La persistent sequera que afecta Catalunya des del 2021 ha provocat una reducció continuada del volum d’aigua i de la qualitat ecològica dels rius i rieres d’Osona. La disminució del flux d’aigua als rius de la comarca ha generat acumulació d’aigua estancada, resultant en nivells d’oxigen més baixos, posant en risc la supervivència dels peixos i dels macroinvertebrats aquàtics. Aquestes conclusions provenen de l’estudi EEOsona2023CERM (uvic.cat), realitzat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) àrea ambiental del Museu del Ter, coordinat per Marc Ordeix, professor de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic.

Una altra constatació destacada de l’estudi és que, durant períodes de manca d’aigua, la qualitat dels rius i rieres d’Osona es veu greument afectada per la contaminació, ja sigui directa o difusa. Tot i que els abocaments de depuradores i indústries segueixen sent els mateixos, els contaminants no poden dispersar-se en l’aigua, acumulant-se de manera més concentrada. A més, el CERM ha detectat un increment de nutrients a l’aigua el 2023, especialment rellevant durant l’estiu, en moments de gran insolació i altes temperatures. Aquest augment pot resultar en una proliferació d’algues, la presència de les quals també implica un risc per la supervivència dels peixos i macroinvertebrats.