La vespa asiàtica o vespa velutina és un insecte invasor que va arribar fa uns anys a Catalunya, malgrat no ser perillosa per a les persones, ataca els ruscs d’abelles i suposa un greu problema per als apicultors, cosa que fa baixar la producció de mel i posa en risc la colònia. Una alumna del grau en Biologia de la UVic-UCC, Blanca Monteis. Està investigant en el marc del seu Treball de Final de Grau (TFG) l’eficàcia i l’impacte sobre el medi d’un nou sistema per eliminar els nius d’aquest insecte reduint l’ús d’insecticida. L’estudi el durà a terme conjuntament amb les empreses Bionet, del grup Gepork (Masies de Roda) i Biodiversitat (Taradell). Aquest sistema també l’aplica des de l’any passat, l’empresa Anura Montseny, de Sant Celoni.

L’alumna s’encarregarà de realitzar el seguiment dels nius de vespa asiàtica inactivats a la comarca d’Osona amb aquest nou sistema. “Volem obtenir més informació sobre l’espècie, com ara a quina alçada fa els nius, en quines espècies d’arbres, amb quina densitat… però també pretenem avaluar l’impacte ambiental que aquest mecanisme genera i confirmar que el seu efecte en el medi és mínim”, explica Blanca Monteis, que al juny va finalitzar quart curs. A través de càmeres de fototrampeig, observarà de forma directa “què passa als nius els dies posteriors a la seva inactivació, per exemple si altres espècies els depreden”, i estudiarà quina és la dosi mínima d’insecticida necessària per inactivar el niu, i quins residus deixa al seu interior”. El treball constarà també en traçar un mapa digital amb la geolocalització de tots els nius localitzats de vespes.

Fins ara, aclareix Monteis, s’ha treballat buscant antecedents, localitzant nius i preparant la part pràctica, que començarà a l’inici de la tardor. Els participants a l’estudi també fan una crida a particulars i administracions perquè els alertin si detecten un niu.

L’alumna va escollir aquest tema pel seu TFG arran d’una proposta de Roger Vila, investigador i responsable de la unitat de negoci de Bionet. Monteis també ha aclarit que “tenia clar que volia fer un projecte sobre animals” i perquè “és una gran oportunitat per treballar amb biòlegs experts, conèixer a fons el comportament d’una espècie invasora i per contribuir en un projecte que pot tenir un impacte molt positiu sobre el medi ambient”.