Samuel Reyes i Mar León, director i gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), han visitat l’estat dels treballs per la restauració de les illes fluvials de les Gambires i el Sorral al riu Ter, concretament al tram de Torelló i les Masies de Voltregà. La visita s’ha portat a terme avui, 30 de maig de 2022, i amb la companyia d’Antoni Trasobares, director del centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); pels tècnics de la mateixa entitat; del Centre per l’Estudi dels Rius Mediterranis (CERM-UVic); així com de Jordi Camprodón, coordinador del projecte LIFE ALNUS i professor de la Universitat de Vic.

El projecte consisteix en l’aportació de graves, concretament 15.000 m3, a l’Illa de les Gambires, on el canal del riu Ter es divideix de manera natural en dos braços. Per una banda, l’objectiu és compensar la manca de sediment, així com afavorir la sobreelevació de la làmina d’aigua. Per tant, es permetrà que l’aigua pugui circular pel canal secundari, entre d’altres. Així doncs, la compensació de sediments i l’afavoriment de la sobreelevació, fomentaran la recuperació de la vegetació de ribera autòctona, que actualment està en regressió. D’altra banda, un altres objectius és actuar sobre la vegetació exòtica, eliminant les espècies invasores presents a l’Illa. Les mesures previstes a l’Illa del Sorral es centren en la demolició i retirada de la passera, per poder aconseguir tant la revegetació com la recuperació de l’espai fluvial que l’envolta.

D’aquesta manera, podem dir que la iniciativa té com a finalitat implantar mesures de restauració hidromorfològica, d’acord amb els objectius plantejats al projecte LIFE ALNUS, en què la Universitat de Vic participa com a sòcia. L’actuació preveu una inversió pròxima als 450.000 euros i que es calcula que acabi durant el transcurs del mes de juny.