Durant els últims dos anys, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, conjuntament amb la Cooperativa Agrària Plana de Vic, el Grup Solucions Manresa i la Federació de Cooperatives Agràries, han treballat en el desenvolupament d’una nova tecnologia per reduir l’impacte mediambiental i econòmic de la gestió dels purins de porc. El projecte, liderat per la Cooperativa Agrària Plana de Vic, ha estat cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
L’objectiu principal del projecte ha estat el desenvolupament d’una tecnologia eficient per concentrar els nutrients dels purins obtenint dues fases líquides: una concentrada i una segona diluïda amb una menor concentració de nutrients. Les característiques físiques d’ambdues fases permetran l’ús d’un mateix vehicle per a la captació, el transport i l’aplicació als sòls. Alhora, la concentració dels nutrients reduirà els costos de transport a llargues distàncies, mentre que la baixa càrrega de nutrients de la fase diluïda permetrà la seva aplicació a sòls agrícoles locals on les ja elevades concentracions de nutrients no permeten l’aplicació de purins concentrats.
El concentrador, dissenyat i construït en aquest projecte, ha estat operant a les basses de purins d’una granja de porcs situada a prop de Vic. Les proves realitzades han demostrat que el sistema és capaç de diluir fins a 70% del volum inicial del purins. Aquesta eficàcia de dilució afecta directament la reducció de costos de transport, ja que aplicant aquesta tecnologia la major part dels purins es podria aplicar a sòls locals amb un baix cost energètic de tractament (0.27 kWh pel metre cúbic). Els resultats permeten demostrar la viabilitat econòmica i tecnològica del sistema.