L’Espai ecodidàctic Sebastià Riera, és un espai situat al Jardí Miquel Martí i Pol del campus Miramarges de la Universitat de Vic. Aquest espai recull una mostra de recursos didàctics útils per als docents que vulguin promoure situacions d’aprenentatge centrades en un procés autèntic d’investigació científica per part del seu alumnat. L’espai, i els recursos que s’hi associen, és utilitzat tant en la formació inicial dels Graus de Mestre de la UVic-UCC, com en la formació permanent de mestres d’infantil i primària , i també permet portar a terme tallers amb nens i nenes.

Els recursos didàctics estan organitzats en els següents blocs: excavació arqueològica, taula de cultiu, compostador, espai ocells, espai insectes, successió ecològica, rellotge de Solestació meteorològica i el camí de Darwin. Cada bloc de recursos s’acompanya d’una proposta didàctica que incorpora el recurs en el marc d’un itinerari d’investigació dirigit a nens i nenes d’educació primària.

L’Espai Ecodidàctic Sebastià Riera, vol servir també per fer memòria de qui va ser professor de didàctica de les ciències des de 1983 fins a 2019, primer a l’Escola de Mestres Balmes de Vic i després a la Facultat d’Educació de la UVic-UCC.

Fotografia: Adrià Costa I Nació Digital

Sebastià Riera Cusí (La Seu d’Urgell, 1957 – Vic, 2019), era llicenciat en biologia i naturalista de vocació. Amb la seva inseparable càmera fotogràfica va copsar el batec de la natura. Científic en la vida quotidiana, va registrar curosament dades de meteorologia i del seu entorn natural.

L’any 1981 va ser un dels creadors de La Vola, un centre d’educació ambiental pioner al nostre país i una escola de natura que apropava l’entorn natural i el treball de camp a infants, joves i mestres.

El curs 1983-1984 va començar a treballar com a professor a l’Escola Universitària de Mestres Jaume Balmes de Vic, embrió de la Universitat de Vic. Amb la seva incorporació com a docent, arriben els nous corrents en la didàctica de les ciències a l’Escola de Mestres. Amb estreta relació amb les universitats catalanes, el 1986 va formar part del comitè organitzador del Primer Sympòsium sobre l’ensenyament de les ciències naturals. El seu convenciment per la renovació pedagògica el portarà a participar activament en la formació permanent del professorat a través de l’Escola d’Estiu d’Osona, l’Escola d’Estiu de la Vall del Ges i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona.

El seu compromís amb els estudis universitaris el portarà a implicar-se en tasques de gestió. Serà cap d’estudis des de 1988 fins 2002, primer a l’Escola de Mestres i després a la Facultat d’Educació de la UVic-UCC. El curs 2009-2010 assumeix la coordinació de les pràctiques de diferents Graus del centre.

Fora de l’àmbit universitari, l’activisme social el portarà a participar activament en la política local de la seva població, l’Esquirol, d’on va ser regidor pel grup Cabrerès i Progrés (1991-1995 i 2003-2007) i alcalde (2011-2013).

Al llibre Sebastià Riera i Cusí (1957-2019), de la natura a l’aula hi trobareu un recull de les aportacions de Sebastià Riera al llarg de la seva àmplia trajectòria professional.