Per primera vegada a l’estat espanyol, des del GREAF juntament amb la Fundació Vicki Bernadet i amb el suport del Consell Català de l’Esport, s’ofereix un taller sobre com prevenir, detectar i actuar en els casos de violència sexual a l’esport
A l’any 2014 dins del Programa de subvencions per a la realització de treballs d’investigació en l’àmbit de les ciències de l’esport del Consell Català de l’Esport, es va aconseguir suport econòmic per realitzar la recerca Prevenció de les violències sexualitzades a l’esport (Memòria GREAF – CCE 2014). Es basava principalment en la creació d’un taller de 2 hores amb activitats eminentment interactives on prevalia les veus dels i les participants, una quarantena de joves (18-30 anys) tècnics i/o esportistes. A petició dels i les participants es va confeccionar un altre projecte de recerca basat en 8 hores de taller per incloure eines pràctiques de detecció i actuació enfront de casos de violència sexual a l’esport i testimonis directes de supervivents de la violència sexual a l’esport.
A l’any 2015 i dins del Programa de subvencions per a la realització de treballs d’investigació en l’àmbit de les ciències de l’esport del Consell Català de l’Esport, se li concedeix al GREAF una subvenció per crear aquest taller que ha comptat amb l’expertesa de la psicòloga Pilar Polo de la Fundació Vicki Bernadet. El taller va tenir una durada de 4 sessions de dues hores cada una hi van participar una vintena d’entrenadors i entrenadores d’esports diversos com bàsquet, gimnàstica, natació i patinatge. L’edat dels que hi van participar va estar entre 21 i 30 anys. El taller per prevenir, detectar i actuar enfront de casos d’assetjament i/o abús sexuals que es puguin presentar a les entitats esportives era eminentment interactiu i pràctic (Memòria GREAF – CCE 2015). Com a part d‘aquest taller els i les assistents amb el suport de UMedia de la UVic-UCC van realitzar un audiovisual per a conscienciar i reaccionar davant de la violència sexual i de gènere a l’esport. L’estrena de l’audiovisual es va fer el 25 de novembre de 2015 amb motiu del dia internacional contra la violència de gènere. A més a més, l’Escola Catalana de l’Esport va incloure aquest taller en el Pla de Formació dins la seva oferta formativa per l’any 2015, en el marc de les accions previstes en el Programa Dones i Esports.
“L’esport reacciona” és el resultat final del treball realitzat durant el taller.