
Un equip de recerca vinculat a la FCTE ha publicat a la revista especialitzada Taxonomy un estudi que redefineix la classificació de dues espècies de papallones nocturnes del gènere Setina, presents a la Península Ibèrica. L’article, titulat “On Setina irrorella pseudoirrorella Freina and Witt, 1985, and Setina cantabrica Freina and Witt, 1985, in Spain and Portugal: Taxonomic Status, Distribution, Habitat, and Molecular Genetics”, combina l’anàlisi morfològica tradicional amb tècniques de biologia molecular i eines bioinformàtiques per abordar qüestions taxonòmiques complexes.
Els investigadors Josep Bau i Guillem Masó (FCTE) han tingut un paper clau en l’anàlisi genètica i la interpretació bioinformàtica de les dades. Els investigadors Josep Bau i Guillem Masó (FCTE) han tingut un paper clau en l’anàlisi genètica i la interpretació bioinformàtica de les dades. Les anàlisis genètiques moleculars s’han dut a terme als laboratoris de biociències de la UVic-UCC, prova de la creixent capacitat de la institució per dur a terme recerca d’alta qualitat en aquest àmbit. Els experts en taxonomia de lepidòpters Ramon Macià, amb la col·laboració de Josep Ylla i Ullastre, han realitzat el gruix de la revisió bibliogràfica i l’exhaustiu estudi de material propi i de col·leccions públiques i privades dels grups estudiats. Els experts en taxonomia de lepidòpters Ramon Macià, amb la col·laboració de Josep Ylla i Ullastre, han realitzat el gruix de la revisió bibliogràfica i l’exhaustiu estudi de material propi i de col·leccions públiques i privades dels grups estudiats.
Cal destacar que una part de les dades moleculars s’han treballat en el marc de l’assignatura Molecular Biology Techniques, una optativa del grau en Biologia, fet que exemplifica la connexió entre la recerca i la docència i ofereix als estudiants una oportunitat real de participar en projectes científics de primer nivell.
L’estudi confirma que Setina cantabrica és una espècie vàlida i diferenciada de Setina irrorella, mentre que els espècimens anteriorment catalogats com Setina flavicans no presenten diferències significatives respecte a S. irrorella, concloent que es tracta de la mateixa espècie. El treball també actualitza els mapes de distribució del gènere Setina, evidenciant que S. cantabrica i S. irrorella són les úniques espècies del gènere presents a la Península Ibèrica.
Aquesta recerca posa de manifest com la integració de tècniques moleculars amb la taxonomia clàssica ofereix una nova aproximació a l’estudi de la biodiversitat i es consolida com una de les especialitzacions emergents de la Facultat.
Per a més informació, podeu consultar l’article complet a: https://doi.org/10.3390/taxonomy5020023