
Un estudi liderat per experts en diversos camps de la Biologia ha analitzat genètica, les proteïnes, i la microbiota intestinal la supercentenària catalana, la dona més longeva del món. Marc Llirós Dupré, amb la Meritxell Pujolassos Tanyà i l’Aleix Noguera Castells, doctors i professors de la FCTE de la UVic-UCC, ha participat en la investigació. La recerca revela que la supercentenària catalana tenia una microbiota similar a la d’una persona jove. En concret, Marc Llirós Dupré i Meritxell Pujolassos Tanyà han estudiat la diversitat de la seva microbiota intestinal mentre que l’Aleix Noguera Castells ha participat de l’estudi epigenètic i l’impacte en la seva salut.
La longevitat de la supercentenària catalana podria estar relacionada amb la seva microbiota intestinal excepcionalment diversa. Segons Llirós, aquesta diversitat microbiana afavoreix la salut i el benestar en edats avançades. En la majoria de les persones grans, la microbiota es redueix amb l’edat, afectant el sistema immune. No obstant això, la supercentenària catalana mantenia una microbiota pròpia d’una persona jove, un fet extraordinari.
Llirós destaca que l’alimentació ha jugat un paper clau en la salut intestinal de la supercentenària catalana. La seva dieta rica en fruites, verdures i làctics ha afavorit la presència de bacteris beneficiosos. A més, la genètica també influeix en la composició de la microbiota i en la capacitat de l’organisme per envellir. L’equip investigador considera que aquests factors podrien ser una de les explicacions de la seva extraordinària longevitat.
Aquest estudi subratlla la rellevància de la microbiota en la qualitat de vida. Llirós remarca que la presència de bifidobacteris i altres bacteris beneficiosos redueix la inflamació i millora la salut cognitiva. La investigació obre noves perspectives en l’estudi de la longevitat i el paper dels microorganismes intestinals.
La participació d’en Marc Llirós Dupré, juntament amb Meritxell Pujolassos i Aleix Noguera Castells en aquest estudi consolida la FCTE de la UVic-UCC com un referent en recerca biomèdica. Aquestes descobertes podrien contribuir a futures estratègies per millorar la salut i prolongar la vida.