El dia 1 de març es va celebrar el lliurament de guardons del Premi Llegim Ciència (PLC) a l’Aula Magna de la UVic-UCC. L’acte es va dividir en dues sessions i hi van assistir més de 500 persones. El certamen està organitzat per la nostra facultat, la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) a través del programa de divulgació científica Ciència i Societat.

Aquest any s’hi van presentar 89 relats d’estudiants, 45 de tercer d’ESO i 44 de quart, de 16 centres de secundària d’arreu de Catalunya i 1 de la Comunitat Valenciana. La primera sessió de l’acte, que es fa fer de 9 a 10.30 h, es va dedicar a la categoria 1 (estudiants de 3r d’ESO), i la segona, d’11 a 12.30 h, va ser per als de la categoria 2 (estudiants de 4t d’ESO).

En aquesta onzena edició li van atorgar el 1r premi en la categoria de 3r d’ESO i modalitat de final alternatiu a Joana Soler Codinach, alumna de l’IE Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses. En la modalitat de divulgació científica, el 1r premi se’l va emportar Greta Armengol Seguranyes, de l’Escorial de Vic. En la categoria de 4t d’ESO i modalitat de final alternatiu se li va donar el 1r premi a Martina Gómez Moyà, de l’Institut del Ter de Manlleu. En la modalitat de divulgació científica, el 1r premi se’l va endur Abril Teixidor Llach, de l’Institut Pla de l’Estany.

Aquest any es va proposar la lectura de la novel·la L’evolució de la Calpurnia Tate, de Jacqueline Kelly (La Galera, 2012). Es a partir d’aquesta llibre que els estudiants van haver d’escriure un relat. Podien participar en dues modalitats, la primera se’ls demanava que escrivissin un final alternatiu al llibre i la segona, es demanava que es redactés una anotació de camp dialogada amb l’avi descrivint un espècimen desconegut i en fessin un dibuix acurat.

El lliurament de guardons del Premi Llegim Ciència (PLC) va comptar amb la participació dels ponents Mireia Bartrons Vilamala i Albert Palou Vilar, investigadors de la UVic-UCC, i Bet Font Montanyà, biòloga del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona (GACO), que van abordar el paper de la nena i la dona científica. A més, en la primera sessió es va comptar amb la presència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i en el segon torn, amb la de la vicerectora de Recerca i Transferència del Coneixement, Eva Espasa.

El programa “Ciència i Societat – UVic-UCC” engloba dos projectes de divulgació científica orientats al foment de les vocacions científiques entre els nois i noies: les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) i els Premis Llegim Ciència (PLC-UVic). Les activitats formen part del programa UDivulga. Ciència i Societat, que té el suport del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement i la Societat Catalana de Biologia (SCB).

L’acte es va poder seguir en línia.