel.la: SIN PERMISO DEL REY. Maria Teresa Telleria. ed. S.L.U. ESPASA LIBROS. 2021 – Una novel.la on la protagonista és una noia valenta amb ganes d’aprendre, i s’adona que el saber és el més important. Per la seva perseverança aconsegueix ser una gran viatgera, exploradora de països exòtics, illes salvatges on la vegetació abasteix a la població per menjar, per construir els habitacles, per preparar els sostres de les cabanyes, per guarir les malalties, etc. Una noia que s’enfronta a la vulnerabilitat que patien les dones i és capaç de plantar cara amb gran fermesa. Una delícia de novel.la per passar bones estones de lectura, la recomano amb gran alegria ! El meu entusiasme per avançar en aquesta novel.la és significatiu: molt ben documentada, amb les referències rigoroses, està molt ben escrita, ens fa entrar en un món i una època històrica que val la pena conèixer i contextualitzar. Per aquestes raons i més, li dono les Gràcies a l’escriptora, a la Sra. María Teresa Telleria, i també li agraeixo molt a la persona que me la va aconsellar que fou la Lola Escudero directora de Comunicació de Planeta, i felicito a l’editorial Espasa per la publicació Excel·lent (amb el paper reciclat, la tapa dura, un exemplar que no pesa, amb una il·lustració de la portada exquisida, així com unes breus làmines a l’interior molt boniques que permeten passar del nostre imaginari a una idea que podria ser més o menys real…. i també un mapa ben il·lustrat per resseguir la ruta). Una obra molt recomanable. No puc acabar sense escriure gènere i espècie Baretia bonafidia. Molt bonica a planta Bougainville. SIN PERMISO DEL REY. Maria Teresa Telleria. ed. S.L.U. ESPASA LIBROS. 2021. Una novel.la per entrar a la travessa de les lectures a proposar per alguna edició del PLC-UVic
CASTELLANO – OPINION en la fecha de 31/07/2021 de Julita Oliveras Masramon, Coordinadora del PLC i de les TLC- Professora UVic-UCC –la novela: SIN PERMISO DEL REY. Maria Teresa Telleria. ed. S.L.U. ESPASA LIBROS. 2021 – Una novela donde la protagonista es una mujer valiente con ganas de aprender, y se da cuenta que el saber es lo más importante. Por su perseverancia consigue ser una gran viajera, exploradora de países exóticos, islas salvajes donde la vegetación abastece a la población para comer, para construir los habitáculos, para preparar los techos de las cabañas, para curar las enfermedades, etc. Una joven que se enfrenta a la vulnerabilidad que sufrían las mujeres y demuestra mano dura con firmeza. ¡Una delicia de novela para pasar buenos ratos de lectura, la recomiendo con gran alegría! Mi entusiasmo para avanzar en esta novela es significativo: muy bien documentada, con las referencias rigurosas, muy bien escrita, nos hace entrar en un mundo y una época histórica que vale la pena conocer y contextualizar. Por estas razones y más, le doy las Gracias a la escritora, a la Sra. María Teresa Telleria, y también le agradezco mucho a la persona que me la aconsejó que fue la señora Lola Escudero directora de Comunicación de Planeta: aprovecho para felicitar a la editorial Espasa por la publicación Excelente (con el papel reciclado, la tapa dura , un ejemplar que no pesa, con una ilustración de la portada exquisita, así como unas breves láminas en el interior muy bonitas que permiten pasar de nuestro imaginario a una idea que podría ser más o menos real …. y también un mapa bien ilustrado por seguir la ruta). Una obra muy recomendable. No puedo terminar sin escribir género y especie Baretia bonafidia. Muy bonita La planta Bougainville SIN PERMISO DEL REY. Maria Teresa Telleria. ed. S.L.U. ESPADA LIBROS. 2021 -Propuesta de novela como lectura en alguna edición del PLC-UVic
OPINIÓ 2 – Núria Fusté
CAT – OPINIÓ en data de 20/08/2021 de Núria Fusté. Professora de l’Escola Vedruna Gràcia. Barcelona Un cop acabada la lectura del llibre “Sin permiso del rey” La novel·la m’ha agradat molt, m’ha enganxat força i reuneix els requisits de ser una història amb rerefons científic, escrita per una dona i que fa homenatge d’una figura femenina de ciència força oblidada, Jeane Baret. La lectura del llibre m’ha traslladat a l’època dels fets, el segle XVIII i m’ha convidat a investigar i reflexionar sobre la història del moment (quan s’iniciaven els viatges per descobrir món), sobre la figura de Jeanne i el paper de les dones a l’època, sobre els llocs on passa l’acció (i alguns fins i tot els he visitat), sobre les espècies que es descriuen al llibre… Mª Teresa Tellería fa unes descripcions detallades amb un vocabulari molt ric i precís.
