Comença una nova edició de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC, amb una proposta formativa dissenyada per apropar la formació universitària a nous públics i oferir l’oportunitat de complementar la seva educació o millorar les seves habilitats durant els mesos de primavera i estiu.

Aquest any, la inauguració oficial tindrà lloc el dia 5 de juny a les 19:30 h a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. Es retrà homenatge al Grup de Naturalistes d’Osona pel seu compromís amb l’estudi i la conservació del patrimoni natural de la comarca d’Osona. La professora i investigadora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries, Carme Casas, serà l’encarregada de fer l’elogi.

Amb especial atenció a la literatura infantil i juvenil

La proposta formativa d’aquesta edició inclou sis activitats organitzades per l’Escola de Postgrau, algunes de les quals se centren en el món educatiu, especialment en la literatura infantil i juvenil. L’Escola d’Estiu de Literatura Infantil i Juvenil arriba a la seva 14a edició els dies 3 i 4 de juliol a l’Abadia de Montserrat, amb un programa titulat “Com mostra la literatura infantil i juvenil els grans reptes del món actual? Guerra, clima i tecnologies”, que analitzarà com els autors contemporanis aborden aquests temes a través de la literatura per a joves. Les jornades inclouran tallers pràctics, sessions de debat i intervencions d’autors destacats.

El dia 1 de juliol es durà a terme una formació sobre el Projecte la Petita Biblioteca: experiències literàries a través del moble taller, que aproparà les primeres literatures als infants més petits. Aquesta iniciativa, actualment implementada en algunes escoles i biblioteques del país, es basa en els principis de la pedagogia Montessori.

També es realitzarà el taller d’il·lustració Pop Up, especialment pensat per a mestres, amb l’objectiu de mostrar el procés creatiu d’un conte com a mitjà d’expressió artística i narrativa, per aplicar-lo a l’aula amb els infants.

El bloc educatiu es tancarà amb les VII Jornades d’Aprenentatge Cooperatiu a Catalunya: Compartim l’Experiència, organitzades per la Xarxa Khelidôn.

Pel que fa a l’àmbit de la salut, s’oferirà un curs sobre ecografia vascular, punció ecoguiada i cures de dispositius d’accés vascular. En l’àmbit de les biociències, es durà a terme el tradicional curs d’Introducció a les principals tecnologies d’elaboració de formatges al Lluçanès, organitzat en col·laboració amb el Consorci del Lluçanès.

La plataforma cultural: música, teatre, cinema, exposicions, diàlegs i debats

El programa lúdic i cultural de la Universitat d’Estiu és igualment important que la seva oferta acadèmica. Aquesta edició 2024 de la Plataforma Cultural ofereix una rica varietat de propostes artístiques i comunitàries, pensades per enriquir la vida cultural tant de la comunitat universitària com del públic en general.

Entre les moltes activitats, destaca l’estrena de Catorze enfilant, a càrrec de l’Aula de Teatre de la UVic, el 17 de maig, dins la 3a edició de la Biennal de Teatre de la Xarxa Vives d’Universitats. Els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny, les UVic Ràdio Sessions presentaran Cris Juanico en concert, dins el programa “El so de les cases”. La Coral de la UVic oferirà el seu concert d’estiu el 12 de juny al Paranimf, mentre que l’Orquestra Inclusiva de la UVic i la de Centelles s’uniran per oferir el Concert de Festa Major de Vic, el 26 de juny, a la plaça de la Catedral.

En l’àmbit expositiu, de juny a setembre, la Facultat de Medicina acollirà l’exposició “CurArt”, que mostrarà el treball fotogràfic de Tino Soriano, en col·laboració amb la Fundació Lluís Coromina.

Campus ciutat

En col·laboració amb altres entitats de Vic i del territori, Cineclub Vic projectarà la pel·lícula Tesis el 28 de maig; USK Osona organitzarà un sketchcrawl el 29 de juny al Claustre de la Casa de Convalescència; L’Atlàntida oferirà el Concert de Bachcelona Akademie, amb Lluís Vilamajó, el 7 de juliol dins el cicle Concert Jove. També, dins el Festival Nits de Cinema Oriental, que tindrà lloc a Vic del 16 al 21 de juliol, es podrà veure +Nits: Mongolian Rhapsody el 9 de juliol. Els Tallers Musicals d’Avinyó celebraran la seva 22a edició.

Finalment, es duran a terme diversos diàlegs, debats i conferències, destacant el diàleg sobre “Intel·ligència artificial” el 13 de juny al Casino de Vic, organitzat per l’Ateneu de Vic; la II Jornada d’Espiritualitat. Salut i Benestar el 29 de maig, a càrrec del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials d’Osona; “L’oralitat a l’aula de secundària: reptes i oportunitats”, a càrrec de Mariona Casas el 2 de juliol; el seminari “Aprenentatges internacionals en l’atenció integrada en salut mental i addiccions” el 27 de juny, i la conferència “Nous models d’atenció en salut mental comunitària” el 15 de juny, a càrrec de Lluís Salvador-Carulla a UManresa, entre altres activitats.