On Tuesday 29 November 2022, the Catalan Society of Chemistry and Mecamat group of UVIC-UCC organized the event “The world of glass and glazing” in the commemoration of the International Year of Glass-2022 at l’Institut d’Estudis Catalans. This event highlights the following issues: ‘Glassmaking’, ‘Glazes’ and ‘Glass in art and in building construction.
The workshop could be seen on youtube.
Tuesday 29 November 2022.
From 16.00 to 20.00h
INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS (IEC).Sala Pere i Joan Coromines, Planta Baixa de la Casa de Convalescència,
Carrer del Carme, 47. Barcelona
Consol Blanch-Colat, Pere Grapí-Vilumara and Nora Ventosa-Rull (Catalan Society of Chemistry); Judit Molera-Marimon (UVic-UCC)
Education
Workshop/Seminar
Spain
Barcelona, Catalonia
Rosa Figueras
#814
L’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2022 com a Any Internacional del Vidre a petició d’institucions del sector, tals com la Comissió Internacional del Vidre (ICG), Comunitat d’Associacions del Vidre (CGA) i el Comitè Internacional de Museus i Col·leccions del Vidre (ICOM-Glass). El seu objectiu és visibilitzar la importància, científica, econòmica, ambiental i cultural del vidre com a element transformador de la humanitat, atès el seu paper fonamental en el desenvolupament i evolució dels articles per a la llar, l’arquitectura, l’art, l’automoció, la comunicació, la ciència i la tecnologia.
Hem dividit la jornada en tres blocs:
- • la fabricació del vidre sota punts de vista diferents; l’evolució tecnològica i social d’una fàbrica de vidre al llarg de més de 100 anys d’història, la presentació museística d’una societat que va créixer entorn d’unes fàbriques de vidre i l`aportació de la ciència a l’estudi de l’evolució històrica de la fabricació del vidre.
• els materials vidriats, tot recollint experiències tant des de la perspectiva de l’evolució de fabricació de ceràmica a gran escala, com des de la recerca de noves expressions artístiques en vidriats. I també des de l’aportació de la ciència en l’estudi dels vidrats per conèixer la interacció del vidre amb les pastes ceràmiques.
• el vidre en l’art i en la construcció, tot considerant el procés creatiu en la confecció i restauració de vitralls, el paper del vidre en l’art contemporani i la funció del vidre en la construcció com a element estructural.
La jornada va dirigida al públic amb inquietuds artístiques en general, també a estudiants de facultats de química i d’història de l’art, i a estudiants de batxillerat que vulguin focalitzar el seu treball de recerca en aquests temes.
16:00 Benvinguda i presentació de la Jornada.
Obertura de l’acte a càrrec del Secretari de l’IEC, Àngel Messeguer i Peypoch
Salutació del President de la SCQ, Gregori Ujaque i Pérez.
16:15 La fàbrica de vidre del Masnou: passat, present i futur, a càrrec de Vicenç Pedret i Clemente, President de Ramon Clemente SA.
16:30 El museu del vidre de Vimbodí, vida i activitat d’un poble, a càrrec de Joan Canela i
Ríos, Alcalde de Vimbodí i Poblet
16:45 Evolució històrica de la fabricació de vidres i vitralls, a càrrec de Trinitat Pradell i Cara,
grup de recerca de materials metaestables i nanoestructurats de la UPC.
17:00 Torn obert de paraula.
17:15 Efectes del foc reductor en la cuita de ceràmica d’alta temperatura, càrrec de Pep Madrenas i Palou, ceramista de Folgueroles.
17:30 La ceràmica com a ofici, a càrrec de Toni Cumella i Vendrell, ceramista de Granollers.
17:45 Els vidrats: la unió del vidre i la ceràmica, a càrrec de Judit Molera i Marimon, grup de recerca Mecamat de la UVic-UCC.
18:00 Torn obert de paraula.
18:15 Pausa
18:45 Confecció i restauració de vitralls, a càrrec de Joan Serra i Renom, mestre vitraller de Sabadell.
19:00 El vidre en l’art contemporani, a càrrec de Laia Moretó i Alvarado, Departament d’Arts Visuals i Disseny, Facultat de Belles Arts de la UB.
19:15 L’ús estructural del vidre, a càrrec de Francesc Arbós i Bellapart, president de Bellapart Grup.
19:30 Torn obert de paraula.
19:45 Cloenda de la Jornada
Leave a Reply