CASTELLANO – OPINIÓN en fecha de 20/08/2021 de Núria Fusté. Profesora de la Escola Vedruna Gràcia. Barcelona Una vez terminada la lectura del libro “Sin Permiso del rey” La novela me ha gustado mucho, me ha enganchado fuerza y reúne los requisitos de ser una historia con trasfondo científico, escrita por una mujer y que hace homenaje de una figura femenina de ciencia bastante olvidada, Jeane Baret. La lectura del libro me ha trasladado a la época de los hechos, el siglo XVIII y me ha invitado a investigar y reflexionar sobre la historia del momento (cuando se iniciaban los viajes para descubrir mundo), sobre la figura de Jeanne y el papel de las mujeres en la época, sobre los lugares donde pasa la acción (y algunos incluso los he visitado), sobre las especies que se describen en el libro … Mª Teresa Tellería hace unas descripciones detalladas con un vocabulario muy rico y preciso.
OPINIÓ 3 – Marga Oliveras
CAT – OPINIÓ en data de 27/08/2021 de Marga Oliveras. Banyoles. – la novel.la: SIN PERMISO DEL REY. Llibre molt ben escrit, molt ben documentat i il·lustrat des de la portada, les làmines interiors fins al mapa dibuixat a la tripa que ajuda a entendre-ho millor. De lectura àgil amb capítols curts, et fa viatjar amb una tripulació fent la volta al món i també conèixer plantes originals i l’enorme treball que hi ha al darrera en la catalogació.
En quan a la Jeanne Baret, el que realment m’ha impressionat i agradat mes, és el seu “Jo” intern. Aquest li va permetre decidir i fer un canvi radical a la seva vida que semblava que tenia preparada des del neixement. El que realment fa por a la vida, sigui la època que sigui, es quan has de triar, quan has de decidir, quan has d’actuar i les conseqüències que se’n derivaran i la Jeanne es el que va fer, prendre decisions i acceptar les conseqüències que li van marcar la vida.
Gràcies per haver-me recomanat aquesta novela i gràcies a aquesta gran persona, botànica i escriptora.
CASTELLANO – OPINIÓN en fecha de 27/08/2021 de Marga Oliveras. Banyoles. -la novela: SIN PERMISO DEL REY. Libro muy bien escrito, muy bien documentado e ilustrado desde la portada, las láminas interiores hasta el mapa dibujado en el interior de la portada que ayuda a entenderlo mejor. De lectura ágil con capítulos cortos, te hace viajar con una tripulación dando la vuelta al mundo y también conocer plantas originales y el enorme trabajo que hay detrás en la catalogación.
En cuando a la Jeanne Baret, lo que realmente me ha impresionado y gustado mas, es su “Yo” interno. Este le permitió decidir y hacer un cambio radical en su vida que parecía que tenía preparada desde el nacimiento. Lo que realmente da miedo a la vida, sea la época que sea, es cuando tienes que elegir, cuando tienes que decidir, cuando tienes que actuar y las consecuencias que se derivarán y Jeanne lo hizo, tomar decisiones y aceptar las consecuencias que le marcaron la vida.
Gracias por haberme recomendado esta novela y gracias a esta gran persona, botánica y escritora.
