Elisabet Marti, investigadora postdoctoral del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, acaba de fer una estada de recerca al laboratori de biotecnologia i biomaterials de la Universitat de Tecnologia de Brno (República Txeca). Durant 5 setmanes, i gràcies a una beca de mobilitat concedida per la UVic- UCC, la investigadora ha participat en un projecte liderat pel doctor Stanislav Obruča, sobre la producció de polihidroxibutirat (PHB), un tipus de plàstic biodegradable. Es tracta d’un material que s’elabora a partir de la fermentació de residus de la indústria agroalimentària com el marro del cafè, el bagàs de raïm o l’oli de fregir, i que forma part de l’àmbit d’estudi de Marti.
L’estada ha permès a la investigadora del CT BETA millorar les seves habilitats en diferents camps, com ara l’aplicació de tècniques com l’hidròlisi de substrats lignocel·lulòsics, la quantificació de sucres reductors per espectrofotometria o per cromatografia líquida (HPLC), la fermentació submergida de substrats amb cultius purs i la quantificació de PHB mitjançant cromatografia de gasos i citometria de flux.
Actualment Marti treballa en el projecte VALORA, finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO), on juntament amb altres investigadors del CT BETA, com ara Sergio Ponsá, treballa en la valorització de residus agroindustrials per a la producció de bioplàstics. Aquesta línia de recerca és molt similar a la del grup de Stanislav Obruča, i és per això que amb l’estada de recerca de Marti s’ha obert la porta a possibles col·laboracions futures. De fet, ja s’ha programat un primer estudi amb participació dels dos grups basat en la producció de PHB utilitzant com a substrat el bagàs de cervesa.