Ponents

Jaume Asens

És quart tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i dirigeix dirigeix les àrees de Drets de Ciutadana, Immigració, Ciutat Refugi, Participació, Transparència i Esports. Llicenciat en Dret i en Filosofia, doctorand de Ciències Polítiques i Socials, és advocat en l’àmbit dels drets humans, els moviments socials i la lluita contra la corrupció. Va ser l’advocat en el judici administratiu contra les Ordenances del civisme aprovades el 2005.

 

Sandra Ezquerra

És directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic). Llicenciada en Història i en Antropologia per la Universitat de Barcelona i Doctora en Sociologia per la University of Oregon, als Estats Units. Els seus principals camps de recerca són les polítiques socials, laborals i d’immigració, així com l’impacte que aquestes tenen en diferents col•lectius socials.

 

Stavros Stavrides

És professor associat a l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes (Grècia) on imparteix un curs sobre habitatge d’interès social, així com un curs de postgrau sobre l’experiència metropolitana. Ha publicat cinc llibres (així com nombrosos articles sobre teoria espacial): La relació simbòlica amb l’Espai (1990), Publicitat i el significat de l’espai (1996), La textura de les coses (1996) i Des de la ciutat-com-pantalla a la ciutat-etapa (2002 Espais Premi Nacional del llibre), Suspesos de l’alteritat (2010) i Cap a la ciutat de Llindars (2010). La seva recerca se centra actualment en les formes d’emancipació de les pràctiques espacials i commoning urbà.

 

Joan Subirats

És Doctor en Ciències Econòmiques i Catedràtic de Ciència Política. Investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat llibres i articles sobre governança, gestió pública i anàlisi de polítiques públiques, així com en problemes d’innovació democràtica, Internet i política. Les seves darreres publicacions com autor o editor són Innovación social y políticas urbanas (Icaria), El poder de la proximidad (Catarata), Los (bienes) comunes (Icaria), Edades en transición. Envejecer en el siglo XXI (Ariel). Col·labora habitualment a “El País”, “El Periódico” i a altres mitjans de comunicació.

 

Gemma Calvet

És advocada amb un Màster Europeu de la UB, en polítiques socials i drets humans. Ha format part de la Comissió de Defensa del Col.legi d’Advocats, l’ACJD (Associació Catalana de Juristes Demòcrates) i l’ACDDH – Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, que forma part de l’AED (Avocats Européens Démocrates). És membre socia també d’Òmnium Cultural i de l’Ateneu Barcelonès. Implicada en el seguiment del TREVI i el Tractat d’Amsterdam, que han anat configurant un espai de treball sobre els drets de ciutadania i les garanties del control jurisdiccional dels mateixos.

 

Maria de Eguia huerta

És Doctora en Ciències Polítiques (Freie Universität Berlin). La seva trajectòria en docència i recerca a Bolívia, Alemanya i Catalunya ha girat en torn a qüestions de justícia social i crítica postcolonial, amb una especialització en masculinitats, polítiques de gènere i interseccionalitat. És coautora amb Sandra Ezquerra de l’Informe Aproximació Internacional a la Regulació de l’Espai Públic realitzat els darrers mesos per la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la UVic-UCC.

 

Jesús Rodríguez

És periodista de La Directa, vinculat a l’Espai Obert del barri de Sants i a nombrosos moviments socials a Barcelona. Ha fet un seguiment de la dècada d’aplicació de l’Ordenança del Civisme a Barcelona, així com de les actuacions de l’Ajuntament i els poders públics en la seva aplicació i els conflictes que ha generat.

 

Anaïs Franquesa

És advocada especialitzada en la defensa dels drets humans i moviments socials, havent estat membre activa de col·lectius de resposta a la repressió de la protesta durant anys. Inicia la trajectòria professional a l’Institut de Drets Humans de Catalunya, combinant la recerca en Dret Internacional dels Drets Humans amb la seva aplicació pràctica en l’àmbit local i col·laborant en altres entitats com l’Observatori DESC. Actualment, a part del seu propi despatx professional, exerceix el càrrec de Directora de Litigi d’Irídia i forma part de la Junta de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

 

Blanca Valdivia

És llicenciada en sociologia, amb l’especialitat d’ecologia humana i població. Màster en Gestió i Valoració Urbana per la Universitat Politècnica de Catalunya, on actualment realitza la tesi doctoral “El gènere de l’espai: qualitat de vida urbana des de una perspectiva feminista”. És integrant de Col·lectiu Punt 6, cooperativa d’urbanistes dedicada a l’estudi i l’aplicació de la perspectiva de gènere en l’urbanisme i l’arquitectura. Ha treballat en diferents projectes de recerca, diagnòstic i participació urbana des de la perspectiva de gènere a diferents ciutats de Catalunya, Espanya i Llatinoamèrica. Participa activament en diferents moviments socials urbans i feministes.

