
Un estudi recent, elaborat per l’institut de recerca aquàtica Eawag i la Universitat de Zuric, posa de manifest com l’activitat humana està alterant de manera profunda els ecosistemes arreu del món. L’anàlisi, publicada a la revista Nature, conclou que no només es redueix la biodiversitat, sinó que també es transformen les comunitats d’espècies que hi habiten. Entre els autors de la recerca hi ha Lena Fehlinger, doctoranda del Grup de Recerca d’Ecologia Aquàtica (GEA) de la FCTE.
L’estudi es basa en l’examen de més de 2.100 treballs científics, que comparen prop de 50.000 zones alterades per l’activitat humana amb 50.000 zones no intervingudes. L’abast de l’anàlisi és ampli, ja que inclou hàbitats terrestres, d’aigua dolça i marins, així com una gran varietat d’organismes, des de microorganismes fins a mamífers.
Una pèrdua d’espècies preocupant
Els resultats mostren que, de mitjana, el nombre d’espècies en les àrees afectades per la presència humana és un 20% inferior respecte a les zones no alterades. La reducció és especialment notable en grups com els rèptils, els amfibis i els mamífers, que tenen poblacions més petites i, per tant, un risc d’extinció més elevat.
Els investigadors han identificat cinc grans factors que amenacen la biodiversitat: la transformació dels hàbitats per activitats com la desforestació o l’expansió urbana, l’explotació directa d’espècies (per caça o pesca), el canvi climàtic, la contaminació i la presència d’espècies invasores. Aquests elements impacten de manera generalitzada en tots els ecosistemes i grups d’éssers vius.
Més enllà de la disminució d’espècies, la recerca destaca que la composició de les comunitats biològiques també està canviant. Per exemple, en entorns d’alta muntanya, l’increment de les temperatures afavoreix l’expansió de plantes adaptades a altituds més baixes, fet que pot comprometre la protecció natural contra l’erosió del sòl. Organismes amb cicles de vida curts, com els microbis i els fongs, són especialment sensibles a aquests canvis.
Entre els factors estudiats, la contaminació i la pèrdua d’hàbitat són els més destructius. Substàncies tòxiques derivades de vessaments industrials o de l’ús de pesticides poden alterar greument les dinàmiques naturals dels ecosistemes. Tot i això, els experts assenyalen que encara és difícil avaluar l’impacte total del canvi climàtic, ja que els seus efectes continuaran evolucionant en les pròximes dècades.