Un nou projecte de recerca impulsat per la UVic-UCC, l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Hospital de Campdevànol, la Fundació Althaia i l’IRIS-CC busca millorar l’eficàcia del plasma ric en plaquetes (PRP) autòleg en la curació de ferides cutànies complexes. Aquest tractament, basat en l’ús de components extrets de la pròpia sang del pacient, ha demostrat ser beneficiós en molts casos, especialment en ferides diabètiques. No obstant això, aproximadament un 30% dels pacients no responen favorablement després de diverses sessions.

Recollida de dades

Per determinar quins pacients poden beneficiar-se més d’aquesta teràpia i adaptar-ne millor l’ús, s’ha iniciat un estudi observacional que inclourà 180 pacients amb ferides venoses, arterials i diabètiques. Els participants seran tractats a la Unitat Clínica de Ferides de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, que des del 2011 aplica aquest tractament de manera pionera a Osona. Paral·lelament, les mostres es processaran als laboratoris de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC, on s’analitzaran la composició del PRP i la seva capacitat per estimular la regeneració cel·lular.

Les dades recollides inclouran informació sociodemogràfica, historial mèdic i característiques de les ferides, així com anàlisis proteòmiques per identificar els factors que podrien condicionar l’eficàcia del PRP. Aquest enfocament multidimensional permetrà avaluar amb més precisió quan és recomanable continuar o modificar el tractament.

Cap a una teràpia més personalitzada

L’estudi està liderat per la Dra. Marta Otero, coordinadora del grup TR2Lab de la UVic-UCC, i la Dra. Mariona Espaulella, especialista en geriatria, amb la participació d’investigadors de diverses facultats de la UVIC-UCC, centres sanitaris i de l’IRIS-CC: Elisabet Sarri, Montserrat Serra, Laia Bosch, Ramon Oller, Josep Ferré, Anna Buisan, Cristina Martín, Marta Ferrer, Marta Casals, Clara Masó, Emma Puigoriol, Carlos Peñas i Natàlia Palacio.  Els resultats permetran desenvolupar un algoritme clínic que facilitarà la presa de decisions mèdiques sobre l’ús del PRP autòleg, garantint una aplicació més eficient i personalitzada.

A més, es crearà una guia de pràctica clínica per optimitzar la preparació i aplicació d’aquesta teràpia en pacients vulnerables, com les persones grans amb ferides cròniques.

Suport i finançament

Aquest projecte compta amb un pressupost de 152.500 euros i ha rebut el finançament de l’Instituto de Salud Carlos III. Amb aquesta iniciativa, es busca avançar en el coneixement sobre la personalització dels tractaments amb PRP i contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients amb ferides complexes.