 

Albert Martín

És Doctor en Sociologia per la UAB, especialització en Psicologia Social i Premi Joves Sociòlegs (2012) de l’Institut d’Estudis Catalans. La seva investigació s’ha centrat en l’anàlisi del comportament social i les emocions en la joventut, els moviments socials i la participació ciutadana. En la seva trajectòria professional ha combinat investigació, docència i consultoria des de la universitat, empresa privada i administració pública. Ha participat de diferents espais dels moviments socials i veïnals del barri del Poblenou: l’Assemblea de Joves del Poblenou, l’Assemblea Social, el Casal Octubre, la Flor de Maig i, a l’actualitat, a la Taula Eix Pere IV.

 

Isabel Salamaña

És doctora en Geografia per la UAB. Desenvolupa la seva activitat de recerca i docència com a Professora Titular al Departament de Geografia de la Universitat de Girona. Especialitzada en geografia del gènere, agricultura i desenvolupament rural, en planificació i ordenació del territori i espais públics. Professora de la Universitat de Girona, membre de l’Institut de Medi Ambient (UdG), de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial (UdG), de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (iiEDG) i dels grups d’investigació de Geografia i Gènere de la UAB i del d’Anàlisis i Planificació Territorial i Medi Ambient de la UdG. Entre els anys 1992 i 2011 va ser regidora de l’Ajuntament de Girona en els àmbits de Medi Ambient, Planificació Estratègica, Mobilitat i accessibilitat i Urbanisme.

 

Joan Sales

És sociòleg, actualment doctorand en demografia. La seves línies de recerca s’han centrat en demografia urbana, mobilitat residencial i gentrificació. Va realitzar pràctiques a la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona, dins de del projecte “Barri, espai de convivència”. Ha realitzat l’European Doctoral School of Demography (EDSD) entre les ciutats de Rostock (Max Planck Institute for Demographic Research) i Varsòvia (Varsòvia School of Economics). La seva tesi es titula Les Conseqüències de l’urbanisme globalitzat a Barcelona, ​​30 anys de canvis sociodemogràfics (1986-2016). Ha participat a la Taula Eix Pere IV i en altres espais veïnals del Poblenou.

 

Albert Sales

És politòleg i sociòleg. Des del 2004, Professor associat al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra. Ha impartit docència a la Universitat de Girona i a la Universitat de Salamanca. Forma part del Grup de Recerca en Criminologia i Sistema Penal de la UPF. Activista i investigador en l’àmbit de la lluita contra la pobresa i les desigualtats. Durant 10 anys va treballar en cooperació internacional. Des del 2011 ha estat vinculat a la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar de Barcelona. Actualment assessora a l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i coordina el Pla de Lluita contra el Sensellarisme.

 

Amalia Bartolini

És treballadora social graduada a la Facultat d’Educació i Treball Social Pere Tarrés, amb més de deu anys de contacte amb la realitat del sensellarisme a través del Centre d’acollida Assís. Ha tingut contacte directe amb el tema de l’aporofòbia a través d’entrevistes a víctimes, reconeguts professionals de l’àmbit i altres estudiosos del tema.

 

Antonio Cortiñas

És activista per la defensa dels drets de les persones que es troben en situació de sensellarisme. Coordinador del Grup de Treball de Sensellarisme del Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona; voluntari d’Assís, Centre d’Acollida per persones sense llar i responsable de informàtica i noves tecnologies i membre del Grup de Treball de Sensellarisme del Col·legi Oficial de Educadors i Educadores Socials de Catalunya. Ha participat en diversos seminaris i assemblees de EAPN (European Anti-Poverty Network) i ha estat ponent a diferents conferències, taules rodones i col·loquis.

 

Maite Mauricio

És responsable de Desenvolupament de Servei a Suara Cooperativa i portaveu de la Xarxa d’atenció a les persones sense llar (XAPSLL). Diplomada en Educació Social i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural, ha exercit com educadora social, directora i Responsable de Desenvolupament de Serveis. La seva experiència és en l’àmbit del serveis socials, serveis d’atenció a infància i famílies i a persones sense llar. Ex-directora de l’Equipament Integral Zona Franca de l’Ajuntament de Barcelona i actualment part de l’equip tècnic del Servei Primer la Llar de l’Ajuntament de Barcelona. Va ser presidenta del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) i ara és vocal del Comitè d’ètica de serveis socials de Catalunya.

