El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), integrat a la UVic-UCC des del 2016 ha experimentat un creixement quantitatiu i qualitatiu exponencial els darrers anys. Els principals projectes de transferència obtinguts el 2022, van ser els treballs del CERM de seguiment de l’estat ecològic del tram final de l’Ebre 2022 i l’avaluació ambiental del Campionat de Trial de Santigosa amb relació als ambients aquàtics. També destaca l’avaluació ambiental de l’enderrocament de la resclosa de la paperera Matías Gomà Tomàs al riu Francolí i el diagnòstic de l’estat de conservació del poblament de macroinvertebrats aquàtics en relació amb la presència/absència de cranc de riu autòcton i/o cranc exòtic a la riera de Riells i a la riera Major a dins del Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny.
Actuacions en àmbits diversos
L’any passat es van dur a terme des d’avaluacions de l’estat ecològic de diferents rius (Ter, Fluvià, Anoia, Riera Major, etc.) i algun estany (Ventalló, l’Alt Empordà) fins a mostreigs del poblament de peixos al tram final del riu Ebre, passant per estudis de seguiment, tallers d’estudi i activitats com l’assessorament del programa educatiu Guilleries a l’escola per al Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, entre molts altres.
Respecte als projectes competitius concedits, destaca, d’una banda, la restauració del torrent i el pantà de Garet, al Lluçanès, aconseguit a partir d’un ajut del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per a Espais Naturals. D’altra banda, cal fer èmfasi també en el projecte de restauració fluvial dels rius Meder i Gurri al nucli urbà de Vic, denominat Riberes de Vic, preparat conjuntament amb l’Ajuntament de Vic.
Tot plegat, mostra com el CERM, per mitjà d’encàrrecs de transferència de coneixement i projectes competitius, assoleix la majoria dels seus fons de manera autònoma (el 75,8 % l’any 2022).