Al barri del Remei de Vic, un 22,9% dels enquestats no disposa de telèfon mòbil propi. Tot i que el 92% té accés a Internet, només un 56,9% considera que la seva connexió és bona. En aquest context, el Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) de la UVic-UCC, creat el 2021, ha impulsat iniciatives per reduir la bretxa digital en col·lectius vulnerables del barri. En afegit, ha establert una xarxa de col·laboració amb entitats locals.
Actuacions per la inclusió digital
En els darrers tres anys, el LISD ha realitzat deu accions que han permès a seixanta persones accedir a formació digital. El laboratori també ha treballat amb vuit entitats de Vic i Osona. Les investigacions del LISD revelen que un 26% dels joves de 14 a 24 anys, un 17% del grup de 25-34 anys, un 20% del grup de 65-74 anys i un 40% dels majors de 75 anys han necessitat suport digital en algun moment.
El 72% dels enquestats ha après a utilitzar eines digitals de manera autodidàctica, especialment els de 14 a 44 anys (més del 80%). En canvi, només un 30% dels majors de 65 anys ho ha après per si mateix. El 80% dels majors de 75 anys han requerit ajuda d’un familiar, seguit del 56% del grup de 65-74 anys.
Fins ara, les accions del LISD s’han dirigit principalment als joves. Però, en el futur se centraran en les persones grans, especialment aquelles en situació de vulnerabilitat. Els resultats de les accions d’Aprenentatge i Servei (ApS) mostren que els joves han millorat les seves competències socials i digitals. A més, també s’ha observat un enfortiment dels vincles amb la comunitat, promovent una major cohesió social.
Valoracions del projecte
Durant la jornada “Conectant la UVic al Remei”, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va subratllar el compromís de la universitat amb el territori i la seva funció social. Va lloar el treball del LISD com una contribució important al compromís social de la universitat. El rector també va expressar la seva satisfacció per la col·laboració amb la comunitat del barri del Remei.
Núria Homs, regidora de Benestar i Família de Vic, va descriure el LISD com un projecte exemplar pel seu compromís amb la ciutat. Destaca les seves investigacions i accions concretes aporten valor i evidències per a les polítiques públiques.
Núria Simó, professora i investigadora de la UVic-UCC, va destacar que el projecte ha apropat la comunitat universitària a la ciutat. A més, el projecte ha ofert oportunitats educatives digitals, establint xarxes amb les entitats del Remei. També va remarcar que el LISD és un exemple de transferència de coneixement de la universitat cap a la societat.
El LISD va començar com a part del projecte Osona Lab City, finançat per la Generalitat i el FEDER. El repte actual del LISD és mantenir l’impuls en la inclusió digital al barri del Remei i a Vic.