Durant l’activitat es va capturar un espectacular exemplar de l’espècie Graellsia isabelae de la família dels Satúrnids.
Els estudiants de segon curs del Grau en Biologia han participat a l’edició d’enguany de la campanya europea de identificació de Lepidòpters nocturns European Moth Nights, que van tenir lloc del 10 al 14 de maig.
Les arnes o papallones nocturnes (moths, en anglès), són un grup molt més extens i menys conegut que els seus parents diürns, però la seva enorme diversitat té un gran interès científic tant des del punt de vista zoològic com ecològic.
El mostreig es va realitzar en el marc d’una sortida conjunta de les assignatures de Zoologia i Ecologia a la zona de les Guilleries de la comarca d’Osona. Al llarg de les dues nits que va durar l’activitat, es van poder identificar un centenar d’individus de 39 espècies pertanyents a 6 famílies diferents de Lepidòpters nocturns. El mètode de mostreig consistia en dos equips atraients de llum actínica i per la majoria d’exemplars es va poder realitzar una identificació ‘in situ’ seguida d’alliberament.
Especialment rellevant va ser la captura i immediat alliberament d’un exemplar femella de l’espècie protegida Graellsia isabelae (Graells, 1849), una espectacular papallona nocturna de grans dimensions que pertany a la família dels Satúrnids. Aquestes papallones es veuen atretes per fonts lluminoses artificials, fet que constitueix un problema ja que els exemplars que arriben a una llum, solen quedar-s’hi tota la nit i ja no volen fins a la nit següent. Donada la curta vida de la forma adulta, aquest comportament contribueix a limitar les seves possibilitats de reproducció en un entorn amb presència de contaminació lumínica associada a l’activitat humana.
Les dades recollides s’han tramès a la Societat Catalana de Lepidopterologia, que s’encarrega de coordinar les campanyes anuals de la Nit de les Papallones com a part de una iniciativa més àmplia a nivell europeu.
Els professors de zoologia, Josep Bau i Jordi Artola, consideren un encert haver fet coincidir aquesta activitat en l’assignatura de grau amb les dates de la iniciativa europea i agraeixen especialment l’expert en taxonomia de Lepidòpters Ramon Macià Vilà per la seva desinteressada col·laboració en la identificació de diverses espècies.