Feliu López, investigador de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC, ha presentat a Madrid un informe sobre els impactes del canvi climàtic en les abelles. En aquesta presentació, López ha explicat que l’impacte més esperat del canvi climàtic en les abelles és el fet que els cicles de pol·linitzadors i pol·linitzats es desacoblin, fet que afectaria l’agricultura de l’estat espanyol, que és l’estat amb més ruscos de la Unió Europea –més de 2,5 milions– i l’agricultura del qual depèn molt de la pol·linització.
La presentació s’ha fet aquest dimecres 13 de desembre, emmarcada en el projecte Life-Shara “Sensibilización y conocimiento para la adaptación al cambio climático”, del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad, l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals, l’Agència Estatal de Meteorologia i l’Agència Portuguesa de Medi Ambient.
Les abelles són essencials per a la conservació dels ecosistemes. A Espanya els cultius agrícoles generen 2.400 milions d’euros anuals i només l’any 2015 es van produir més de 33.000 tones de mel i gairebé 2.000 tones de cera que van genera 100 milions d’euros. Feliu López va explicar en aquesta presentació que davant l’amenaça del canvi climàtic s’han identificat 44 estratègies d’adaptació que els agricultors estan seguint.
Altres amenaces que es preveuen són l’aparició d’espècies exòtiques, l’increment de la mortalitat local, l’afectació en la supervivència d’espècies invasores o la reducció del període i intensitat de floració i la disminució del contingut de proteïnes del pol·len. L’augment de les temperatures i les escasses i irregulars pluges a la tardor compliquen l’alimentació de les abelles a l’hivern, i la reducció de la quantitat d’aigua disponible n’està augmentant la mortalitat i dificulta alhora la pol·linització i la producció agrícola. D’altra banda, algunes mesures de prevenció són l’ús de l’abella negra, la venda directa o l’alimentació artificial per compensar la mel que es treu de les bresques.