LA FCTE CREIX
Anna Buisan: “Els principals objectius de la tesi són determinar la composició, pel que fa a proteïnes, del plasma ric en plaquetes (PRP) dels pacients i correlacionar aquesta composició amb l’evolució de les ferides cròniques”
Anna Buisan Farré és estudiant del programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques de la UVic-UCC i forma part del grup de recerca de Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab). Són codirectores de la seva tesi la Dra. Marta Otero Viñas i la Dra. Montserrat Serra Mas.
• Explica’ns la teva trajectòria prèvia a la incorporació a la UVic-UCC com a estudiant de doctorat.
Soc graduada en Bioquímica per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster universitari en Biotecnologia Molecular per la Universitat de Barcelona. Durant els anys de formació del grau vaig formar part del grup d’investigació GECIB, basat en el disseny i la producció d’anticossos, i seguidament, del grup B. Braun, com a operària de producció farmacèutica, treballant en sala blanca. En paral·lel, vaig continuar formant-me a escala de màster.
Finalment, vaig ser part de l’equip de Recerca i Desenvolupament d’Archivel Farma SL, empresa biotecnològica centrada en la investigació de vacunes per a la tuberculosi. Durant aquest període, vaig dur a terme el disseny experimental i l’anàlisi estadística, tasques tant de caracterització del producte com d’activitat biològica i toxicitat del principi actiu de la vacuna i tasques de biologia molecular. També, realitzava protocols experimentals en sales de nivell de bioseguretat biològica 3.
Actualment, disposo d’un contracte laboral a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, a través del finançament del programa INVESTIGO, de manera que puc dedicar-me a temps complet al desenvolupament de la tesi doctoral.
• Què et va fer decidir a començar el doctorat?
Les motivacions per fer el doctorat en el grup d’investigació TR2Lab són augmentar els meus coneixements científics, desenvolupar tasques de recerca i obrir portes a noves oportunitats professionals. A més, tenir la possibilitat de dur a terme un projecte, i poder discutir els resultats i intercanviar opinions amb la resta de membres del grup.
• Quin és el títol i l’àmbit d’estudi de la teva tesi?
El títol del projecte és “Estudi observacional prospectiu del perfil proteòmic del plasma ric en plaquetes (PRP) de pacients amb ferides cutànies cròniques tractats amb aquesta teràpia”. La tesi doctoral s’emmarca dins l’àmbit de la Biomedicina.
• Podries explicar per a un públic no expert quins són els principals objectius de la teva tesi i quin pot ser l’impacte dels resultats en l’àmbit científic o social?
Els principals objectius de la tesi són determinar la composició, pel que fa a proteïnes, del PRP dels pacients i correlacionar aquesta composició amb l’evolució de les ferides cròniques. D’aquesta manera, s’espera poder contribuir a comprendre millor els mecanismes moleculars i cel·lulars implicats en el procés de curació. A més, es pretén que els resultats de la investigació permetin identificar patrons per a una valoració pronòstica de l’evolució de la ferida, que puguin ser de gran utilitat per avaluar si continuar administrant o interrompre la teràpia amb PRP.
Es busca que l’impacte dels resultats en l’àmbit científic aporti coneixement sobre la composició del PRP pel que fa a proteïnes per poder-ne identificar, així, algunes com a valor pronòstic per a l’èxit de la teràpia. Aquests resultats també poden repercutir socialment, de manera que es poden tenir en compte en situacions de persones que presenten una ferida cutània crònica, sobretot en la població vulnerable d’edat avançada.
• Quant temps fa que fas la tesi i quins han estat els principals resultats i les principals dificultats fins ara?
M’he iniciat al TR2Lab aquest mes de novembre. Espero poder tenir resultats interessants en el futur.
• Com valores en l’àmbit personal aquesta etapa i quines necessitats has pogut identificar per millorar la qualitat de vida dels estudiants de doctorat?
En l’àmbit personal, valoro aquesta etapa com a molt engrescadora. En el poc temps que hi porto no he identificat necessitats per millorar la qualitat de vida dels estudiants de doctorat.
• Quin consell donaries a un company o companya que vol fer un doctorat?
No puc donar consells sobre el doctorat, ja que m’hi he iniciat fa poc, però sí encoratjar la gent que estigui interessada a fer el doctorat que cerqui grups de recerca que siguin del seu interès. Pot ser una bona experiència.