Mabel Mora, responsable de l’Àrea de Tecnologies Ambientals i Bioeconomia Circular del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, ha participat en dues de les sessions tècniques que s’han programat en el marc de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS). La primera edició d’aquest esdeveniment, que es du a terme del 17 al 19 de febrer al recinte firal el Sucre de Vic, pretén un punt de trobada dels sectors de l’autoconsum elèctric, la bioenergia i la bioconstrucció, que des d’aquest 2022 agrupa en un únic acte de referència les antigues fires de la Biomassa, el Biogàs, l’Autoconsum Elèctric i la Fusta Constructiva.
D’una banda, Mora va presentar als assistents diverses opcions de tractament i estratègies de valorització del digestat, un subproducte que es genera després de la digestió anaeròbica d’una matèria primera biodegradable, el passat dijous en la sessió dedicada al biogàs. D’altra banda, la responsable de l’Àrea de Tecnologies Ambientals i Bioeconomia Circular del Centre Tecnològic BETA va explicar els resultats aconseguits a través de la valorització de purins a partir de bioassecatge i la generació de pèl·let que pugui ser utilitzat en una caldera convencional de biomassa, el passat divendres durant la sessió centrada en la biomassa. Es tracta d’una de les parts que integren el procés en cascada del pilot del projecte FERTIMANURE, instal·lat a Muntanyola i presentat recentment.
Les tecnologies de valorització energètica de residus orgànics han anat guanyant pes dins el marc de la tecnologia de diversos projectes del CT BETA. Aquest fet ha obert la porta al centre a poder integrar-se en entitats com el Clúster de la Bioenergia de Catalunya; la Xarxa Energy For Society, coordinada per l’IREC, o fins i tot la xarxa UNITWIN d’UNESCO Innovative, Sustainable and Clean Energy Research and Education.