El recent minicongrés de Biofísica, liderat pel Dr. Carlo Manzo i la Dra. Julita Oliveras Masramon, va oferir un espai de reflexió i debat sobre la divulgació del coneixement científic en l’àmbit de les neurociències. L’esdeveniment va comptar amb les intervencions de la Dra. Laura Dempere-Marco i el Dr. David Bueno, que van aportar perspectives complementàries sobre la neurociència i el vincle entre ciència i humanitats.
Durant la seva presentació, la Dra. Laura Dempere-Marco va introduir la disciplina de la neurociència computacional, amb un enfocament basat en l’ús de models biofísics, centrant-se en l’estudi de funcions cognitives com ara la memòria de treball, la presa de decisions i la percepció de les il·lusions visuals. Finalment, va aprofundir en la connexió entre la neurociència computacional i el món de les arts i les humanitats  a travésde distints resultats de recerca en neurociència de la meditació i de l’experiència estètica de l’art.
Per la seva banda, el Dr. David Bueno va captivar l’audiència amb la presentació del seu llibre L’art de ser humans, guardonat amb el Premi Josep Pla de narrativa 2025, en què proposa un viatge a través de les arts, la neurociència i l’educació per redefinir la manera com percebem el món i a nosaltres mateixos. Explora com les arts, des de les arts plàstiques i escèniques, la música i la poesia, fins a la ciència i la filosofia, que inclou dins la categoria d’arts, esdevenen una expressió única de la humanitat i un motor fonamental per al creixement cognitiu, emocional i social. L’objectiu és contribuir a connectar la ciència amb l’humanisme, especialment però no únicament en contextos educatius, per convidar-nos a descobrir l’Homo artisticus que tots portem dins, i a utilitzar la creativitat i el pensament crític per construir una societat més rica, plena i lliure.
Aquesta activitat ha estat possible gràcies al suport dels Ajuts per a l’organització d’activitats en l’àmbit de la divulgació científica i de la formació en matèria de recerca 2025 del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement, i ha comptat amb la col·laboració de la Unitat de Divulgació Científica i la Sociedad de Biofísica de España. Aquest esdeveniment ha suposat una excel·lent oportunitat per fomentar el diàleg entre disciplines i apropar la ciència a la societat.