Els estanys són l’hàbitat d’aigua dolça més abundant de la Terra, representant aproximadament el 30% de l’aigua estancada del planeta i allotjant fins a un 70% de les espècies d’aigua dolça, però tot i la seva rellevància ecològica han estat poc investigats. En aquest marc, el projecte de recerca europeu “PONDERFUL” ha estudiat com els estanys i els paisatges d’estanys poden ser emprats com a solucions basades en la natura (SBN) per reduir els impactes del canvi climàtic, considerant que aquestes masses d’aigua poden tant emmagatzemar com alliberar diòxid de carboni. Aquesta investigació ha demostrat que els estanys més deteriorats o amb un mal estat ecològic (amb poc oxigen, altes concentracions de nutrients —per exemple, derivades de pràctiques agrícoles— i amb escasses o cap planta aquàtica) tendeixen a emetre gasos d’efecte hivernacle, com el diòxid de carboni (CO₂) i el metà (CH4). En canvi, els estanys en bon estat ecològic (ben oxigenats i amb nivells baixos de nitrogen) actuen sovint com a embornals de carboni, funcionant com a dipòsits.

El projecte “PONDERFUL”, dirigit pel Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica (GEA)  i coordinat per Sandra Brucet, ha subratllat la importància de restaurar i gestionar els estanys, ja que la generació dels principals gasos d’efecte hivernacle (diòxid de carboni i metà) en aquests ecosistemes depèn de diversos factors, especialment de la concentració d’oxigen i nutrients, així com de la quantitat de matèria orgànica acumulada. “Els elements clau són el metabolisme de l’estany i l’oxigen: els nivells baixos d’oxigen estan vinculats a un increment de les emissions”, afirma Brucet.

Emissió o retenció de gasos

Els estanys poden actuar com a emissors o embornals de gasos d’efecte hivernacle, depenent de diversos factors. Quan hi ha abundància de plantes submergides, com algues i plantes vasculars, es produeix una retenció neta de diòxid de carboni, que es diposita als sediments. No obstant això, en condicions de temperatures elevades i nivells alts de nutrients, els estanys són més propensos a emetre diòxid de carboni. La restauració i la gestió adequada dels estanys, com l’eliminació de sediments i vegetació acumulada, pot reduir les emissions i millorar la biodiversitat. A més dels efectes del canvi climàtic, els estanys estan amenaçats per la contaminació, la destrucció directa i la presència d’espècies invasores, que posen en perill la qualitat de l’aigua i els ecosistemes aquàtics. El projecte “PONDERFUL” ha identificat que una gran part dels estanys estudiats presentaven altes concentracions de nutrients, indicant la prevalença de la contaminació per nitrogen i fòsfor.

Relació entre la biodiversitat i el funcionament de les basses

El projecte “PONDERFUL” ha demostrat la relació entre la biodiversitat dels estanys (incloent macròfits, zooplàncton, macroinvertebrats i amfibis) i el seu funcionament ecològic, un aspecte fins ara més estudiat en ecosistemes terrestres. S’ha observat que una major biodiversitat millora funcions com la captació de carboni, la descomposició i la producció de biomassa, a la vegada que redueix l’alliberament de gasos d’efecte hivernacle. Aquestes troballes subratllen la importància de conservar la biodiversitat per mantenir la salut dels ecosistemes aquàtics, especialment en el context del canvi global. A més, el projecte ha explorat els factors que afecten la riquesa d’amfibis als estanys, revelant que les condicions climàtiques i locals, com la mida i profunditat de les basses i l’absència de peixos, són clau per a la seva preservació. Recentment, alguns dels resultats d’aquest projecte s’han publicat a revistes científiques destacades.

Edició de guies i prototip d’estany

El projecte “PONDERFUL” ha demostrat el gran potencial dels estanys com a solucions basades en la natura (SBN), proporcionant múltiples beneficis per a la societat, com la regulació d’esdeveniments extrems, la millora de la qualitat de l’aigua, la protecció de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic. Els resultats obtinguts a partir de l’estudi de més de 1.900 estanys i 16 llocs de demostració s’han recopilat en diverses guies i recursos dirigits a responsables polítics i gestors per promoure la gestió sostenible d’estanys. Aquests inclouen una guia tècnica per a la restauració, eines de decisió interactiva, mapes d’intervenció i una guia de finançament. A més, s’ha creat el prototip d’estany CLIMA, un disseny innovador per a estanys adaptats als reptes del canvi climàtic. El projecte, finançat per Horizon 2020, ha comptat amb la participació de 18 institucions internacionals i un pressupost de gairebé 7 milions d’euros.