OPINIÓ 4 – Montse Vall Mayans
CAT – OPINIÓ en data de 28/08/2021 de Montse Vall Mayans. Professora UVic-UCC – la novel.la: SIN PERMISO DEL REY. Compateixo el que hi ha escrit al blog sobre el llibre “Sin permiso del rey” (2021), escrit per Mª Teresa Tellería, ed Espasa, 337 pàgs. Un llibre que parla de la primera dona que va donar la volta al mon amb vaixell, la Jeanne Baret (1740-1807), a finals de s. XVIII (1767-1775), per servir al botànic Commerson. Una història reconstruïda per l’autora, amb 107 fonts bibliogràfiques, el que li dona tota la credibilitat narrativa i agilitat en la lectura. J Baret era una dona valenta, curiosa, atrevida, generosa i gens reconeguda per les seves aportacions a la ciència. S’embarca transvestida d’home i passa per moltíssimes vicissituds. Mai va deixar res escrit. Com diu el Pròleg, “(…) Tras su largo viaje, trajo como único equipaje la experiència vívida y el conocimiento atesorado. Se probó a sí misma, sobrevivió y eso fué suficiente para ella. Lo que perdura de su memoria ha llegado hasta nosotros a través de miradas ajenas: las de aquellos que con ella compartieron su epopeya. (…)” . Va viure més de dos anys a bord d’un tipus d’embarcació denominada urca: “(…) Un espacio reducido, una atmosfera claustrofóbica y una vida de misèria y terror. (…) Contra las normas de su tiempo, contraveniendo las leyes y sin permiso del rey…” (p. 13). Semblava predestinada a una vida de pagesa; però l’herència educativa que li va deixar la seva mare (coneixia les plantes i el seu poder sanador), la va capacitar per desvelar el secret de les plantes. Això i l’entrada en contacte amb el metge i botànic Philibert Commerson, li va permetre canviar el seu destí. Molt recomanable la seva lectura que atrapa des del primer moment.
CASTELLANO – OPINIÓN en fecha de 28/08/2021 de Montse Vall Mayans. Professora UVic-UCC -la novela: SIN PERMISO DEL REY. Comparto lo que está escrito en el blog sobre el libro “Sin Permiso del rey” (2021), escrito por Mª Teresa Tellería, ed Espada, 337 págs. Un libro que habla de la primera mujer que dio la vuelta al mundo en barco, la Jeanne Baret (1740-1807), a finales de s. XVIII (1767-1775), para servir al botánico Commerson. Una historia reconstruida por la autora, con 107 fuentes bibliográficas, lo que le da toda la credibilidad narrativa y agilidad en la lectura. J Baret era una mujer valiente, curiosa, atrevida, generosa y nada reconocida por sus aportaciones a la ciencia. Se embarca travestida de hombre y pasa por muchísimas vicisitudes. Nunca dejó nada escrito. Como dice el Prólogo, “(…) Tras su largo viaje, traje como único equipaje la experiencia vívida y el conocimiento atesorado. Se probó a sí mísma, sobreviviré y eso fué suficiente para ella. Lo que perdura de su memoria ha llegado hasta nosotros a través de miradas ajenas: las de aquellos que con ella compartieron su epopeya. (…) ” Vivió más de dos años a bordo de un tipo de embarcación denominada urca:“(…) Un espacio reducido, una atmosfera claustrofóbica y una vida de misèria y terror. (…) Contra las normas de su tiempo, contraveniendo las leyes y sin permiso del rey…” (p. 13). Parecía predestinada a una vida de labradora; pero la herencia educativa que le dejó su madre (conocía las plantas y su poder sanador), la capacitó para desvelar el secreto de las plantas. Esto y la entrada en contacto con el médico y botánico Philibert Commerson, le permitió cambiar su destino. Muy recomendable su lectura que atrapa desde el primer momento.
OPINIÓ 5 – Jordi Surinyac
Jordi Surinyach – Professor UVic-UCC i membre del Jurat del PLC-UVic: de la novel.la SIN PERMISO DEL REY. Maria Teresa Telleria. ed. S.L.U. ESPASA LIBROS. 2021 – Té molt bona “pinta”. A banda de reivindicar dones científiques -a més en èpoques en que això era un inconvenient-, sembla que hi hagi força aventura. A més, incideix en un camp -des de la meva ignorància- força menystingut que és la botànica. La llegirem !
Fins aquí hem llegit les OPINIONS de la novel.la SIN PERMISO DEL REY
OPINIONS diverses
Opinions de la participació en el PLC:i opinions de novel.les llegides
- Dolors Pujol i Àngels Felip, professores de l’Institut Pla de l’Estany de Banyoles- Dc. 24/2/2021 20:58″
Benvolgudes/ts equip del PLC-UVic,
Us volem agrair per fer possible, l’acte de lliurament de premis del Llegim Ciència, una activitat que ja forma part del nostre Institut i que ens ajuda a engrescar i a motivar el nostre alumnat en la lectura i en la ciència. Us felicitem per tota l’organització, pel vostre coratge i l’empenta per tirar endavant amb el concurs tot i els reptes que l’actual situació ha suposat. Ha estat un matí ple d’emocions i ens ha fet molta il.lusió poder escoltar els autors del llibre, desvetllar algun dels secrets que s’hi amagava i participar en la jornada. Us volem donar les gràcies per tot el reconeixement que ens heu donat i per ajudar als nostres joves a estimar la ciència, i a gaudir una vegada més, amb les lectures que ens proposeu. Gràcies per ajudar-los a créixer.
