Resultat cens 2024
El cens anual d’ocells aquàtics hivernants de l’Alt Ter ha comptabilitzat 7.707 ocells de 72 espècies diferents. L’activitat l’organitza el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC. El professor de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries, i director del CERM, Marc Ordeix, n’ha dirigit l’activitat, amb suport del Museu del Ter i grups de naturalistes.
Entre les observacions destacades hi ha dos becadells sords i un martinet de nit jove a Roda de Ter. També s’ha detectat una llúdra al pont Nou de Roda de Ter per segon any consecutiu. Aquest cens coincideix amb la publicació de les dades del 2024. Les dades del 2024 mostren patrons de recuperació i davallada en diverses espècies.
Durant el 2024 es va registrar una notable recuperació del corb marí gros, amb 300 exemplars al recorregut. Tot i això, se sospita de la presència de joques no identificades. L’ànec collverd va experimentar una davallada atribuïda a brots de botulisme i sequera acumulada des del 2022.
Pel que fa als ardeids, es van comptabilitzar 18 agrons blancs i 97 bernats pescaires. El control de les joques podria millorar per obtenir dades més precises. L’esplugabous manté presències mínimes, amb 143 exemplars detectats a la depuradora de Vic. A Manlleu es va observar un grup de 25 martinets blancs, la xifra més alta registrada.
Indicadors
Indicadors com la merla d’aigua i el blauet confirmen la bona qualitat de l’aigua. El cens del 2024 va detectar 60 merles d’aigua i 23 blauets. Tot i no ser aquàtic, el pit-roig va tenir un increment lleuger amb 351 exemplars.
El cens es realitza des del 1989 amb voluntaris que recorren el riu en grups al gener. Es complementen dades de camp amb censos vespertins de joques i observacions meteorològiques. En l’edició del 2024, 48 participants van cobrir 12 trams del riu.