Entrevista a la doctorant Victoria Frutos
Victoria Frutos Aragón: “La meva tesi estudia l’aportació de les tolles temporals en l’àmbit dels serveis i la biodiversitat”
Victoria Frutos Aragón és estudiant del programa de doctorat en Ciències Experimentals i Tecnologia de la UVic-UCC i forma part del grup de recerca Ecologia Aquàtica (GEA). La directora de la seva tesi és Sandra Brucet i la codirectora, Carolina Trochine.
• Explica’ns la teva trajectòria prèvia a la incorporació a la UVic-UCC com a estudiant de doctorat.
Graduada en Biologia per la Universitat de Salamanca i màster universitari en Biodiversitat i Conservació per la Universitat de Barcelona, amb experiència en el sector agrari i de consultoria ambiental, em vaig incorporar recentment al Grup d’Ecologia Aquàtica per fer la tesi dins el projecte europeu PONDERFUL, que treballa en la conservació de les tolles.
• Què et va fer decidir a començar el doctorat?
Un correu fortuït va arribar en el moment adequat. Això em va fer canviar l’empresa privada i provar la investigació.
• Quin és el títol i l’àmbit d’estudi de la teva tesi?
La meva tesi es titula “Contributions of temporary ponds to freshwater biodiversity and service”, i estudia l’aportació de les tolles temporals en l’àmbit de serveis i biodiversitat.
• Podries explicar per a un públic no expert quins són els principals objectius de la teva tesi i quin pot ser l’impacte dels resultats en l’àmbit científic o social?
A les tolles, en general, atesa la seva mida petita, no se les inclou en les figures de protecció, com és el cas d’altres masses d’aigua. No obstant això, són importants punts per a diferents grups d’éssers vius i alhora són punts d’aigua de gran importància en un ambient de canvi com és l’actual, en què els països mediterranis es veuran afectats per una pujada de temperatures i sequeres cada cop més pronunciades. Dins del projecte PONDERFUL, el que es pretén és aportar dades sobre la importància d’aquestes masses d’aigua infravalorades per poder aplicar figures de protecció dins les directives europees.
• Quant temps fa que fas la tesi i quins han estat els principals resultats i les principals dificultats fins ara?
Fa set mesos que faig la tesi i, de moment, els principals reptes han estat la recollida i l’anàlisi de mostres.
• Com valores en l’àmbit personal aquesta etapa i quines necessitats has pogut identificar per millorar la qualitat de vida dels estudiants de doctorat?
En l’àmbit personal és una etapa que obre oportunitats. Pel que fa a les necessitats per a la millora de la qualitat de vida dels estudiants de doctorat, caldrien millores salarials, que ofereixin millors condicions als doctorands.
• Quin consell donaries a un company o companya que vol fer un doctorat?
Que no dubti a enviar correus, que el networking obre grans oportunitats.