Moltes espècies del ibèriques i mediterrànies estan en perill a causa del canvi climàtic i les espècies invasores, entre d’altres causes. La preservació dels gorgs i basses d’aigua del massís de les Guilleries podria millorar les seves possibilitats de supervivència. Aquests ambients podrien convertir-se en refugis climàtics per a espècies aquàtiques en perill d’extinció.
Aquesta és la principal conclusió del llibre Refugis climàtics per a la fauna aquàtica de les Guilleries (Eumo Editorial, 2024), dels biòlegs Pau Ortega Colet, Iago Pérez Novo i Quim Pou Rovira, que va obtenir el Premi de Recerca Guilleries 2022 i ara publica EUMO Editorial juntament amb la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar. N’ha estat editor el codirector d’aquesta càtedra per la Universitat de Vic – UCC, Marc Ordeix i Rigo, que també és coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis i professor de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries.
L’estudi destaca que les masses d’aigua lenítiques (les basses i les llacunes) i lòtiques (rius i rieres) poden esdevenir refugis si es gestionen adequadament. Tot i això, la majoria de les masses d’aigua estancades tenen un estat de conservació deficient. En canvi, els gorgs estudiats presenten una qualitat més alta i acullen una major biodiversitat.
El treball es va fer a trenta localitats del massís, analitzant-ne tretze gorgs i disset basses. S’hi van detectar onze de les tretze espècies d’amfibis presents a la zona, destacant-ne espècies amenaçades, com la granota roja i el gripau d’esperons.
Aquest estudi forma part d va ser el projecte guanyador del Premi de Recerca Guilleries 2022. Aquest llibre forma és 4t volum de la col·lecció “Guilleries – Aigua i Territori.