Sergi Grau, degà de la FCT, amb els tres estudiants millor classificats dels examinats a la UVic-UCC

 

La Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT) va tornar a ser, dissabte al matí, una de les cinc seus territorials de la prova teòrica de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya (OBC). Dels quaranta estudiants de segon de Batxillerat que es van examinar a la Facultat, set van classificar-se per a la fase següent de la competició, reservada als quinze millors participants d’arreu de Catalunya, on aquest any hi ha hagut més de 400 inscrits.

Dels set finalistes de la prova territorial de la UVic-UCC, quatre són del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, entre els quals els tres primers classificats. La resta procedeixen de l’Institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter, de l’Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallès i de l’Institut Vicenç Plantada, també de Mollet. En total, els 40 inscrits a la prova procedien de 16 centres de secundària de la demarcació de Barcelona, i més en concret de les comarques d’Osona, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Barcelonès, Maresme i Anoia.

50 preguntes del temari de Biologia de Batxillerat

Tots ells van haver de resoldre una prova teòrica formada per cinquanta preguntes del temari de Biologia que s’imparteix a primer i segon de Batxillerat, exactament les mateixes que van respondre els participants de les altres quatre seus: la Universitat de Barcelona (6 classificats de 200 participants), la Universitat de Girona (5 de 50), la Universitat de Lleida (1 de 40) i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (1 de 70).

A la matinal de dissabte, a banda de la realització de la prova teòrica i del posterior acte en què es van anunciar els guanyadors, van tenir lloc altres activitats. Els participants a l’Olimpíada i els seus acompanyants van poder, entre d’altres propostes, fer una visita guiada a les instal·lacions i laboratoris de la Facultat i assistir a una conferència de Marta Otero, coordinadora del Grup de Recerca en Reparació i Regeneració Tissular TR2 Lab. També es va fer una presentació dels graus de Biologia, Biotecnologia i Enginyeria Biomèdica, així com del grau de Medicina de la UVic-UCC.

Prova pràctica per als finalistes

Els quinze finalistes tenien una nova cita aquest dijous als laboratoris de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, on havien de resoldre dos problemes o exercicis pràctics per determinar els guanyadors finals. Els sis millors classificats d’aquesta segona fase tindran l’opció de participar, en representació de Catalunya, a la tretzena Olimpíada Española de Biología (OEB), a Badajoz, del 12 al 15 d’abril. Al seu torn, d’aquesta altra competició en sortiran els representants d’Espanya a la 29th International Biology Olympiad (IBO), a Teheran (Iran), del 15 al 22 de juliol, així com els representants a la XII Olimpíada Iberoamericana de Biología (OIAB), a Loja (Equador), del 9 al 15 de setembre.

La prova l’organitza anualment la Societat Catalana de Biologia amb el suport del Col·legi de Biòlegs de Catalunya i de les universitats catalanes amb estudis de biociències, entre les quals la UVic-UCC, on s’imparteixen els graus de Biologia, Biotecnologia i Estadística Aplicada. La competició va dirigida a estudiants de segon de Batxillerat i té per objectiu estimular l’estudi de la Biologia en totes les seves branques.