El projecte Caretta a la Vista, que treballa per donar a conèixer la tortuga babaua amb l’objectiu de protegir-la, s’ha dirigit també per primera vegada aquest 2017 a tècnics d’administracions que, per la seva feina, siguin potencials observadors i gestors dels processos de reproducció d’aquesta espècie. Durant tot l’any, més de 500 persones han participat en les diferents xerrades, formacions i tallers que s’han organitzat entorn del projecte, que és de vital importància per poder millorar la gestió d’aquesta tortuga i col·laborar en la recerca i conservació de l’espècie. Durant el 2017 s’han registrat 13 esdeveniments a les costes de la península Ibèrica, inclosos rastres, femelles en platja i cries de tortuga observades a la platja.

Més de 500 persones han participat en les activitats entorn del projecte

La necessitat de donar a conèixer la tortuga babaua al ciutadà en general i donar-li eines per actuar correctament en cas de trobar-se amb una tortuga marina nidificant, amb tortugues petites sortint del niu o amb un rastre de tortuga, va fer que l’any 2016 des de la UVic-UCC s’iniciés aquest projecte de divulgació científica que encapçala la investigadora del grup de recerca d’Ecologia Aquàtica Mireia Aguilera. El projecte el financen la UVic i la convocatòria d’Ajuts per al Foment de la Cultura Científica, Tecnològica i de la Innovació 2016 de la Fundación para la Ciencia y la Tecnología – Ministero de Economía, Industria y Competitividad.

La tortuga babaua (Caretta caretta) es una espècie amenaçada, catalogada a nivell mundial com a vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (IUCN, 2015), i que al mar Mediterrani normalment fa la posta a les costes orientals (Xipre, Grècia, Turquia, etc.). No obstant això, els últims anys s’han detectat postes o intents de postes a la Mediterrània occidental, especialment a les costes andaluses, valencianes, balears i catalanes.

Aquest any també s’ha fet una exposició itinerant sobre Caretta a la Vista, que ha visitat Sitges, Calafell, Manlleu, Platja de la Rubina de Castelló d’Empúries, Palafrugell i Vic. L’exposició està a disposició de totes aquelles entitats que tinguin interès per acollir-la, com associacions mediambientals, ONG, administracions o centres educatius. A més, també s’ha treballat conjuntament amb l’Ajuntament de Malgrat de Mar per col·locar a la platja cartells informatius sobre esdeveniments de nidificació que s’han produït al municipi i es donen instruccions sobre com actuar en cas de veure una tortuga marina o un rastre. Una altra col·laboració ha estat amb el Parque Regional de Calblanque, de la regió de Múrcia, on s’ha fet difusió específica sobre el projecte.

Totes les activitats que s’han dut a terme des del projecte han comptat amb la col·laboració de diferents institucions i entitats com la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), el Centre d’Estudis del Mar de Sitges (Diputació de Barcelona), IAEDEN Salvem l’Empordà, el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, l’Ajuntament de Malgrat de Mar, l’Associació Herpetològica Espanyola, el CSIC, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona, entre altres.