Ahir dimecres, 11 de desembre es va fer un nou pas per recuperar l’esturió europeu (Acipenser sturio) a Catalunya, Espanya i la Mediterrània occidental. En el marc del projecte europeu “LIFE MIGRATOEBRE”, es van alliberar 50 exemplars d’aquesta espècie al riu Ebre, donant continuïtat a una primera reintroducció de 44 esturions el desembre de 2023.
L’esturió europeu va desaparèixer del riu Ebre al segle XX per la pesca intensiva, la contaminació i les barreres artificials que van impedir el seu accés a les zones de reproducció. Aquesta espècie, coneguda pel caviar, té un origen que es remunta a l’època dels dinosaures. En l’actualitat, es troba en perill crític d’extinció a escala mundial, amb presència residual als rius Garona i Dordonya i l’Atlàntic proper.
El projecte està liderat per Marc Ordeix, professor de Biociències de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC i membre del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC, amb la col·laboració de diverses institucions catalanes i espanyoles, com l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i el Departament de Territori. També hi participen organismes francesos com l’associació MIGADO i la regió de Nova Aquitània.
Els exemplars alliberats han estat prèviament aclimatats al Centre d’Aqüicultura de l’IRTA a La Ràpita. Se’ls ha equipat amb marques i dispositius d’ultrasons per facilitar el seguiment dels seus moviments durant almenys sis mesos. Aquesta monitorització aportarà dades sobre el seu comportament al riu i al mar.
Segons Jordi Sargatal, secretari de Transició Ecològica, la iniciativa busca establir una població estable d’esturions al riu Ebre a llarg termini. Marc Ordeix, ha destacat la importància d’estudiar el comportament marí d’aquesta espècie, mentre que Jaime Castañer, del Ministeri de Transició Ecològica, ha valorat l’impacte positiu del projecte per a la biodiversitat.