 

Lorena Garrido

És professora associada de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora del Grup Antígona.  Professora del Màster Interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania. Docent dels Postgraus “Gènere i Igualtat” (UAB) i “Violències Masclistes” (UAB). Jurista especialitzada en dones i violències masclistes. Col·laboradora de l’Associació GENERA (en defensa dels drets de les dones) entre 2007 i 2015 i assessora jurídica al PIAD (Punt d’informació i Atenció a les Dones) entre 2004-2010. Membre de Dones Juristes des de 2003. Consultora de la CEPAL, NNUU a la Divisió de Desenvolupament Sostenible i Assentaments Humans.

 

Maria Rodó

És llicenciada en Ciències Polítiques (UAB), màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (UB) i doctora en Geografia (UAB). Actualment és investigadora postdoctoral a la UOC al grup de recerca GENTIC. El seu tema d’interès principal és l’anàlisi de les desigualtats socials des d’una perspectiva interseccional i geogràfica, centrant-se en les qüestions de gènere i sexualitats i amb especial èmfasi en el Dret a la Ciutat. Ha desenvolupat estades de recerca en diverses universitats, a Estats Units (CUNY), Brasil (UEPG) i Irlanda (UCD) i està implicada en diferents col·lectius feministes i LGTBI.

 

Laura Macaya

És educadora social i consultora experta en violències masclistes i apoderament. Ha treballat especialment les feminitats transgressores, els càstigs que es dirigeixen cap a elles i les seves resistències. Actualment treballa a GENERA, Associació en defensa dels drets de les dones i en diversos projectes d’assessorament en el disseny de polítiques públiques en clau feminista. És anarcofeminista des de fa més de vint anys.

 

Janet Mérida

És treballadora sexual feminista i portaveu de @Putasindignadas i de l’Assemblea Pro Dret de les Treballadores Sexuals a Catalunya. És una de les activistes més destacades en la defensa dels drets de les treballadores sexuals, participant en diferents congressos i a través dels mitjans de comunicació.

 

Lamine Bathily – Sindicat Popular de Venedors Ambulants

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants és una estructura organitzativa que va més enllà de la representació legal. El Sindicat lluita per aconseguir més reconeixement per part de la societat civil, amb la voluntat d’agrupar i sumar esforços per defensar els drets de les persones migrades i lluitar contra el racisme i la persecució que pateix el col·lectiu de venedors ambulants.

 

 

Lali Daví – Can Batlló

Can Batlló és un espai veïnal autogestionat des del juny de 2011. Actualment més de 30 comissions i projectes hi participen amb la voluntat de recuperar l’antiga fàbrica de Can Batlló, i dotar-la d’usos comunitaris pel barri. L’espai de trobada, la biblioteca, el rocòdrom, la fusteria, el taller d’infraestructures o la nau de circ en són només alguns exemples. Can Batlló és un espai per experimentar i investigar noves formes de relacionar-nos, de construir noves identitats, i una altra manera d’habitar i viure el territori.

 

 

Elena Guim i Patsilí Toledo – Fem Plaça

Fem Plaça és un col·lectiu i una sèrie d’accions de recuperació de l’espai públic per a la convivència, que promou trobades lúdico-reivindicatives (berenars, vermuts…) a les places, principalment de Ciutat Vella, com a reacció davant la creixent privatització de l’espai públic, i com pràctica d’enfortiment de les relacions humanes i el teixit social dels barris.

 

Mustapha Aoulad Sellam- SAFI, Stop als Fenòmens Islamòfobs a Catalunya

Stop als Fenòmens Islamòfobs a Catalunya es una organització que lluita contra les diferents expersions de la islamofòbia, que és avui la forma més estesa de racisme a Europa i arreu del món. SAFI treballa per a combatre les confusions i els rumors islamòfobs, tot realitzant una tasca urgent per tal de defensar la convivència i combatre la xenofòbia.

 

Aida Guillen

És Directora de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, té diverses publicacions sobre Dret a la ciutat i drets humans emergents i ha estat docent a la UOC durant més de sis anys. Llicenciada en Ciències Físiques i màster en Relacions Internacionals, ha estat vinculada durant més de 15 anys a entitats de drets humans i de cooperació al desenvolupament. Va coordinar el projecte «PROXI – Projecte on-line contra la xenofòbia i la intolerància». Ha estat vicepresidenta de la LaFede.cat – Organitzacions per a la justícia global.