Roger Casals, doctorand del programa de Bioinformàtica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha participat al primer congrés de la Sociedad Española de Bioinformática y Biología Computacional (SEBiBC), presentant el pòster titulat “Trajectory inference and transcriptional regulators of T cell response upon immunotherapy in non-melanoma skin cancer”. El congrés, celebrat a la Fira de València del 16 al 18 d’octubre, va reunir investigadors destacats de l’àmbit de la bioinformàtica i la biologia computacional, consolidant-se com un èxit en la seva primera edició.

En la seva presentació, Casals va exposar els resultats d’un estudi que permet mapejar les trajectòries de diferenciació de les cèl·lules T en el microambient tumoral. Mitjançant un anàlisi funcional exhaustiu, el treball identifica factors de transcripció claus en la modulació de la resposta immune després de la immunoteràpia en casos de càncer de pell no melanoma. Aquestes troballes poden ser una base per entendre millor els mecanismes de resposta a la immunoteràpia, obrint portes a futures teràpies personalitzades.

El treball de Roger Casals ha estat possible gràcies a la col·laboració amb la Dra. Lara Nonell, experta en bioinformàtica del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO), així com al suport dels seus co-tutors de doctorat, el Dr. Adrián López García de Lomana de la Universitat d’Islàndia i el Dr. Jordi Villà-Freixa de la UVic-UCC. Tots ells han estat part essencial en el desenvolupament d’aquesta recerca innovadora.

Amb la seva presentació al congrés de la SEBiBC, Casals reafirma el compromís de la UVic-UCC amb la recerca avançada en bioinformàtica i biologia computacional, posicionant-se dins d’un dels sectors amb més potencial en el camp de la salut i les ciències de la vida.