Premi Llegim Ciència (PLC) 11a edició del PLC-UVic Curs 22/23 – Llibre: L’evolució de la Calpurnia Tate. Jacqueline Kelly Ed. La Galera, 2012.
Ponents: Mireia Bartrons Vilamala, Albert Palou Vilar i Bet Font Montanyà.
Dia: 1 de març de 2023 –Sessió 1 de 9:00 a 10:30 h, 3r d’ESO – Sessió 2 d’11:15 a 12:45 h, 4t d’ESO
—
La professora Núria Fusté, de Vedrunes Gràcia de Barcelona, comparteix una experiència liderada per ella, a partir de la participació en el Premi Llegim Ciència (PLC) el curs 2022/23 al llegir i proposar a l’aula la novel·la “ L’evolució de Calpurnia Tate. Jackeline Kelly
l’enllaç a un video-presentació que ha fet la professora Núria Fusté per poder presentar l’experiència d’aprenentatge relacionada amb el PLC d’aquest curs a ENTI (Escola de noves tecnologies interactives) per encàrrec d’un dels professors del Màster de gamificació.
Us animem ca convertir-vos en Arquitectes d’Experiències Educatives i a compartir-les!
A veure què us sembla!! Gràcies per tot
Alumnes d’Osona, el Ripollès i el Pla de l’Estany guanyen l’onzena edició del Premi Llegim Ciència
02.03.2023 Notícia a LAPUNT
Ahir, dimecres 1/3/23, la UVic-UCC va lliurar els guardons del Premi Llegim Ciència (PLC), que enguany arribava a l’onzena edició. L’acte d’entrega, que es va dividir en dues sessions i va aplegar gairebé 800 persones, es va fer a l’Aula Magna de la UVic-UCC i també es va poder seguir en línia.
El certamen, l’organitza la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic-UCC a través del programa de divulgació científica Ciència i Societat, i té l’objectiu de despertar l’interès per la literatura científica en els adolescents. En total, en aquesta edició s’hi van presentar 89 relats d’estudiants, 45 de tercer d’ESO i 44 de quart, de 16 centres de secundària d’arreu de Catalunya i 1 de la Comunitat Valenciana. La primera sessió de l’acte, que es fa fer de 9 a 10.30 h, es va dedicar a la categoria 1 (estudiants de 3r d’ESO), i la segona, d’11 a 12.30 h, va ser per als de la categoria 2 (estudiants de 4t d’ESO).
En aquesta ocasió, es va proposar la lectura de la novel·la L’evolució de la Calpurnia Tate, de Jacqueline Kelly (La Galera, 2012), a partir de la qual els estudiants participants van haver d’escriure un relat en català o castellà. Podien fer-ho en dues modalitats. En la primera, se’ls demanava que escriguessin un final alternatiu per a la novel·la. En la segona, se’ls suggeria que redactessin una anotació de camp dialogada amb l’avi, descrivint un espècimen desconegut, i que en fessin un dibuix acurat.
Els premiats en les diferents categories i modalitats
El jurat, format per especialistes del món de la ciència, la tecnologia i la literatura, va atorgar el primer premi en la categoria de 3r d’ESO i modalitat de final alternatiu a Joana Soler Codinach, de l’IE Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses; el segon va ser per a Aina Sallent Casademunt, de l’Institut Pla de l’Estany, i el tercer, per a Bruna Montaner Basaganya, de l’Escola Rocaprevera, de Torelló. En la modalitat de divulgació científica, el primer premi se’l va emportar Greta Armengol Seguranyes, de l’Escorial de Vic; seguida, en segon lloc, de Noa Fuset Jordan, de l’IE Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses, i, en tercer lloc, d’Amine Aalla Oualkadi, de Sant Miquel dels Sants de Vic.
Pel que fa a la categoria de 4t d’ESO, els premiats de la modalitat de final alternatiu van ser Martina Gómez Moyà, de l’Institut del Ter de Manlleu, amb el primer premi; el segon lloc va ser per a Arnau Checa Pol, de l’Institut Pla de l’Estany, de Banyoles, i el tercer, per a Jana Bigas Vilasís, de l’Institut de Taradell. En la modalitat de divulgació científica, el primer premi se’l va endur Abril Teixidor Llach, de l’Institut Pla de l’Estany; el segon, Ànnia Santaugini Bonvehí, de l’Escorial de Vic, i el tercer, Saloni Devi Lal, de l’Institut Jaume Callís de Vic.
També van obtenir premis i accèssits, estudiants de l’Escola Mare de Déu de Núria, de Barcelona; l’IES Joan Coromines, de Benicarló; l’Institut de Caldes de Malavella; l’Escola Vedruna de Ripoll; l’Institut Arnau Cadell, de Sant Cugat del Vallès; l’Escola Vedruna de Gràcia, de Barcelona; l’Escola Sant Gabriel, de Viladecans, La Salle de Manlleu, i l’Institut Manuel Carrasco i Formiguera, de Barcelona.