- Lluïsa Prat, professora del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic
Bon dia, Primer de tot gràcies per tota la feinada que heu tingut per poder realitzar l’acte del Premi Llegim ciència davant les adversitats que tenim, i també dir-vos que em va agradar molt l’enfocament que li van donar els dos autors.
- Marisa Salgado “Professora de l’Institut el Cairat d’Esparreguera”
És un plaer participar en aquest premi tan ben organitzat. La proposta dels escrits per oferir a l’alumnat em sembla molt engrescadora. Els llibres del curs passat també em vam agradar molt però no vaig aconseguir mobilitzar a l’alumnat, des de la distància. De la cerimònia de lliurament del premi vaig gaudir molt l’altra vegada. També és un acte molt interessant per a l’alumnat. Però degut a la mala comunicació del nostre poble no la tenim planificada. Gràcies per el vostre treball pensat cap a la secundària.
Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada. – M. Pilar Gil – Bambú Editorial – 2011
- “Pep Llopart, professor del Departament Ciències Socials de la Institució Montserrat de Barcelona – 29 de febrer 2016”
Sempre és un plaer participar d’aquest concurs PLC-UVic-UCC i gaudir de la historia del vostre municipi!
- “Dolors Pujol, professora de L’institut Pla de l’Estany – 29 de febrer de 2016”
Com a professora representant de l’Institut Pla de l’Estany, us volem agrair mot sincerament l’oportunitat que heu donat als nostres alumnes d’haver pogut participar al Premi Llegim Ciència.
Des del primer moment ens vam sentir molt ben acollits i molt ben atesos. De la mateixa manera, ens va agradar molt poder assistir a l’acte de lliurament de premis. La xerrada feta per l’autora va ser molt interessant i enriquidora per als nostres alumnes, que també comentaren que els havia entusiasmat.
Us volem donar les gràcies per la gran tasca que feu per tal de fomentar la lectura científica, objectiu que també compartim. És per això que us encoratgem a continuar realitzant actes com aquest i esperem retrobar-nos el proper any.
- “Albert Dellundé Fulladosa, professor de l’Escola Brianxa de Tordera – 25 de febrer 2016″
He pogut parlar amb els alumnes de l’aula. Estan encantats amb la jornada i experiència d’ahir. Així mateix l’alumna que va rebre el detall de part de l’escriptora estava contentíssima i molt emocianada. Els professors assistents em van comentar que la jornada havia estat molt ben preparada i que havia estat una experiència molt educativa i edificant pels alumnes.
Una vegada més us vull felicitar per la tasca que feu.
Els crims de la taula periòdica – Jordi de Manuel, Xavier Duran. 2019 – Ed JOLLIBRE GR.
- Sandra del Valle: Crec que aquesta novel·la pot enganxar als nens, ja que els personatges tenen la seva edat, estan a l’institut, és propera a ells. És una història entretinguda on la química hi és com un afegit, no és una novel·la científica. Jo l’he trobat molt previsible. De seguida vaig pensar com acabaria i va acabar així. Per altra banda, fàcil de llegir i apte per 3r i 4t d’ESO
- Dolors Pujol: Tot just avui (2/6) he aconseguit tenir el llibre. He pogut llegir les primeres pàgines i em sembla un llibre que reuneix totes les característiques per ser una molt bona opció: el veig molt adient a l’edat dels alumnes, és de lectura fàcil i està ben escrit, té intriga i misteri i segur que també amaga alguna sorpresa que encara he de descobrir.
- Núria Fusté: És una novel.la atractiva, interessant i motivadora per als alumnes de secundària. És una bona combinació de ciència i quotidianitat que atrapa el lector jove i el no tan jove.
A cada peu de pàgina que conformen els blogs de les TLC-UVic i del PLC-UVic hi podeu llegir una cita destacada per part d’alguna personalitat que elogia la lectura.
Viure sense llegir és perillós, perquè obliga a conformar-se amb la vida. Michael Houellebecq