Entrevista a la doctorand Verónica Salgado
Verónica Salgado: “El meu estudi s’enquadra en l’àmbit de la Biomedicina i se centra en l’estudi del funcionament del plasma ric en plaquetes (PRP) aplicat a ferides cròniques de pacients per ajudar a cicatritzar-les”
Verónica Salgado és estudiant del programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques de la UVic-UCC i forma part del grup de recerca TR2Lab. La directora de la seva tesi és Marta Otero Viñas.
• Explica’ns la teva trajectòria prèvia a la incorporació a la UVic-UCC com a estudiant de doctorat.
Vaig estudiar Biomedicina Bàsica i Experimental a la Universitat de Sevilla i posteriorment, un Màster en Biologia i Clínica del Càncer a la Universitat de Salamanca. Durant la carrera, vaig tenir l’oportunitat de fer tres mesos de pràctiques en un grup de recerca de l’àmbit de la microbiologia a l’Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS). Al mateix temps que estudiava el màster, vaig formar part d’un grup de recerca, on vaig fer pràctiques durant un any, que es dedicava a la teràpia cel·lular i duia a terme una investigació més enfocada al pacient. En aquell moment, em vaig adonar que m’agradaria que la meva carrera professional s’enfoqués a una investigació més aplicada i relacionada amb el pacient.
• Què et va fer decidir a començar el doctorat?
Volia continuar formant-me com a personal investigador i havia gaudit molt en les ocasions en què havia format part d’un grup de recerca fent petits projectes com són el TFG i el TFM.
• Quin és el títol i l’àmbit d’estudi de la teva tesi?
La meva tesi es titula “Estudi observacional: relació entre la composició i la funcionalitat in vitro del plasma ric en plaquetes autòleg (PRP) i l’evolució de ferides cròniques tractades amb aquesta teràpia”. El meu estudi s’enquadra en l’àmbit de la Biomedicina i se centra en l’estudi del funcionament del PRP aplicat a ferides cròniques de pacients per ajudar a cicatritzar-les.
• Podries explicar per a un públic no expert quins són els principals objectius de la teva tesi i quin pot ser l’impacte dels resultats en l’àmbit científic o social?
Els principals objectius de la meva tesi són, per una banda, fer una recollida sistemàtica de dades dels pacients que participen en l’estudi i del seu PRP per estudiar-ne el funcionament en cultius cel·lulars de cèl·lules implicades en el procés de cicatrització. Tota aquesta informació ens podria ajudar a saber quines són les bases de l’eficàcia d’aquesta teràpia, que encara no es coneixen, i així, adaptar a cada pacient la teràpia que més li convingui, és a dir, aconseguir una medicina més personalitzada.
• Quant temps fa que fas la tesi i quins han estat els principals resultats i les principals dificultats fins ara?
Fa un any i mig que faig la tesi, i els principals resultats han estat aconseguir identificar tres clústers de pacients que tenen diferents percentatges d’èxit d’aquesta teràpia segons els paràmetres de la seva analítica i començar a veure que el PRP de diferents pacients afecta el comportament de les cèl·lules implicades en la cicatrització en diferents mides. La dificultat principal ha estat posar a punt tots els protocols tant de recollida de dades com de realització d’experiments in vitro.
• Com valores en l’àmbit personal aquesta etapa i quines necessitats has pogut identificar per millorar la qualitat de vida dels estudiants de doctorat?
Crec que aquesta etapa m’aporta molta maduresa a l’hora d’afrontar els problemes que et pots trobar en el teu dia a dia treballant i també m’està ensenyant a tenir un pensament més crític. El principal problema com a estudiant de doctorat és la dificultat per trobar finançament perquè et contractin i un cop l’aconsegueixes, la precarietat d’aquests contractes.
• Quin consell donaries a un company o companya que vol fer un doctorat?
Tenir motivació i interès per allò que fas és clau per poder continuar quan sorgeixen problemes i, per altra banda, tenir clars els teus objectius.