Premi Llegim Ciència (PLC)
Seguidament podeu llegir les dues opinions-noves propostes de:
ORBITAL. Samantha Harvey. Premi Booker 2024. Ed. 62. 2025 (breu descripció 1)
ELS MEUS INVENTS. Nikola Tesla. Ed veles i vents. 2025 (breu descripció 2)
ORBITAL. Samantha Harvey. Premi Booker 2024. Ed. 62. 2025 (breu descripció 1)
un llibre que penso que pot ser candidat per al PLC…
El seu títol és “Orbital” i la seva autora Samantha Harvey i el traductor Ernest Riera. Edicions 62.
M’està agradant força i penso que es podria treballar molt bé a nivell de ESO. Tot i així no és una novel·la on passin moltes coses sinó que més aviat són reflexions dels 6 astronautes a mesura que orbiten la Terra. A mi m’agrada perquè la trobo molt ben escrita i rica en vocabulari…en certs moments fins i tot poètica. La seva lectura em relaxa i em fa traslladar allà dalt a l’estació espacial internacional… Estaria bé que algú més de la llegís per tenir el contrapunt…
Aquesta és la sinopsi:
Premi Booker 2024. La vida al nostre planeta com no l’havies vist mai abans: una novel·la fascinant i esperançadora.
Sis astronautes giren a bord de l’Estació Espacial Internacional. Duen a terme una tasca vital, però a poc a poc es comencen a preguntar: que es la vida sense la Terra?, que es la Terra sense la humanitat? Junts observen el seu silenciós planeta blau, en un dia hi donen setze voltes, travessen continents i els quatre cicles de les estacions, contemplen les glaceres i els deserts, els cims de les muntanyes i les onades dels oceans. Panoràmiques infinites d’una bellesa impactant vistes en un sol dia. Però per més que estan ben lluny del món, no poden fugir de la seva atracció constant. La notícia de la mort de la mare d’un d’ells arrossega pensaments de tornar a casa. Miren com es forma un tifó sobre una illa i temen per les persones que estimen, admirats de la seva magnificència i atemorits per la destrucció que provoca. La fragilitat de la vida humana omple les seves converses, les seves pors, els seus somnis. Tan lluny de la terra, i mai no s’han sentit mes a prop i protectors d’ella.
Núria Fusté
ELS MEUS INVENTS. Nikola Tesla. Ed veles i vents. 2025 (breu descripció 2)
Estic molt contenta d’anunciar-vos que des de fa fa un mes, aproximadament, podeu trobar a les llibreries el segon llibre de Veles i Vents Edicions: Els meus invents, de Nikola Tesla, un relat autobiogràfic d’un dels més grans científics i inventors de la història. Un llibre que crec que entusiasmarà a molts dels integrants d’aquesta llista i de l’ACCC.
El 1919, Tesla va decidir explicar els seus principals invents en una sèrie d’articles que es van publicar a l’«Electrical Experimenter», i són justament aquests els que publiquem en el nostre primer volum de la col·lecció «Mestres d’Aixa».
inventant petits ginys per caçar granotes fins que va electrificar Nova York. També hi retrata el món de l’Imperi austrohongarès, on va viure fins que va fer el salt a París i els Estats Units de la mà d’Edison, amb qui va protagonitzar una formidable competició de corrents.
Tesla és l’inventor de moltes més coses de les que creiem: és l’artífex del corrent altern, del motor d’inducció, de la bobina Tesla, de la primera demostració de la ràdio, va fer avançar la radiografia de raigs X, i fins i tot va deixar a mitges la idea visionària d’un sistema per distribuir electricitat i informació sense fins arreu del món. Però sobretot, Tesla és el paradigma d’inventor genial i solitari, capaç de tenir i realitzar les idees més trencadores i inconcebibles per la gent del seu temps, i fins i tot, per la gent d’avui en dia!
Els meus invents és tot un clàssic del camp de la ciència, un llibre curt i fàcil de llegir que de seguida fascina per la forma com l’inventor explica com idea els seus invents, a més de fer gala d’un esperit dalinià que sovint és divertit. Com a geni que va acabar pobre, a qui van robar moltes patents, Tesla és una de les figures del món de la tècnica que més entusiasme generen.
Espero que el llibre us entusiasmi tant com a mi, i que pugueu aprofitar aquests dies de Setmana Santa per llegir-lo o regalar-lo per Sant Jordi! O demanar que us el regalin, que avui en dia la cosa va així.
Si en voleu saber més, aquí podeu llegir la contra del llibre, i aquí teniu més informació sobre l’autor.
Moltes gràcies i fins sempre!
Anna May Masnou
Aprendre a llegir és encendre un foc; cada síl·laba pronunciada és una espurna. Victor Hugo