Les Tertúlies de Literatura Científica (TLC), organitzades per la Facultat de Ciències i Tecnologia (UST) i el Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) de la UVic-UCC dins el marc del Programa “Ciència i Societat”, arriben aquest curs a l’onzena edició amb un programa de set conferències sobre llibres de divulgació científica. Des d’aquest mes d’octubre i fins al mes de març es duran a terme set tertúlies adreçades a alumnes d’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i de graus universitaris, obertes també al públic en general.
El denominador comú de totes les activitats englobades en el projecte de les TLC és sempre que els estudiants llegeixin prèviament un llibre d’assaig o un dossier de divulgació científica a l’aula, amb la tutela del professor, i que posteriorment el treballin en una trobada amb l’autor. La primera tertúlia se celebrarà dimecres 11 d’octubre, a les 10.30 (Aula Magna de la UVic-UCC), amb el periodista i comunicador científic Daniel Arbós, coautor del llibre Pa ciència, la nostra (Angle, 2016).
L’activitat, amb el títol “Curiositats científiques del dia a dia”, va dirigida a preuniversitaris i universitaris, però també és oberta al públic en general. Les inscripcions a les TLC es poden fer fins al 15 de gener a la seva pàgina web o per correu electrònic a l’adreça tlc@uvic.cat.
Fins al mes de març i dins del programa de les TLC passaran per la UVic-UCC els següents ponents: Jordi Montero, Dr. en Medicina especialitzat en neurociències; Manel Esteller, Dr. en Medicina i director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL; Maria Casado, Dra. en Dret i directora del Centre d’Investigació Observatori de Bioètica i Dret (OBD); la Dra. en Filologia Clàssica i fundadora i directora del Mètode ORATOGA, Bàrbara Pastor, i Enric Casulleras, Dr. en Política Econòmica i professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC.
Les diverses activitats del Programa Ciència i Societat han portat la participació d’unes 15.000 persones durant les deu edicions de les TLC, unes 2.500 a les cinc edicions del premi Llegim Ciència i 9.000 al Mercat de Tecnologia d’Osona. Aquestes activitats compten amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Economía, Industria y Competitividad.
Per la seva banda, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha atorgat una de les distincions Jaume Vicens Vives 2017, que reconeix la qualitat docent universitària, a la professora de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC, Julita Oliveras pel seu lideratge en aquest programa, que apropa la ciència més innovadora als estudiants universitaris i preuniversitaris.