
El passat 12 de març va concloure la quarta edició del cicle dels seminaris “Nous avenços científics en biomedicina a les aules”, emmarcat dins del projecte Biomedicina Educativa. Aquest programa té com a objectiu inspirar vocacions científiques orientades a abordar els reptes actuals i futurs en l’àmbit de les ciències de la salut. El projecte és una iniciativa del Grup de Recerca en Reparació de Teixits i Regeneració (TR2Lab) de la FCTE i de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i la Salut de la Catalunya Central (IRIS-CC).
El projecte Biomedicina educativa ofereix activitats específiques per a estudiants de secundària (ESO), batxillerat i cicles formatius de grau superior (CFGS) adaptades al pla d’estudis acadèmic per tal d’afavorir la seva educació científica. A més, inclou uns seminaris científics per al professorat dels centres educatius on se’ls proporciona formació i materials didàctics sobre els darrers avenços científics, amb l’objectiu que puguin fomentar l’interès per les professions científiques a les seves aules docents.
El cicle de seminaris d’aquest enguany s’ha estructurat en quatre àmbits temàtics.
El sistema nerviós: formació, records i sentits, a càrrec del Dr. Antoni Parcerisas Mosqueda (Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries).
- Epigenètica, una revolució biològica, impartit per la Dr. Yolanda Alvarez Cobo (Facultat de Ciències de la Salut de Manresa)
Com fer front als esculls en el treball de recerca de batxillerat en el camp de la biomedicina, a càrrec de la Dra. Elisabet Sarri Plans (Facultat de Medicina).
- Biomaterials: Nous horitzons en medicina regenerativa, impartit pel Dr. Albert Espona Noguera (FCTE).
El programa ha estat coordinat per la professora Anna Dalmau i Roda (FCTE), amb el suport del Centre d’Innovació i Educació (CIFE). I ha comptat també el suport de l’àrea de comunicació del TR2Lab que coordina la Dra.Montserrat Capellas Herms i d’en Jordi Permanyer Pascual, estudiant de quart curs del grau en Multimèdia, Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC i becari de comunicació del TR2Lab.
Aquest programa s’ha desenvolupat en format en línia, fet que ha permès la participació de 36 docents de centres educatius de diverses comarques: Osona, Barcelonès, Baix Llobregat, La Garrotxa, La Selva, Lluçanès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Montsià i Alt Penedès. Les activitats han tingut una bona acollida i han fomentat el debat entre els assistents, que han expressat el seu interès per aplicar-ne alguns continguts als seus centres.
Aquesta activitat ha estat reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a través del Centre d’Innovació i Educació (CIFE) de la UVic-UCC per a professorat no universitari.
Amb el projecte Biomedicina educativa, el grup de recerca TR2Lab contribueix a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): ODS3. Bona salut i benestar; ODS4. Educació de qualitat; ODS10. Reduir les desigualtats i l’ODS17. Associacions per als objectius.