La periodista ambiental de TV3 i divulgadora científica Cori Calero va ser la convidada a la segona xerrada de les 15es Tertúlies de Literatura Científica (TLC), centrada en l’escalfament global del planeta. Hi va haver 660 inscrits dels quals 180 ho van fer de manera presencial a l’Aula Magna de la UVic i els 480 restants ho van poder seguir en format online.
Cori Calero, autora del llibre “Si el cel es tornés vermell”, va explicar la seva recent experiència com a periodista a la Coop 26, la cimera sobre canvi climàtic que s’ha fet a Glasgow, i va fer èmfasi en la importància d’actuar des d’ara mateix per fer front a l’emergència climàtica. La presentació de l’acte va anar a càrrec de Josep Bau, vicerector de Relacions Internacionals de la UVic-UCC.
La conferenciant va explicar que l’escalfament global és conseqüència de diversos factors entre els quals hi ha l’emissió de gasos d’efecte hivernacle derivats de l’activitat humana i que les conseqüències del canvi climàtic ja s’estan notant a tot el planeta “amb fenòmens meteorològics més extrems, més sovintejats i amb més sequeres i inundacions”. L’escalfament global, segons va apuntar Calero, també té efecte en la pervivència d’espècies animals com els insectes pol·linitzadors, facilitadors del 90% del que mengem. En aquest sentit, des del punt de vista de l’alimentació, la periodista va destacar que cal un canvi de sistema ja que “el 60% de tots els mamífers de la Terra és bestiar per a alimentar la humanitat i el 30% dels cultius es destinen a alimentar ramats”.
Calero va ser contundent en el missatge que va llençar a l’auditori: “Hem cremat la vida de la Terra en molt pocs anys”. En conseqüència, és vital no superar la línia vermella de l’1,5 ºC d’escalfament mitjà a tot el món en els propers anys, “temperatura que els científics diuen que no hem de sobrepassar per continuar sobrevivint”. La ponent va exhortar el públic a protegir el planeta des d’ara mateix malbaratant menys aliments, utilitzant menys recursos naturals i reduint el consum.