David Reifs és doctor en Ciències Experimentals i Tecnologies per la UVic-UCC, d’on és professor i investigador des del 2014. Durant més de vint-i-dos anys ha treballat a Seidor, on va ser director de Seidor Labs i Innovation Manager, desenvolupant solucions tecnològiques innovadores en àmbits com la salut i la indústria. Actualment, és el coordinador del grau de Multimèdia. Aplicacions i Videojocs.

D’on sorgeix i com ha evolucionat el grau de Multimèdia. Aplicacions i Videojocs?

El grau va néixer com a resposta a una necessitat real del mercat. Vèiem com Catalunya s’estava consolidant com un autèntic hub tecnològic, especialment en el desenvolupament de multimèdia, d’aplicacions i de videojocs (d’aquí el nom). Les empreses demanen cada vegada més talent en àrees TIC, amb una mancança significativa de professionals qualificats. Vam començar amb un enfocament multimèdia més tradicional, però hem evolucionat constantment per incorporar tecnologies emergents. Avui, formem professionals que dominen des del desenvolupament d’aplicacions mòbils fins a la realitat virtual, passant pels videojocs, que són una indústria en plena expansió al territori català i que necessita urgentment incorporar talent especialitzat per mantenir el seu creixement.

Quins són els principals perfils professionals que surten d’aquest grau i quines sortides laborals tenen?

Els nostres graduats surten preparats per ocupar llocs molt diversos. Tenim exalumnes treballant com a desenvolupadors d’aplicacions mòbils i web, altres que s’han especialitzat en videojocs, tant en la part de disseny com de programació. També formem experts en realitat augmentada i virtual, modeladors 3D, consultors digitals i especialistes en màrqueting digital. El ventall és ampli i tots aquests perfils tenen una excel·lent sortida laboral. Actualment, existeix un gap significatiu entre la demanda i l’oferta de professionals tecnològics qualificats. Les empreses competeixen intensament per captar talent en aquestes àrees, amb una quantitat alta de llocs vacants en el sector TIC en l’àmbit nacional. Per això, els nostres graduats són tan valorats i aconsegueixen ràpidament la seva inserció laboral.

Com es diferencia aquest grau d’una enginyeria informàtica tradicional?

La principal diferència és l’enfocament. Mentre que l’enginyeria informàtica tradicional aprofundeix més en aspectes com l’arquitectura de sistemes, nosaltres ens centrem en la creació d’experiències digitals interactives, sense oblidar la informàtica clàssica. Combinem la tecnologia amb la creativitat. A més, el nostre programa està constantment actualitzat amb les darreres tendències del mercat i incorpora un component pràctic molt important, amb pràctiques obligatòries en empreses i un semestre d’intensificació. També oferim formació en emprenedoria i màrqueting digital, aspectes que no solen trobar-se en les enginyeries tradicionals.

Quins reptes té encara aquest grau per consolidar-se i continuar creixent?

El principal repte és mantenir el ritme d’un sector que evoluciona a una velocitat vertiginosa. Cada any apareixen noves tecnologies i tendències, i hem d’assegurar que el nostre pla d’estudis s’adapta a aquestes novetats sense perdre la solidesa dels fonaments. També treballem constantment per enfortir els vincles amb la indústria, no només local sinó també internacional, i per posicionar-nos en un àmbit formatiu cada vegada més competitiu. Però aquests reptes són també oportunitats que ens obliguen a millorar contínuament.

Com animaries els futurs estudiants a triar aquest grau?

Si els apassiona la tecnologia i tenen inquietuds creatives, aquest és el seu grau. Aquí no només adquiriran coneixements tècnics sòlids, sinó que també podran aplicar-los en projectes reals i innovadors. Tindran accés a laboratoris especialitzats amb equipament d’última generació i faran pràctiques en empreses capdavanteres del sector. I el més important: es prepararan per treballar en una indústria en ple creixement, amb una àmplia varietat de sortides professionals i excel·lents perspectives laborals.