El paper de la dona i la nena científica
L’acte de lliurament dels premis va incloure la participació dels ponents Mireia Bartrons Vilamala i Albert Palou Vilar, investigadors de la UVic-UCC, i Bet Font Montanyà, biòloga del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona (GACO), que van abordar el paper de la nena i la dona científica. També s’hi fa dur a terme la lectura dels relats per part dels estudiants guardonats amb els primers premis de cada categoria i cada modalitat. A més, en la primera sessió es va comptar amb la presència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i en el segon torn, amb la de la vicerectora de Recerca i Transferència del Coneixement, Eva Espasa.
El programa “Ciència i Societat – UVic-UCC” engloba dos projectes de divulgació científica orientats al foment de les vocacions científiques entre els nois i noies: les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) i els Premis Llegim Ciència (PLC-UVic). Les activitats formen part del programa UDivulga. Ciència i Societat, que té el suport del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement i la Societat Catalana de Biologia (SCB).
Presencial / En Línia
Presencial a l’Aula Magna de la UVic-UCC i en línia
en línia
Sessió 1 de 9:00 a 10:30 h, 3r d’ESO – Registre en línia
https://uvic-cat.zoom.us/webinar/register/WN_7offOVtXRkCpzjrkewxx-A
Sessió 2 d’11:15 a 12:45 h, 4t d’ESO – Registre en línia
https://uvic-cat.zoom.us/webinar/register/WN_BlAMQ24uR6a4D11qCgsXKw
——
Amb molta il·lusió us recordem que esteu convidats el proper dimecres 1 de març de 2023 a l’ENTREGA GUARDONSdel Premi Llegim Ciència (PLC) – UVic-11a edició del PLC-UVic Curs 22/23
Detalls i es poden llegir els relats que han arribat, en elblog del PLC
Ponents: Mireia Bartrons Vilamala, Albert Palou Vilar i Bet Font Montanyà.
Novel.la: L’evolució de la Calpurnia Tate. Jacqueline Kelly Ed. La Galera, 2012.
Dia:1 de març de 2023
Sessió 1de 9:00 a 10:30 h, dirigit a 3r d’ESO
Sessió 2d’11:15 a 12:45 h, dirigit a 4t d’ESO
Presencial / En Línia
Presencial a l’Aula Magna de la UVic-UCC i en línia
en línia
Sessió 1de 9:00 a 10:30 h, 3r d’ESO – Registre en línia
https://uvic-cat.zoom.us/webinar/register/WN_7offOVtXRkCpzjrkewxx-A
Sessió 2d’11:15 a 12:45 h, 4t d’ESO – Registre en línia
https://uvic-cat.zoom.us/webinar/register/WN_BlAMQ24uR6a4D11qCgsXKw
Us hi esperem !
La novel·la de l’11a edició del PLC curs 2022/23
Novel·la: L’evolució de la Calpurnia Tate. Jacqueline Kelly. S.A. Editorial La Galera. 2012
data d’entrega de guardons 1/3/23
—
Escriu un relat segons les bases
Modalitats
RELAT Modalitat A.
Escriu un final alternatiu a la novel·la “L’evolució de la Calpurnia Tate” de Jacqueline Kelly
RELAT Modalitat B.
Escriu a la teva llibreta una anotació de camp dialogada amb l’avi, descrivint un espècimen desconegut. Fes-ne un dibuix acurat (dins el marc de la part dreta de la plantilla)
—————————————-
A les bases del Jurat hi haurà escrit: es valorarà la qualitat literària per davant de la qualitat artística
Recordem que les plantilles per participar al Premi Llegim Ciència (PLC), es troben en aquest enllaç.
Els passos els trobareu explicats detalladament a: https://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/bases/.
Per consultar informació del jurat del Premi Llegim Ciència (PLC) ho trobareu a: Jurat PLC – 2022/23 – Premi Llegim Ciència (uvic.cat).
La de la modalitat escriure la llibreta de naturalista, si hi ha d’anar un dibuix: veieu que a la mateixa plantilla a la dreta, a la part superior hi ha un marc, servirà com és un petit acompanyament en cas que interessi, és important que cada plantilla només ocupi una única pàgina amb tot plegat (cal respectar el model plantilla), naturalment a fi que els membres del jurat sempre disposin del material homogeni. Gràcies.
Recordeu que el període de lliurament dels “Relats” i del document “Resum de relats-pseudònim” és del 23 al 27 de gener de 2023 a les 12:00 h
Si teniu algun dubte, us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic: tlc@uvic.cat
Deixa un comentari