Entrevista a la doctorant Meritxell Pujolassos Tanyà
Meritxell Pujolassos Tanyà: “L’objectiu principal de la meva tesi és el desenvolupament i l’aplicació de mètodes predictius de l’estat de salut, basats en dades del microbioma intestinal humà”
Meritxell Pujolassos Tanyà és estudiant del programa de doctoral Experimental and Technology de la UVic-UCC. Desenvolupa la seva tesi sota la direcció de Malu Calle dins el grup de recerca Bioinformatics and Bioimaging (Bi-squared).
- Explica’ns la teva trajectòria prèvia a la incorporació a la UVic-UCC com a estudiant de doctorat.
Em vaig graduar en Biologia i Biotecnologia per la Universitat de Girona. En acabar el grau, vaig continuar amb un màster en Biotecnologia Agroambiental i Alimentària a Itàlia, a la Università degli Studi di Napoli Federico II, durant dos anys. En aquest temps a Itàlia vaig estar compaginant els estudis de màster amb la feina en un laboratori de recerca especialitzat en metabolòmica.
- Què et va fer decidir a començar el doctorat?
Treballant al laboratori de metabolòmica vaig entrar en contacte amb el món de la recerca i, en concret, amb el de la bioinformàtica i l’anàlisi de dades bio. En aquell moment vaig tenir clar que volia enfocar la meva carrera professional en aquest sentit.
- Quin és el títol i l’àmbit d’estudi de la teva tesi?
La meva tesi es desenvolupa dins l’àmbit de la bioinformàtica i es titula “Development of a personalized multifactorial model for intestinal microbial health evaluation”.
- Podries explicar per a un públic no expert quins són els principals objectius de la teva tesi i quin pot ser l’impacte dels resultats en l’àmbit científic o social?
Els bacteris tenen un gran impacte en l’estat de salut de les persones i, per tant, també poden servir com a indicador de possibles alteracions de la salut. L’objectiu principal de la meva tesi és el desenvolupament i l’aplicació de mètodes predictius de l’estat de salut, basats en dades del microbioma (comunitats de bacteris) intestinal humà. Al final, es pretén crear un model predictiu que, de manera personalitzada, serà un indicador de l’estat de salut general, però no
un mètode de diagnòstic de malalties, que es podrà utilitzar com una eina més en l’anàlisi de l’estat de salut general d’una persona.
- Quant temps fa que fas la tesi i quins han estat els principals resultats i les principals dificultats fins ara?
Actualment, estic a l’inici del segon any. El primer any, l’hem dedicat a posar a punt la metodologia per desenvolupar el model. Hem desplegat mètodes per a l’anàlisi de les dades de seqüenciació del microbioma, que servirà per al meu projecte, però també per a altres investigadors que treballin amb aquest tipus de dades.
Una de les principals dificultats quan treballes en el desenvolupament de models són les dades. Hi ha moltes dades públiques, però no totes són acurades o poden ser utilitzades per a la teva finalitat. Trobar bases de dades obertes d’on obtenir dades, a vegades pot ser difícil.
- Com valores en l’àmbit personal aquesta etapa i quines necessitats has pogut identificar per millorar la qualitat de vida dels estudiants de doctorat?
És una feina molt enriquidora i és un desafiament personal constant. Es tracta d’anar trobant les respostes a les preguntes que apareixen durant el procés i, la veritat, és que ningú sap la resposta correcta.
D’altra banda, la relació amb el tutor o director de tesi és clau, ja que és la persona que t’acompanya i t’ajuda a desenvolupar-te com a investigador durant aquesta etapa. En aquest sentit, jo em sento afortunada.
Una altra qüestió que genera preocupació és el finançament: hi ha una alta competitivitat per aconseguir contractes predoctorals de fons públics, i els mateixos grups de recerca també tenen dificultats per contractar personal investigador en formació. A més, acostumen a ser contractes curts i de poca retribució.
- Quin consell donaries a un company o companya que vol fer un doctorat?
La motivació és la clau per tirar endavant. És el que en moments difícils et farà tirar endavant.