Amb motiu del Dia Internacional del Patrimoni Mundial, s’ha celebrat unes Jornades de ‘Ciències aplicades a l’estudi de al-Andalus’ del 13 al 15 de novembre de 2023 a l’Alhambra de Granada, que ha reunit un important grup d’especialistes i investigadors que mitjançant l’ús de tècniques pròpies de disciplines científiques com la geologia, la química, la física o la biologia estan aportant informació valuosa sobre diferents aspectes associats a l’estudi històric de al-Andalus.

Aquest tipus d’aproximacions, que en arqueologia es reuneixen generalment sota denominacions com arqueometria, geoarqueologia o bioarqueologia, segons el camp específic de recerca, avui dia són indispensables per poder dur a terme una investigació rigorosa i completa sobre qualsevol àmbit d’estudi arqueològic, ja que abasten àmbits molt diferents com la caracterització de materials, l’elaboració d’una cronologia consistent, el desenvolupament d’estudis específics sobre comportaments tant socials com econòmics, etc.

Els ponents convidats van impartir conferències de 40 minuts. I una de les convidades va ser Judit Molera, professora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Uvic- Ucc. Judit Molera va exposar sobre: La importància de la microscòpia òptica i electrònica en l’estudi de la ceràmica vidriada andalusí.

Molera exposava com és d’important estudiar les seccions dels vidrats (fent un tall transversal on es pugui veure pasta i vidrat) per microscòpia òptica de transmissió, reflexió i per microscòpia electrònica de rastreig (SEM) i SEM-FIB.

Els vidrats són fases amorfes que s’han fos damunt la pasta ceràmica de gruixos entre 50 i 150 micres (en el cas de les ceràmiques de l’Al-Andalus). Durant la cuita dels components dels vidrats fonen totalment o parcialment, a més a més, els components del vidrat reaccionen amb la pasta, incorporen elements de la pasta i es formen nous cristalls de reacció.

L’estudi de la microestructura, fases relictes i fases de neoformació permet explicar les tècniques que s’utilitzaven per fer els vidrats i les decoracions de l’Al-Andalus i veure com hi ha diferents tècniques al llarg del temps. Es van presentar els estudis de ceràmiques dels primers tallers medievals que van fabricar els vidrats de plom a Pechina, ceràmica califal decorada en verd i manganès de Córdoba, ceràmica almohade i l’estudi de les decoracions daurades (a base de nanopartícules de plata i coure) i d’un gerro de l’Alhambra entre d’altres.